Ελλάδα

“Αλωνίζουν” οι διακινητές ναρκωτικών στο ΑΠΘ – Διαμαρτύρονται φοιτητές και εργαζόμενοι

Διογκώνεται το πρόβλημα με τη διακίνηση ναρκωτικών στο περιβάλλοντα χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), προκαλώντας φόβο στους φοιτητές του πανεπιστημιακού ιδρύματος 

Ρεπορτάζ: Ναπολέων Παπαδόπουλος

Πιο συγκεκριμένα, το thesstoday μίλησε με φοιτητές του Πανεπιστημίου, οι οποίοι εξέφρασαν το φόβο και την ανησυχία τους για τις διαστάσεις που έχει πάρει η διακίνηση ναρκωτικών όλες τις ώρες της ημέρας.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση τριτοετούς φοιτητή του τμήματος Φυσικής: “Διακινούνται ναρκωτικά στο χώρο του ΑΠΘ ελεύθερα και ωραία χωρίς να τους λέει κάτι κάποιος. Η διακίνηση γίνεται όλες τις ώρες της ημέρας αλλά κυρίως το βράδυΦοβάσαι να κυκλοφορήσεις από συγκεκριμένα σημεία”, σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ο χώρος έξω από το παλιό κτίριο της Φιλοσοφικής

Επιπλέον, φοιτήτρια του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, το οποίο βρίσκεται στη Φιλοσοφική Σχολή και δυστυχώς αποτελεί βάση των διακινητών ανέφερε“Στην παλαιά Φιλοσοφική όλες τις ώρες της ημέρας κυκλοφορούν σε ομάδες οι διακινητές. Φωνάζουν, πλακώνονται μεταξύ τους. Οι καθηγητές κοιτάζουν αποσβωλομένοι. Οι διακινητές πλησιάζουν τον οποιοδήποτε. Έχει τύχει να πλησιάσουν και καθηγήτρια μου στη Σχολή, η οποία είναι μεγάλη σε ηλικία”, είπε.

Φοβούνται και οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου

Εκτός από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου, φόβος έχει καταβάλλει και τους εργαζόμενουςστον περιβάλλοντα χώρο του  πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Οι εργαζόμενοι τονίζουν πως ακόμη και μετά από συλλήψεις που πραγματοποιεί η αστυνομία οι διακινητές επιστρέφουν στη βάση τους μετά από λίγη ώρα. “Μόνο όταν έρχεται η αστυνομία φεύγουν. Με το που φεύγει όμως η αστυνομία ξαναγεμίζει. Μόνο οι φοιτητές μπορούν να λύσουν το πρόβλημα με διαμαρτυρίες. Έχουμε δει μπροστά μας να απειλούν με μαχαίρια και όπλα“, αναφέρουν στη ThessToday.gr

Η πλατεία του τμήματος Χημείας

Το “μπαλάκι” στις Αρχές

Η διοίκηση του Πανεπιστημίου παραδέχεται πως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τους διακινητές είναι παράλογη για ένα χώρο Πανεπιστημίου. Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, μίλησε στη ThessToday.gr και τόνισε πως πρέπει να παρέμβει αποφασιστικά η αστυνομία: “Εδώ και χρόνια ζητάμε τη βοήθεια της Πολιτείας για να εξαλείψουμε το φαινόμενο. Ως Πανεπιστήμιο δεν έχουμε τα μέσα είναι θέμα της Αστυνομίας και της Εισαγγελίας. Η Σύγκλητος έχει δώσει διαρκή άδεια στην αστυνομία για να δράσουν όπως νομίζουν και να διώξουν τους διακινητές των ναρκωτικών”, σημείωσε.

Παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους οι φοιτητές

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου, βλέποντας ότι η διακίνηση έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις πραγματοποίησαν συνάντηση, στην οποία συζήτησαν για τον τρόπο που πρέπει να κινηθούν οι ίδιοι ώστε να εξαλειφθεί η διακίνηση ναρκωτικών. Προχώρησαν στη σύναψη επιστολής διαμαρτυρίας, η οποία θα αποσταλεί στις Αρχές του Πανεπιστημίου.

Η σχετική επιστολή διαμαρτυρίας:

Αγαπητά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας,

Αποτελεί δυσάρεστη πραγματικότητα το γεγονός ότι κάθε χρόνο ο χώρος του πανεπιστημίου μας, ο χώρος της καθημερινής εκπαιδευτικής και φοιτητικής μας ζωής, όλο και υποβαθμίζεται, γίνεται όλο και λιγότερο ασφαλής για τους φοιτητές και τους εργαζομένους. Κάθε μέρα από νωρίς το πρωί, στον προαύλιο χώρο της Φιλοσοφικής Σχολής κινούνται ουσιαστικά ανενόχλητοι έμποροι ναρκωτικών, οι οποίοι κάνουν τις δοσοληψίες τους μπροστά στα μάτια όλων, ακόμη και μπροστά στους φύλακες του campus, οι οποίοι μάλλον δεν μπορούν να κάνουν τίποτε. Η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί τόσο που οι διακινητές σχεδόν διαλαλούν το εμπόρευμά τους σε κάθε περαστικό, παρενοχλούν φραστικά και ενίοτε σωματικά φοιτήτριες και φοιτητές, συγκεντρώνονται και φωνάζουν ακριβώς έξω από τις αίθουσες που κάνουμε μάθημα. Δεν υπάρχει φοιτητής που να μην έχει δει από κοντά είτε χρήση είτε διακίνηση είτε καβγάδες μεταξύ των συμμοριών. Είναι γνωστό ότι πέρυσι μια φοιτήτρια έπεσε θύμα βιασμού μέσα στο campus τις βραδινές ώρες.

Όπως προχωρούν τα πράγματα, είναι θέμα χρόνου προτού συμβούν ανάλογα περιστατικά και υπό το φως του ηλίου, και –ποιος ξέρει– ίσως σταδιακά οι διακινητές να πάψουν να περιορίζονται στον προαύλιο χώρο και να αρχίσουν να μπαίνουν και μέσα στα κτίρια, εφόσον δεν υπάρχει πρακτικά κανένας έλεγχος (τα τρία κτήρια της Φιλοσοφικής έχουν μόνον έναν φύλακα!). Ήδη οι φοιτητές φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε σε πολλές περιοχές του πανεπιστημίου, το οποίο τείνει να μετατραπεί σε γκέτο, ειδικά μετά τη δύση του ηλίου που εγκαταλείπεται στην τύχη του. Σε λίγο δεν θα αρκεί να σκύβουμε το κεφάλι και να επιταχύνουμε το βήμα μας περνώντας δίπλα από τους εμπόρους που προκαλούν με κάθε τρόπο, θα φτάσουμε να μην πηγαίνουμε στα μαθήματα μας.

Είμαστε φοιτητές και φοιτήτριες από τη Φιλοσοφική Σχολή που έχουμε κουραστεί από τη συνεχή υποτίμηση των σπουδών μας, από τον φόβο να κυκλοφορήσουμε σε έναν χώρο που αποτελεί το δεύτερο σπίτι μας, από την εξαθλίωση της Σχολής μας σε επίπεδα τριτοκοσμικής χώρας.

Μέσα στη δυσμενή κατάσταση της χώρας μας και παρά τις πολλές δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει το πανεπιστήμιο για τη λειτουργία του, δεν αποτελεί δικαιολογία ή παρηγοριά να λένε ορισμένοι ότι το πανεπιστήμιο είναι απλώς εικόνα της κοινωνίας. Πιστεύουμε ότι οφείλει να παραμείνει ένα υγιές κύτταρο μέσα στην κοινωνία που θα διασφαλίζει την εκπαίδευση της νέας γενιάς. Χιλιάδες φοιτητές μοχθώντας καταφέραμε να συνεχίσουμε τις σπουδές μας σε τριτοβάθμια ιδρύματα, ευελπιστώντας για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό υπονομεύεται όταν το πανεπιστήμιο αφήνεται να μετατραπεί σε εστία εγκληματικότητας και οι φοιτητές νιώθουμε συνεχώς υπό απειλή μέσα στον χώρο μας. Είναι σαν η πολιτεία να έχει εγκαταλείψει το πανεπιστήμιο και να θέλει να μας κάνει να πιστέψουμε ότι αυτή η άθλια καθημερινότητα που ζούμε είναι η νέα κανονικότητα. Γιατί;

Ζητούμε από τους αρμοδίους, τις πανεπιστημιακές αρχές και την πολιτεία, να μην κρύβονται πίσω από γενικόλογες προτροπές, ευχολόγια και στατιστικές, και να λάβουν επιτέλους αποτελεσματικά μέτρα και να διασφαλίσουν το ελάχιστο: την αίσθηση της σωματικής μας ασφάλειας στην ακαδημαϊκή μας ζωή. Δεν επιλέξαμε να ζούμε σε κάποιο κέντρο διακίνησης ναρκωτικών! Θέλουμε έναν χώρο εκπαίδευσης και δημιουργίας. Είμαστε φοιτήτριες και φοιτητές και απαιτούμε πίσω το πανεπιστήμιό μας.

 thesstoday.gr 

Back to top button