Καστοριά – Συνταγή: Φασόλια σαλάτα

https://1.bp.blogspot.com/-wzv1dGoHy2s/WwD7_YAML1I/AAAAAAAAJJE/08jrR8I7tgEjoqnpZlCbiqGll-jOUsNFACLcBGAs/s1600/IMG_20180406_120209.jpg

“Τα φασόλια είναι το κρέας του φτωχού”. Ελληνικό παλιό ρητό, που είναι πέρα για πέρα αληθινό. Αυτά τα ταπεινά όσπρια, βάση της ελληνικής διατροφής για αιώνες, έθρεψαν και ανάστησαν γενιές και γενιές Ελλήνων. Και με τις σημερινές γνώσεις πάνω στην υγιεινή διατροφή και την αξία της Μεσογειακής διατροφής, κερδίζουν πλέον επάξια την θέση που τους αξίζει στο καθημερινό μας τραπέζι.
Γι’ αυτό και σήμερα φίλοι μου θα φτιάξουμε μια πολύ παλιά παραδοσιακή συνταγή του τόπου μου, νηστίσιμη, καθημερινή, οικονομική, και επειδή είναι και καιρός εκδρομών, άνετα είναι χορταστική δίπλα σε κάθε εξόρμηση μας και συμπληρώνει επαρκώς κάθε είδους γεύμα. Ας δούμε πως γίνεται:
Υλικά:
1 νεροπότηρο φασόλια ξερά ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
1/2 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
ξύδι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, μόνο το πράσινο μέρος
μαϊντανός ψιλοκομμένος
ρίγανη
αλάτι
πιπέρι
Οδηγίες:
Αυτά είναι όλα κι όλα τα υλικά μας.
https://4.bp.blogspot.com/-8wCPSCYSM2c/WwD8fnac4mI/AAAAAAAAJJM/KGoZ-4o_Kn8M9BC13tTIQcCwgHoGnA7bQCLcBGAs/s1600/IMG_20180406_115441.jpg

Βάζουμε τα φασόλια να μουλιάσουν σε καθαρό νερό από το προηγούμενο βράδυ.

https://4.bp.blogspot.com/-AoZxaXGLA8c/WwD8f1wjeII/AAAAAAAAJJQ/TeNsibNpkIAZB5qnAr4GBg2JEGUzSehJgCLcBGAs/s1600/IMG_20180406_115536.jpg

Την επόμενη μέρα τα στραγγίζουμε,βάζουμε να βράσουν, και μόλις πάρουν μία βράση, στραγγίζουμε αυτό το νερό, και βάζουμε πάλι στην φωτιά να βράσουν σε πολύ καθαρό νερό. Σιγοβράζουμε ώσπου να μαλακώσουν.

https://2.bp.blogspot.com/-iFLxtOL9ttU/WwD8gFowEfI/AAAAAAAAJJU/dFdOLzyeR8snFuMjzLc8Uj7UGE7nLMpfgCLcBGAs/s1600/IMG_20180406_115651.jpg

Μόλις είναι έτοιμα βρασμένα, ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Δοκιμάζουμε και ανάλογα την προτίμησή μας προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, ακόμα και το λαδόξιδο.

https://1.bp.blogspot.com/-n7zbdeEtiTs/WwD81iDa7HI/AAAAAAAAJJg/PQ5tcIL7CPYrYFy2iKa5UrTmL1AtMOfYQCLcBGAs/s1600/IMG_20180406_120158.jpg
Σερβίρουμε με ελιές και ό, τι άλλο θέλουμε. Είναι τόσο νόστιμη που τρώγεται και ως κύριο πιάτο.
Δε σας λέω Καλή Επιτυχία όπως συνήθως, επειδή αυτή είναι δεδομένη.
Μόνο ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ φίλοι μου!
Πιο Ελληνική δε γίνεται!

Μαρία Παπαϊωάννου

masasoura.blogspot.com