«Η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει την πρώτη θέση παγκοσμίως σε «Γαλάζιες Σημαίες», δήλωσε η υπουργός τουρισμού Έλενα Κουντουρά, κατά την ετήσια, διεθνή συνάντηση των χειριστών του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Προστασία της Φύσης (ΕΕΠΦ), ο δήμος Ζακύνθου και οι Σύλλογοι Ξενοδόχων του νησιού.
Σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού, «το 2018 αναμένεται να προσελκύσουμε πάνω από 32 εκατομμύρια τουρίστες, έξι στους δέκα υψηλού μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου. Τα έσοδα έχουν διψήφια αύξηση, περίπου 17% σε σχέση με το 2017, άρα ο τουρισμός είναι η οικονομική δύναμη της πατρίδας μας, και οφείλουμε να τον προστατεύουμε και να δουλεύουμε σκληρά», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Ειδικότερα, όσον αφορά τις Γαλάζιες Σημαίες, σύμφωνα πάντα με την κυρία Κουντουρά, «αν και τα κριτήρια είναι πολλά, πρέπει όλοι, όχι μόνο οι φορείς του τουρισμού, αλλά και οι τοπικές κοινωνίες, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι περιφέρειες, να προσπαθήσουμε προκειμένου να καταφέρουμε να έχουμε σε κάθε περιφέρεια πολλές περισσότερες Γαλάζιες Σημαίες».
Σημειώνεται ότι με βραβευμένες 519 ελληνικές ακτές και 15 μαρίνες η χώρα μας είναι δεύτερη παγκοσμίως σε Γαλάζιες Σημαίες. «Μπορούμε εύκολα να γίνουμε οι πρώτοι», ανέφερε η υπουργός.
Όπως είπε, στη χώρα μας με 16.000 χλμ ακτογραμμή έχουμε καταφέρει να πρωταγωνιστούμε στον παγκόσμιο θεσμό των «Γαλάζιων Σημαιών» Ύστερα από μία δύσκολη περίοδο τριών χρόνων και παρά τους εξωγενείς και αστάθμητους παράγοντες έχουμε καταφέρει τα τέσσερα τελευταία χρόνια να έχουμε συνεχόμενες επιτυχίες στον ελληνικό τουρισμό και να προβάλουμε την πατρίδα μας σε παγκόσμιο επίπεδο».
Όσον αφορά το νησί της Ζακύνθου, ήδη στο φετινό εννεάμηνο έχουν καταγραφεί 830.00 αεροπορικές αυξήσεις, ενώ πέρυσι καταγράφηκαν ετησίως 780.000 γεγονός που αποδεικνύει την αυξητική τάση στο νησί.
Μάλιστα η τουριστική σεζόν φέτος αναμένεται να επεκταθεί μέχρι και τον Νοέμβριο, ενώ όπως σύμφωνα πάντα με την κυρία Κουντουρά, έχουν ξεπεραστεί κατά περίπου 70% τα προβλήματα του νησιού, με τη βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης, και του ιδιωτικού τομέα, ενώ εξήρε τη συμβολή και του πρώην υπουργού και βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρου Κοντονή, ο οποίος επίσης έδωσε το παρόν στην εκδήλωση.
Όπως δήλωσε ο κ.Κοντονής, «τα αποτελέσματα και οι αριθμοί είναι εκείνοι που καταδεικνύουν την πραγματικότητα και δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης της πολιτικής του υπουργείου Τουρισμού και της κυβέρνησης».
Σχετικά με την περυσινή αφαίρεση 18 σημαιών από το νησί της Ζακύνθου, ο κ. Κοντονής έκανε γνωστό, ότι «ολοκληρώνονται όλες οι ενέργειες για την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού για την διασφάλιση της ποιότητας των υδάτων, καθώς και η βελτίωση του αγωγού αποχέτευσης στο Τσιλιβί».
Σχετικά με το ατύχημα της κατολίσθησης στο χώρο του Ναυαγίου, ανέφερε ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τη δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση, προσθέτοντας ωστόσο ότι απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης της περιοχής.
Για το ζήτημα της υποστολής των σημαιών από ακτές της Ζακύνθου, ο δήμαρχος του νησιού, Παύλος Κολοκοτσάς, ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος είναι αποφασισμένος να διορθώσει τα υπάρχοντα προβλήματα, έτσι ώστε οι εν λόγω παραλίες να είναι ξανά υποψήφιες για το βραβείο. Όπως διαβεβαίωσε, «οι παραλίες του νησιού μας είναι καθαρές, οι εκατομμύρια επισκέπτες μας μπορούν να είναι σίγουροι ότι κολυμπούν σε υψίστης
ποιότητας νερά».
«Η Γαλάζια Σημαία είναι ιδανική ευκαιρία για την ανάπτυξη του τουρισμού», τόνισε απ΄ την πλευρά της η κα Χριστίνα Τετράδη αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ζακύνθου, προσθέτοντας ότι «η φροντίδα για το περιβάλλον είναι η φροντίδα για το μέλλον». Όπως είπε, «μία υγιής τουριστική βιομηχανία είναι συνδεδεμένη με ένα υγιές περιβάλλον».
Η κυρία Τετράδη επισημαίνοντας τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από χώρες όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος, τόνισε ότι «οι επόμενες επιτυχίες απαιτούν προσπάθεια». Έκανε λόγο για την ανάγκη αντιμετώπισης της υπερφορολόγησης, των ανεξέλεγκτων πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού, και των κακής ποιότητας υποδομών. Όπως είπε: «ο τουρισμός θέλει χώρο για να αναπτυχθεί», και κάλεσε όλους «να έχουμε τη λογική της συμμαχίας απέναντι στη λογική των αντιπαραθέσεων».
Από την πλευρά του ο Νίκος Πέτρου, πρόεδρος της ΕΕΠΦ, τονίζοντας ότι οι «Γαλάζιες Σημαίες» είναι ο πλέον αναγνωρισμένος θεσμός αειφόρου τουρισμού παγκοσμίως. Ανέφερε ότι η Ελλάδα με περισσότερα από 10.000 νησιά και 16.000 χλμ. ακτογραμμή βρίσκεται στις πρώτες θέσεις. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «το κορυφαίο σήμα ποιότητας «Γαλάζια Σημαία» πρέπει να αποτελεί μέρος μίας κεντρικής στρατηγικής για την προώθηση του αειφόρου τουρισμού στη χώρα μας. Είναι προς το συμφέρον μας, καθώς μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση του βιώσιμου τουρισμού στη χώρα μας».
Η κ. Λούρδες Ντίαζ, πρόεδρος του Foundation of Environmental Education, του φορέα που θεσμοθέτησε το βραβείο και αποτελείται από 96 οργανισμούς από 76 χώρες, τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης τρόπων συνεργασίας για την ενίσχυση του βιώσιμου τουρισμού, έτσι ώστε όπως είπε, «να καταστήσουμε τον πλανήτη μας ένα καλύτερο μέρος για να ζούμε»
Σημειώνεται ότι για να κερδηθεί το βραβείο «Γαλάζια Σημαία» διάρκειας ενός έτους, πρέπει να πληρούνται τα κριτήρια που έχουν να κάνουν με τον σεβασμό στο περιβάλλον, την περιβαλλοντική διαχείριση, την εξαιρετική ποιότητα υδάτων, την ασφάλεια των λουομένων, την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την ποιότητα των υπηρεσιών, τις υπηρεσίες ΑμεΑ, καθώς και την προσέλκυση ευαισθητοποιημένων επισκεπτών.
Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) είναι, από το 1951, η παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση της Ελλάδας. Είναι ο εθνικός χειριστής του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και Ευαισθητοποίησης «Γαλάζια Σημαία», εκπρόσωπος του διεθνούς χειριστή, του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευσης (Foundation for Environmental Education – FEE), που έχει μέλη σε 76 χώρες παγκοσμίως.
ΑΠΕ