ΕκδηλώσειςΚαστοριά

«Καστοριά και Τουρισμός” μια εκδήλωση που προβλημάτισε για το μέλλον της περιοχής μας (ρεπορτάζ – φωτογραφίες)

«Καστοριά και Τουρισμός” ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα στο Ξενοδοχείο Τσάμης. Διοργανωτής ήταν ο γνωστός ιατρός και πρώην Βουλευτής ΝΔ Ν. Καστοριάς, κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας.

Της Χρυσούλα Κυρατζή

Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα,  για να ακούσει τις ομιλίες των: Πάνου Τσολάκη(Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Α.Π.Θ.), Γιώργου Πισμίρη (αστυνομικός & οδηγός εναλλακτικών δραστηριοτήτων) & Κωνσταντίνου Δημητριάδη (οικονομολόγος).

Στην εκδήλωση δεν κατάφερε -λόγω ασθενείας- να δώσει το «παρών” η κα Ελίζα Βόζεμπεργκ, η οποία είχε ανακοινωθεί.

Παρευρεθήκαμε με μεγάλο ενδιαφέρον στην εκδήλωση η οποία άγγιξε ένα πολύ ευαίσθητο θέμα της περιοχής μας…

Αν και όλοι οι ομιλητές εκθείασαν τον πλούτο του Νομού Καστοριάς -παρουσιάζοντας σημεία υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος- , αν και ακούστηκαν κάποιες από τις προοπτικές αξιοποίησης και ανάπτυξης στις οποίες πρέπει να επικεντρωθούμε στο άμεσο μέλλον…θα διαπιστώσουμε με λύπη πως δεν ακούσαμε τον τρόπο και τα άτομα που θα μπορέσουν να εκτοξεύσουν τον τουριστικό τομέα στην Καστοριά.

Είναι κοινό μυστικό πως λείπει η συλλογική δράση και το fair play από το μυαλό των περισσοτέρων εκπροσώπων του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή μας.

Η νοοτροπία «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα” δεν επιτρέπει τρομακτική προοπτική για την μικρή μας κοινωνία, η οποία δέχεται το βαρύτατο πλήγμα του οικονομικού μαρασμού λόγω του αφανισμού της γουνοποιίας.

Με ενδιαφέρον ακούστηκαν οι ερωτήσεις-επισημάνσεις κάποιων εκ των ακροατών της εκδήλωσης. Απλοί πολίτες εξέφρασαν τα άγχη και τις απορίες τους για πολύ σημαντικά θέματα του τουρισμού.

Το καραβάκι, φεστιβάλ όπως η «Αλεξιάδα” -που ξεκίνησαν με επιτυχία και προσδοκίες, αλλά πολεμήθηκαν από μερίδα συμπολιτών μας- ο θρησκευτικός τουρισμός ο οποίος θα μπορούσε να είναι νο1 πηγή εσόδων για πλήθος επαγγελματιών, προβλημάτισαν τους παρευρισκόμενους και προκάλεσαν μία μεγάλη απογοήτευση για άλλη μία φορά.

Το λόγο πήραν και ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, κ Σωτήρης Αδαμόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στις προοπτικές του Νομού και τέλος επεσήμανε πως παρέδωσε το ηλιακό καραβάκι και τα ποδήλατα στο Δήμο να τα διαχειριστεί. Δεν παρέλειψε να εκφράσει το παράπονο προς την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας πως δεν εκδίδει έναν τουριστικό οδηγό για την περιοχή μας, παρά τις επίμονες προσπάθειες που έχουν γίνει.

Τελευταίος στο βήμα ανέβηκε ο Δήμαρχος Καστοριάς, κ. Ανέστης Αγγελής ο οποίος υπερασπίστηκε τις ενέργειες και τις δράσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή κι έχουν φέρει σημαντικά αποτελέσματα και στον τουριστικό τομέα.

Ο κ. Αγγελής σε υψηλούς τόνους επεσήμανε πως έργα γίνονται πολλά και σημαντικά, αλλά γίνονται σιωπηρά…

Και δυστυχώς δεν άφησε ένα περιθώριο λαθών η παραλείψεων!

Δεν γνωρίζουμε τι συναισθήματα σας άφησε η χθεσινή διοργάνωση αν την παρακολουθήσατε…Θεωρούμε πως ο καιρός για λόγια, διαπιστώσεις και ιδέες έχει παρέλθει…Η Καστοριά έχει ήδη ερημώσει, ο κόσμος μεταναστεύει μαζικά για βιοποριστικούς λόγους. Μας αξίζει μία πόλη ηλικιωμένων -κολλημένη στο ένδοξο παρελθόν της γούνας;

Μία μόνο βόλτα να κάνουν οι διοικητικοί μας (παρόντες και υποψήφιοι) θα διαπιστώσουν τα προβλήματα που υπάρχουν…

 θα προτείναμε να  καθιερώσουμε το «Ζήσε μια μέρα στην πόλη σου σαν τουρίστας «…αν θα ήθελες να επιστρέψεις και να μείνεις περισσότερες από 2 ημέρες είμαστε σε καλό δρόμο….

aboutkastoria.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Back to top button