Ελλάδα

16 Οκτωβρίου: Παγκόσμια ημέρα διατροφής (της Όλγας Ιακωβίδου)

” Our actions is our future”: Ο εορτασμός αυτής της ημέρας έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση καθώς και την κινητοποίηση κυβερνήσεων και πολιτών σε θέματα που αφορούν την πείνα, τον υποσιτισμό και την ασφάλεια των τροφίμων, παγκοσμίως. Ο στόχος για μηδενικά επίπεδα πείνας το 2030 που έθεσαν τα Ηνωμένα έθνη μοιάζει εκ πρώτης όψεως ουτοπικός. Ο πόλεμος, η οικονομική εξαθλίωση, οι κλιματικές αλλαγές με τις επερχόμενες φυσικές καταστροφές, η ρύπανση του περιβάλλοντος, η κατασπατάληση τροφής και η ανεπάρκεια φυσικών πόρων, είναι οι βασικές αιτίες που 821 εκατομμύρια ενήλικες στον κόσμο υποφέρουν από την πείνα και 200 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών υποφέρουν από υποσιτισμό.

Ωστόσο, η ουτοπία μπορεί να γίνει η αυριανή πραγματικότητα αν αναλάβουμε όλοι δράση σε επίπεδο διεθνικο, κρατικό, ιδιωτικό, ατομικό. Με τη διασφάλιση ειρηνικής διαβίωσης, με επενδύσεις στη γεωργια, με βιώσιμες μεθόδους καλλιέργειας της γης, με προγράμματα κοινωνικής προστασίας των ευαλωτων πληθυσμών, αλλά και με προσωπική-ατομική δραστηριοποίηση του καθένα ξεχωριστά.

“Our actions is our future” είναι το λογότυπο της φετινής καμπάνιας για την παγκόσμια ημέρα διατροφής. Δηλαδή, η δράση που θα αναλάβουμε σήμερα θα είναι το μέλλον μας αύριο. Μια παρότρυνση που θυμίζει πολύ τους στίχους του ποιητή Μαγιακόφσκι, ο οποίος στις αρχές του προηγούμενου αιώνα έγραφε “το μελλον δε θα ρθει από μοναχο του έτσι νετο σκετο, αν δεν παρουμε μέτρα κι εμείς”.

Τι μπορώ να κάνω σε ατομικό επίπεδο;
> Μειώνω τη σπατάλη φαγητού (π.χ. αποθηκεύω το πλεοναζον φαγητό σε ψυγειο/κατάψυξη για μελλοντική κατανάλωση, αποθηκεύω σωστά τα τρόφιμα για αποφυγή πρόωρης αλλοίωσης)
> Ελαχιστοποιω τη σπατάλη νερού (π.χ. επιδιορθωνω διαρροή σε βρύσες, αποφεύγω άσκοπη χρήση νερού)
> Διατηρώ το έδαφος καθαρό (π.χ. ανακυκλώνω επικίνδυνα για το περιβάλλον υλικά, όπως οι μπαταρίες)
> Προτιμώ τοπικά προϊόντα από τοπικούς παραγωγούς (ενίσχυση οκογενειακων επιχειρήσεων, λιγότερη ατμοσφαιρική επιβάρυνση από μετακινήσεις αγαθών με φορτηγά)
> Σέβομαι την εποχικοτητα (επιλέγω φρούτα, λαχανικά, ψάρια εποχής)
> Υιοθετώ υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Καταναλωνω περισσότερα φρούτα, λαχανικά, όσπρια.
> Αποφεύγω τη συχνή, καθημερινή κατανάλωση κρέατος. Επιβαρύνει τόσο το περιβάλλον όσο και την υγεία μας.

Όλγα Ιακωβίδου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Γ.Ν. ΔΡΑΜΑΣ

 

 

Back to top button