Κόσμος

Αγωνία σε οίκο δημοπρασιών που βγάζει στο σφυρί νέα έργα του Banksy

Αγωνία στον οίκο δημοπρασιών Artcurial που βγάζει στο σφυρί αύριο τέσσερα έργα του καλλιτέχνη Μπάνκσι, από τα οποία ένας πίνακας αυτοκαταστράφηκε εν μέρει στις αρχές Οκτωβρίου σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s. Έχουν ληφθεί όλες οι προφυλάξεις αλλά μια νέα πρόκληση δεν μπορεί να αποκλειστεί…

Περιμένουμε ήρεμα τη δημοπρασία, αλλά αν συμβεί κάτι, αυτό δεν θα είναι μια επανάληψη”, εκτιμά ο Αρνό Ολιβέ, ειδικός της δημοπρασίας. Ανάμεσα στους πολλούς λαχνούς υπάρχουν τρεις μεταξοτυπίες και ένα αντικείμενο (ένας ποντικός από ρητίνη που κρατά ένα πινέλο).

Στις αρχές Οκτωβρίου, η μερική αυτοκαταστροφή ενός έργου μπροστά στα μάτια ενός κοινού που είχε μείνει άναυδο, αμέσως μετά την πώλησή του αντί 1,042 εκατομμυρίων στερλινών (1,185 εκατομμύριο ευρώ) από τον Σόθμπις στο Λονδίνο, είχε θολώσει τα νερά στην αγορά της τέχνης.

Αυτή η αναπαραγωγή με ακρυλική ζωγραφική και χρώματα αεροζόλ ενός από τα διασημότερα έργα του Μπάνκσι έδειχνε ένα κοριτσάκι να αφήνει να πετάξει ένα κόκκινο μπαλόνι σε σχήμα καρδιάς.

Ο μυστηριώδης καλλιτέχνης από το Μπρίστολ που διατηρεί την ανωνυμία του είχε διεκδικήσει αυτή την ενέργεια στην αγορά της τέχνης, θέλοντας να καταγγείλει την “εμπορευματοποίησή” της. Το περιστατικό αυτό ωστόσο δεν εμπόδισε το έργο να πάρει ακόμη μεγαλύτερη αξία και να ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με όλες τις εκδοχές, υπήρχαν οπωσδήποτε συνεργοί του Μπάνκσι στην αίθουσα, αν δεν ήταν ο ίδιος, για να ενεργοποιήσουν τη μπαταρία επιτρέποντας την αυτοκαταστροφή του “Girl with ballon”.

“Θα είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Έχουμε ένα σύστημα ασφαλείας αλλά θέλουμε να μείνει κρυφό, υποκείμενο. Δεν θα υπάρχουν δέκα γορίλες σε κάθε αίθουσα!. Ο οίκος μας δεν είναι χρηματοκιβώτιο, δεν είναι ένας δημόσιος θεσμός. Θέλουμε οι αγοραστές και οι επισκέπτες να χαίρονται”, δηλώνει ο ειδικός του Artcurial που βρίσκεται στην περιοχή των Ηλυσίων Πεδίων.

Όσο για τον Σόθμπις και τον ‘Αλεξ Μπράντσικ, επικεφαλής στο τμήμα σύγχρονης τέχνης Ευρώπης, το περιστατικό μπορεί να σόκαρε, αλλά “ο Μπάνκσι δεν κατέστρεψε ένα έργο τέχνης κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας, δημιούργησε ένα ακόμη”.

ΑΠΕ

Back to top button