Καστοριά

Το ζήτημα της αναγνώρισης των Σκοπίων (του Νίκου Ρίζου)


Με την συνταγματική αναθεώρηση που ψηφίστηκε στην βουλή των Σκοπίων ανοίγει ο δρόμος για την διεθνή αναγνώριση του κράτους και την είσοδο στην Ε.Ε και τον ΝΑΤΟ. Είναι μεγάλη πολιτική ήττα της Ρωσίας και προσωπική νίκη του Τράμπ, όχι της Ε.Ε ούτε του Ο.Η.Ε, ούτε της αμερικανικής διπλωματίας. Ο Νίμιτς ήταν διορισμένος εδώ και 20 χρόνια και δεν έκανε τίποτα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν απαιτείται η ψήφιση από την Ελληνική βουλή η υπερψήφιση αντίστοιχου νόμου. Και τούτο διότι : Η Συμφωνία των Πρεσπών, είναι διεθνής και ισχύει εφόσον υπάρξει αλλαγή των επίμαχων άρθρων του συντάγματος της ΦΥΡΟΜ. Πράγμα που έγινε. Η Ελληνική πλευρά την μοναδική προϋπόθεση που έθεσε ήταν η τροποποίηση των επίμαχων άρθρων του συντάγματος των Σκοπίων, πράγμα που έγινε. Άρα είτε ψηφιστεί από την Ελληνική βουλή, είτε ρίξει την κυβέρνηση ο Καμμένος όταν έρθει στην βουλή το νομοσχέδιο είτε όχι, δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Αν ήθελαν οι ΑΝΕΛ, να είναι συνεπείς με τις θέσεις τους θα έπρεπε να ρίξουν την κυβέρνηση πριν την συμφωνία των Πρεσπών. Από την ημέρα που δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης των Σκοπίων το νέο σύνταγμα, ενεργοποιούνται αυτόματα οι διαδικασίες αναγνώρισης με το νέο όνομα Βόρεια Μακεδονία, από όλους τους διεθνείς οργανισμούς: ΟΗΕ, Ε.Ε, ΝΑΤΟ, χωρίς να απαιτείται η νομοθετική ρύθμιση από την Ελληνική βουλή.
Θα κάνουν μεγάλο λάθος οι Έλληνες πολιτικοί οποιουδήποτε κόμματος να πουν ότι όταν θα γίνουμε εμείς κυβέρνηση θα ακυρώσουμε τον νόμο κύρωσης της αναγνώρισης των Σκοπίων. Διότι οι διεθνείς συμφωνίες δεν αλλάζουν με εσωτερικούς νόμους που δεν παράγουν κανένα διεθνές νομικό αποτέλεσμα. Θα μοιάζουν σας εκείνους τους προηγούμενους πολιτικούς που θα ακύρωναν με ένα άρθρο τις διεθνείς συμφωνίες δανειοδότησης της χώρας. Οποιαδήποτε υπαναχώρηση δεν γίνεται αποδεκτή ούτε παράγει έννομο διεθνές αποτέλεσμα, αντίθετα θα οδηγήσει στην διεθνή απομόνωση της χώρας.
Αφιερώνω σ όλους αυτούς τη ρήση της Αγίας Γραφής: «Ὄψονται εἰς ὅν ἐξεκέντησαν»

One Comment

  1. Τι τροποποιείται να πάρει ο διάβολος ;

    Καλά μας τα λέτε κύριέ μου , ένα όμως δεν μας λέτε , κι εσείς , και η συντριπτική πλειοψηφία όσων μιλάνε για το σκοπιανό πρόβλημα :
    Τι αφορά ” η τροποποίηση των επίμαχων άρθρων του συντάγματος ” ;
    Τι τροποποιείται τέλος πάντων ; γιατί δεν μιλάτε καθόλου γιαυτό ; γιατί το αποφεύγετε ;

    Μήπως επειδή είναι το σπουδαιότερο στοιχείο της Συμφωνίας των Πρεσπών και χωρίς αυτό δεν υφίσταται καμία συμφωνία ;

    Κι όταν δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης των Σκοπίων το ” νέο σύνταγμα των Σκοπίων ” , πώς θα είναι αυτό το ” νέο σύνταγμα ” ; Γιατί δεν μιλάτε καθόλου γιαυτό ;
    Ιδού η απορία !

Back to top button