ΑγροτικάΚαστοριά

Ολυμπία Τελιγιορίδου: «Όποιος κλέβει τον ιδρώτα του Έλληνα αγρότη ή κτηνοτρόφου θα μας βρει απέναντί του»

Συνέντευξη της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο μηνιαίο περιοδικό Meat News του Οκτωβρίου 2018

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «οφείλει να επιμένει και να ελέγξει την εφαρμογή του νόμου» για την υποχρέωση αναγραφής προέλευσης του κρέατος στην ταμειακή μηχανή. Η νέα υφυπουργός Ολυμπία Τελιγιορίδου, απαντά σε ερωτήσεις του περιοδικού για τους στόχους της νέας ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ.
Ως προτεραιότητες η κ. Τελιγιορίδου θέτει και «το χτύπημα των ελληνοποιήσεων με την εντατικοποίηση ελέγχων και αυστηροποίηση προστίμων», ενώ ζητά από τους κτηνοτρόφους να αξιοποιήσουν τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις Φέτας και Κρέατος.

Συνέντευξη στον Γιώργο Κατερίνη
Meat News: Κυρία Τελιγιορίδου, ποιοι είναι οι στόχοι και οι άξονες του μεταμνημονιακού μοντέλου στην κτηνοτροφία και τα τρόφιμα;

Ολυμπία Τελιγιορίδου: Ο πρωτογενής τομέας είναι ο κύριος πυλώνας για την ανάπτυξη της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή. Μια ανάπτυξη που πρέπει να στηριχθεί στην ποιότητα των προϊόντων, στη μεταποίησή τους, αλλά και στη σωστή προώθησή τους. Για να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε τον κόσμο της υπαίθρου στις εστίες του για να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα. Η πολιτεία εκτός των άλλων οφείλει κυρίως να διασφαλίσει την κοινωνική και οικονομική αξιοπρέπεια των ανθρώπων της υπαίθρου. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος για να μπορέσουμε να πετύχουμε τα υπόλοιπα. Το μοντέλο θα έχει κατ’ αρχήν στο επίκεντρό του τον άνθρωπο-παραγωγό. Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε τους κτηνοτρόφους ιδιαίτερα με το πρόβλημα στην τιμή του γάλακτος και να ελέγξουμε την αισχροκέρδεια εναντίον τους. Χρειάζεται βέβαια και η δική τους συνεργασία με την αξιοποίηση των Διεπαγγελματικών Φέτας και Κρέατος. Ταυτόχρονα, είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε τη Μεσογειακή διατροφή στηρίζοντας προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Meat News: Αναφέρεστε στην ανάγκη αύξησης του αγροτικού εισοδήματος. Αυτό πώς θα επιτευχθεί; Υπάρχει σχέδιο για μείωση του κόστους παραγωγής;

Ολυμπία Τελιγιορίδου: Η αύξηση του αγροτικού εισοδήματος μπορεί να επιτευχθεί και μέσα από τη μείωση του κόστους παραγωγής. Σε αυτό θα βοηθούσε ένα παρατηρητήριο κόστους παραγωγής. Άλλα μέτρα είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών για την αυτοκατανάλωση ενέργειας, η μείωση κόστους των ζωοτροφών μέσω των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης. Πολύ σημαντικό για τη μείωση του κόστους είναι η προώθηση του συνεργατισμού, το χτύπημα των ελληνοποιήσεων, η κάρτα του αγρότη όπως και η εκπαίδευση των αγροτών.
Η αύξηση του εισοδήματος έχει και διάφορες άλλες παραμέτρους που πρέπει να τις δούμε συνολικά. Η μείωση της φορολογίας, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, όπως τις ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και θα νομοθετηθούν άμεσα είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Η νομοθετική πρωτοβουλία για το όριο του σωρευτικού αφορολόγητου στα 15.000 ευρώ για τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο, και αυτό θα βοηθήσει στην αύξηση του εισοδήματος. Οι φοροελαφρύνσεις είναι ένα κομμάτι από το παζλ του αγροτικού εισοδήματος. Το άλλο που θεωρώ πολύ σημαντικό είναι το ποιοτικό προϊόν, δεν αρκεί απλώς να παράγουμε αλλά να παράγουμε σωστά και έχουμε ευτυχώς πάρα πολλά τέτοια παραδείγματα στη χώρα μας. Το καλό προϊόν, η σωστή μεταποίησή του, δίνει υπεραξία η οποία πρέπει να ενσωματωθεί στο αγροτικό εισόδημα.

Meat News: Αναφερθήκατε στην ανάγκη ποιοτικών τροφίμων. Υστερούν σήμερα τα παραγόμενα τρόφιμα σε ποιότητα; Πού ακριβώς στοχεύετε;

Ολυμπία Τελιγιορίδου: Σε γενικές γραμμές δεν υστερούμε. Εχθρός όμως του καλού είναι το καλύτερο. Θα έλεγα πως έχουμε κάποια προβλήματα στη μεταποίηση των προϊόντων και είναι ένα σημείο που οι ανταγωνιστές μας έχουν προχωρήσει πιο πολύ από εμάς εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν και οφείλουμε να τα εκμεταλλευτούμε σε αυτό τον τομέα. Το άλλο σημαντικό ζήτημα είναι το μάρκετινγκ αυτών των προϊόντων. Παρατηρούμε σε πολλές περιπτώσεις ένα πολύ καλό προϊόν να μην μπορεί να διοχετευθεί εκτενώς στην αγορά. Η προώθηση των προϊόντων δεν είναι ένα αμελητέο ζήτημα. Με σωστές ενέργειες των συνεταιρισμών και των παραγωγών αλλά και με την ταυτόχρονη στήριξη της πολιτείας μπορούμε να καταφέρουμε πολλά και να πλησιάσουμε στον επιθυμητό στόχο, που δεν είναι άλλος από ένα υψηλό επίπεδο ανταγωνιστικότητας που θα κάνει το ποιοτικό μας προϊόν αναγνωρίσιμο στις διεθνείς αγορές.

Meat News: Η ελληνική παραγωγή διαθέτει κτηνοτροφικά προϊόντα (π.χ. το αρνί), αλλά και προϊόντα κρέατος ή με βάση το κρέας, τα οποία μπορούν να βρουν ζήτηση στο εξωτερικό. Τι μπορεί να κάνει το ΥΠΑΑΤ για να ανοίξει τον δρόμο προς τις ξένες αγορές;

Ολυμπία Τελιγιορίδου: Το ελληνικό κρέας δεν έχει βρει τον δρόμο του για τις ξένες αγορές. Η παραδοσιακή ελληνική κτηνοτροφία είχε κάποια χαρακτηριστικά που θα τα έλεγα εσωτερικής διαδικασίας. Αυτό αλλάζει σιγά-σιγά, με τη δημιουργία νέων σύγχρονων μονάδων και τον εμπλουτισμό του ανθρώπινου δυναμικού με νέους ανθρώπους που αντιλαμβάνονται διαφορετικά τις νέες προκλήσεις τόσο της ελληνικής αγοράς αλλά και των ξένων αγορών. Το ΥΠΑΑΤ κατ’ αρχήν μπορεί να βοηθήσει με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την κτηνοτροφία, να ενθαρρύνει όσους ενδιαφέρονται για την αναβάθμιση – εκσυγχρονισμό των ήδη υφιστάμενων εγκαταστάσεων, τη δημιουργία νέων με ευρωπαϊκά πρότυπα, την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του ελληνικού κρέατος. Εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι πολύ σημαντικό πεδίο για τη χώρα μας είναι η ανάδειξη των ελληνικών αυτοχθόνων φυλών. Στέκομαι σε αυτό το σημείο γιατί θεωρώ πως εδώ έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα που πρέπει να αναδείξουμε είτε ως παραγωγοί είτε ως πολιτεία. Το Υπουργείο μπορεί και θέλει μέσω της συνεργασίας με το ΥΠΕΞ και τους εμπορικούς ακολούθους να βοηθήσει στην εύρεση εμπορικών επαφών στην ανάδειξη και διαφήμιση των προϊόντων, όχι μόνο για το κρέας αλλά και την ΠΟΠ φέτα, προϊόντα που χρειάζονται επιπλέον στήριξη. Ήδη αυτό τον καιρό γίνονται παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση στην Ν. Κορέα και τη Σινγκαπούρη.

Meat News: Υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους χοιροτρόφους για την αφρικανική πανώλη των χοίρων. Ποιο είναι το σχέδιο στήριξης αυτού του κλάδου, αν η ασθένεια περάσει τα σύνορα, πράγμα που θα σημάνει πολύ μεγάλο πλήγμα;

Ολυμπία Τελιγιορίδου: Είναι ένα θέμα για το οποίο από την πρώτη στιγμή έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να το αντιμετωπίσουμε και να το προλάβουμε. Οι υπηρεσίες έχουν διαγνωστική και εργαστηριακή επάρκεια και έχουν δοθεί όλες οι οδηγίες προς τις περιφερειακές υπηρεσίες, τα ΣΥΚΕ κλπ., ώστε να βρίσκεται σε ετοιμότητα η άμυνα της χώρας για το θέμα αυτό. Είναι σε ενεργοποίηση οι τελωνειακές αρχές, για τον έλεγχο των μετακινήσεων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά και φορείς όπως η κυνηγετική ομοσπονδία, έχουν δοθεί όλες οι αναγκαίες οδηγίες για τη διαχείριση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος. Όλα αυτά είναι σε γνώση και σε συνεννόηση με τους χοιροτρόφους. Ευελπιστούμε ότι όλα θα πάνε καλά και είμαστε σε διαρκή εγρήγορση.

Meat News: Υπάρχει μια μεγάλη ανησυχία στους παραγωγούς και μια μεγάλη συζήτηση για τις ελληνοποιήσεις. Θα προωθήσετε την ιχνηλασιμότητα μέχρι το τέλος της αλυσίδας, δηλαδή στην εστίαση;

Ολυμπία Τελιγιορίδου: Ήδη έχει ψηφιστεί ο νόμος για τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα, η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης και αυτό πρέπει να έχει καθολική εφαρμογή. Το χτύπημα των ελληνοποιήσεων με την εντατικοποίηση ελέγχων και αυστηροποίηση προστίμων είναι στις προτεραιότητές μας. Ήδη ετοιμάζουμε κάποιες τροποποιήσεις και τα πρόστιμα για τις ελληνοποιήσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερα. Να ξεκαθαρίσω, όποιος κλέβει τον ιδρώτα του Έλληνα αγρότη ή κτηνοτρόφου θα μας βρει απέναντί του.

Meat News: Υπάρχει η εκκρεμότητα με την εφαρμογή της αναγραφής προέλευσης του κρέατος στην ταμειακή μηχανή. Οι κρεοπώλες έχουν προσφύγει στο ΣτΕ κατά της απόφασης. Ποια είναι η απάντηση του Υπουργείου (της νομικής υπηρεσίας); Υπάρχει ή όχι κάποια αναστολή στην εφαρμογή του μέτρου;

Ολυμπία Τελιγιορίδου: Θεωρώ πως ο νόμος για τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα, στον οποίο περιγράφεται η υποχρέωση αναγραφής προέλευσης του κρέατος στην ταμειακή μηχανή, εξυπηρετεί στην προστασία του παραγωγού και την μη εξαπάτηση του καταναλωτή. Οι δύο αυτοί λόγοι αποτελούν υπέρτερους λόγους δημοσίου συμφέροντος και το Υπουργείο οφείλει να επιμένει και να ελέγξει την εφαρμογή του νόμου.

 

 

One Comment

  1. NAI KΑΛΑ …
    ΨΕΥΤΙΚΑ ΠΑΧΙΑ ΛΟΓΙΑ
    ΟΠΩΣ ΧΑΙΡΟΤΑΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΕΙ ΜΕ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΔΡΩΤΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ….

Back to top button