«Ταξιδιωτική οδηγία» της ρωσικής εκκλησίας για το Άγιο Όρος

Να αποφεύγουν το Άγιο Όρος και να προτιμούν μονές μέσα στη Ρωσία «συστήνει» στους Ρώσους κληρικούς και προσκυνητέςη ρωσική εκκλησία, 

μετά τη διακοπή των σχέσεων μεταξύ του Πατριαρχείου Μόσχας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Σύμφωνα με το romfea.gr, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία απαγόρευσε στους Ρώσους προσκυνητές, να εξομολογούνται και να μεταλαμβάνουν των Αχράντων μυστηρίων στο Άγιον Όρος, το οποίο υπάγεται στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κκ. Ιλαρίων, προτείνει στους επιχειρηματίες να στραφούν προς τις Μονές της Ρωσίας, τονίζοντας: «Θα τους συνιστούσα πλέον να στρέψουν την προσοχή τους, και να επενδύσουν στα ρωσικά μοναστήρια της χώρας τους. Έχουμε δικά μας Μοναστήρια που έχουν μεγάλη ανάγκη, όπως τη Μονή Σολοβέτσκι, τη Μονή Βαλαάμ, τη Λαύρα του Κιέβου, τη Λαύρα του Αγίου Σεργίου και πολλά άλλα».

«Αν υπάρχει η επιθυμία να δώσουμε χρήματα για έναν ιερό σκοπό, έχουμε πολλά περισσότερα ιερά προσκυνήματα και Μοναστήρια από ό,τι στο Άγιον Όρος» ανέφερε σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Ιλαρίων.

Επίσης, σύμφωνα με το Πατριαρχείο Μόσχας, «μέχρι να αλλάξει η στάση της Κωνσταντινούπολης, οι Ρώσοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί δεν θα επιτρέπεται να συμμετέχουν στη λατρεία, στη θεία Κοινωνία ή στην προσευχή σε εκκλησίες υπό τον Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης. Ούτε θα τους επιτραπεί να συμμετέχουν σε άλλα μυστήρια. Εάν δεν συμμορφωθούν στις απαγορεύσεις, οι κληρικοί της Ρωσικής Εκκλησίας θα υποστούν τις κανονικές συνέπειες, ενώ οι λαϊκοί θα χρειαστούν μετάνοια και εξομολόγηση, λόγω της ανυπακοής τους στην Εκκλησία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Κυρίλλου, πατήρ Ίγκορ Γιακιμτσιούκ στο Interfax.

Aυτή η απαγόρευση ισχύει και για όλους τους ναούς της Κωνσταντινούπολης, της Μικράς Ασίας όπου λειτουργούν, της Κρήτης και των Δωδεκανήσων.

Το Άγιον Όρος είναι ο αγαπημένος προορισμός για Ρώσους αξιωματούχους, ολιγάρχες, ενώ και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν το έχει επισκεφθεί δύο φορές.

Σύμφωνα με το BBC, πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια έχουν δαπανήσει από το 2005, Ρώσοι επιχειρηματίες για συντήρηση Iερών Mονών, αποκατάσταση δρόμων, κατασκευή παρεκκλησίων, ανακατασκευή κατεστραμμένων κτιρίων κτλ.

Οι περισσότερες δωρεές ήταν προς την Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος (Ρωσικό), και συγκεκριμένα στο λεγόμενο “ταμείο αποκατάστασης της Μονής Αγίου Παντελεήμονος” που δημιούργησε ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ το 2011.

Σημαντικά οικονομικά κεφάλαια εκατομμυρίων δολαρίων προς Μονές του Αγίου Όρους, δαπανήθηκαν από τον πρώην kυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης Γκεόργκι Πολτάφτσενκο κατά το έτος (2006-2010).

Ακόμη, ονόματα όπως ο Αντρέι Κουρίεβ, Αρκάντι Ρότενμπεργκ, ο Γενικός Εισαγγελέας Γιούρι Τσάϊκα, ο πρωήν Επικεφαλής των Ρωσικών Σιδηροδρόμων Βλαντιμίρ Γιακούνιν, ο Μιχαήλ Αμπράμοφ, ο Ιβάν Σαββίδης και άλλοι φιγουράρουν στην λίστα των δωρητών του Αγίου Όρους.

Η Ρωσική Εκκλησία όπως αναφέρει το BBC γνωρίζει των μέγεθος των χρημάτων που εισέρχονται στο Άγιον Όρος, ενώ έχει εκδοθεί και ειδικό περιοδικό με λεπτομέρειες του κάθε έργου στο Περιβόλι της Παναγίας.

romfea.gr

shares