Ελλάδα

Η κατάθεση που «έκαψε» το Γιάννο Παπαντωνίου

Πρόκειται για κατηγορούμενο, φίλο του ζεύγους Παπαντωνίου που φέρεται να παραδέχθηκε στους δικαστικούς λειτουργούς πως ανέλαβε να καλύψει 2,5 εκατ. ευρώ του πρώην υπουργού.

Στις γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού και σε διαφορετικές πτέρυγες κρατούνται ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου με την κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ύψους 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων. Το ποσό αυτό φέρεται να έλαβαν ως μίζα για τη σύμβαση αναβάθμισης έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, με γαλλική εταιρεία, το 2003 ζημιώνοντας το ελληνικό δημόσιο κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ. Ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του στις μαραθώνιες απολογίες τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες, αλλά δεν έπεισαν ανακριτές και εισαγγελέα. Λίγες ημέρες πριν εμφανιστεί ενώπιον των ανακριτών Διαφθοράς ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του, έλαβαν μια σημαντική απολογία κατηγορουμένου στην υπόθεση, και η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

Η κατάθεση φίλου που «έκαψε» τον πρώην υπουργό

Μία σημαντική απολογία κατηγορουμένου στην υπόθεση της νομιμοποίησης παράνομων αμοιβών έλαβαν οι ανακριτές Διαφθοράς, λίγες ημέρες πριν εμφανιστεί ενώπιον τους ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του.

Πρόκειται για τον φίλο του ζευγαριού, πολιτικό μηχανικό, ο οποίος κατά το κατηγορητήριο παρείχε διευκόλυνση στον πρώην υπουργό και την κ. Κουράκου, προκειμένου «να καλύπτουν παράνομα ποσά», ο οποίος παραδέχθηκε στους δικαστικούς λειτουργούς πως ανέλαβε να καλύψει 2,5 εκατομμύρια ευρώ του κ. Παπαντωνίου.

Ο κατηγορούμενος 73χρονος πολιτικός μηχανικός, που μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 500.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από την χώρα, φαίνεται να παραδέχθηκε στους δικαστικούς λειτουργούς, ότι το διάστημα 2002-2003 έστελνε για λογαριασμό του Γ. Παπαντωνίου χρήματα στο εξωτερικό, για να βοηθήσει «τον φίλο του, επιτυχημένο πολιτικό και έντιμο και σωστό άνθρωπο».

Ο συγκατηγορούμενος του πρώην υπουργού Άμυνας, φέρεται επίσης να είπε στους ανακριτές, ότι την κρίσιμη για την υπόθεση της σύμβαση των φρεγατών περίοδο, δηλαδή «μέσα σε δύο χρόνια, το 2002 και 2003, πήρε τμηματικά από τον κ. Παπαντωνίου 2,5 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά».

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου φίλου του κ. Παπαντωνίου, τα χρήματα φέρεται να τα παραλάμβανε «σε δεσμίδες μέσα σε κίτρινους φακέλους από το σπίτι του πρώην υπουργού στην Κηφισιά». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο απολογούμενος μηχανικός φαίνεται να είπε στους ανακριτές πως τα μετρητά γίνονταν ακολούθως καταθέσεις, μικρών κάθε φορά ποσών, σε λογαριασμούς σε τράπεζα των βορείων προαστίων. Από εκεί «τα λεφτά έφευγαν με προορισμό την Ελβετία» όπου κατέληγαν σε τραπεζικό λογαριασμό με δικαιούχο τον πρώην υπουργό και συνδικαιούχο τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου.

Ο κατηγορούμενος φέρεται να τόνισε στους δύο ανακριτές, πως πίστευε ότι τα χρήματα προέρχονται «από νόμιμα έσοδα του κυρίου Παπαντωνίου» ενώ επισήμανε πως ο ίδιος δεν έχει λάβει καμία απολύτως αμοιβή, διότι επρόκειτο περί μίας εξυπηρέτησης σε ένα πρόσωπο που εκτιμούσε.

Να σημειωθεί πως ο εν λόγω πολιτικός μηχανικός, είναι το πρόσωπο από το οποίο η κ. Κουράκου εμφανίζεται να αγόρασε το 2002 ακίνητο στην Σύρο, σπίτι περίπου 300 τετραγωνικών εντός οικοπέδου περίπου 5 στρεμμάτων, καταβάλλοντας ποσό 100.000 ευρώ σε μετρητά».

Πολιτικές αντιδράσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα είπε ότι η ουσία της απόφασης αποδεικνύει τη διαφθορά και τη διαπλοκή τού παλαιού πολιτικού συστήματος.

Πηγές της ΝΔ σχολίασαν ότι η διαδικασία που οδήγησε εν τέλει τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιάννο Παπαντωνίου στη φυλακή είχε ξεκινήσει το 2012. Παράλληλα, επισημαίνουν πως από τη στιγμή που έχει διαταχθεί προσωρινή κράτηση η ΝΔ σαφώς δεν αμφισβητεί τη Δικαιοσύνη, καθώς αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να ληφθεί αυτή η απόφαση.

«Όλα στο φως», λένε στη Χαριλάου Τρικούπη και προσθέτουν ότι από το 2007 ο Γιάννος Παπαντωνίου και όσοι ελέγχονται έχουν τεθεί εκτός παράταξης. «Παραμένουμε σταθερά στην πρώτη γραμμή του αγώνα για διαφάνεια. Αλλά κάθε Έλληνας κατανοεί ότι η Κυβερνητική επιλογή να γίνει η χώρα μια αρένα με γενικευμένη σπίλωση των πολιτικών της αντιπάλων, είναι επικίνδυνη για τον τόπο και την Δημοκρατία» αναφέρουν πηγές του Κινήματος Αλλαγής.

Το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Αντί η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής να ψάχνουν σωσίβιο σε θεωρίες συνωμοσίας, προκειμένου να αποφύγουν να πάρουν θέση για την προφυλάκιση Παπαντωνίου, ας ζητήσουν τουλάχιστον μία συγγνώμη για τον τρόπο που κυβέρνησαν, για τον εκφυλισμό της πολιτικής και για το εκτεταμένο δίκτυο διαφθοράς που δημιούργησαν. Εκτός εάν επιμένουν στις θεωρίες περί σκευωρίας της κυβέρνησης. Ό,τι και να κάνουν όμως ο κ. Μητσοτάκης και η κα Γεννηματά, δεν μπορούν να κρύψουν την πολιτική ενοχή τους».

«Επειδή ο Αλ.Τσίπρας βρίσκεται πλέον σε πλήρη σύγχυση, να του υπενθυμίσουμε ότι ο Γιάννος Παπαντωνίου δεν υπήρξε ποτέ στέλεχος της ΝΔ. Αν θέλει, ωστόσο, πληροφορίες για τα εξοπλιστικά σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει παρά να ρωτήσει το δεξί χέρι του Ακη Τσοχατζόπουλου: Τον Αντώνη Κοτσακά που εξελέγη πρώτος στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το Γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής απαντώντας στο Μαξίμου τονίζει: «Δεν δεχόμαστε μαθήματα από τον κ.Τσίπρα που με την πολιτική του ζημίωσε την Ελλάδα με 200 δισ. ευρώ κι έγινε ο καλύτερος χορηγός της Δεξιάς και του κ. Μητσοτάκη. Περιμένουμε όμως να σπάσει την αφωνία του και να απολογηθεί για τις κατηγορίες του υπουργού του ότι η κυβέρνηση χρηματοδοτήθηκε από τον Σόρος».

Το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού απαντώντας σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, τονίζει ότι οι ανακοινώσεις τους επιβεβαιώνουν αυτό που όλος ο κόσμος έχει καταλάβει. Πως ο κ. Μητσοτάκης και η κα Γεννηματά είναι οι διαφορετικές όψεις του ίδιου ακριβώς νομίσματος. Του παλιού πολιτικού συστήματος που πασχίζει να επανέλθει στην εξουσία, για να προωθήσει τις «μεταρρυθμίσεις» που άφησαν στη μέση ο κ. Παπαντωνίου και οι λοιποί «εκσυγχρονιστές».

Επίθεση στη Δημοκρατική Συμπαράταξη για τη στάση που τήρησε στη συζήτηση της κυβερνητικής πρότασης να συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή για τον Γιάννο Παπαντωνίου, εξαπέλυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ο Μιχάλης Καλογήρου υπενθύμισε ότι η αντιπολίτευση, παρότι στήριξε την πρόταση, κατήγγειλε την κυβέρνηση για απόπειρα αντιπερισπασμού λόγω της εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Απευθυνόμενος δε, στους βουλευτές της ΔΗΣΥ που από το πρωί αναφέρουν ότι εδώ και μια 10ετία ο κ. Παπαντωνίου δεν έχει καμία σχέση με το κόμμα, είπε πως ήταν πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και νυν ΚΙΝΑΛ.

Σε δήλωσή του από την Πάτρα, ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπαςανέφερε ότι πρέπει κάθε υπόθεση που έρχεται στη δικαιοσύνη να ερευνάται σε βάθος και να καταλήγει η δικαιοσύνη για τις συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες. Βεβαίως τα πολιτικά πρόσωπα, έχουν κυρίως πολιτικές ευθύνες.Θα θέλαμε όμως να εκφράσουμε ταυτόχρονα και μια επιφύλαξη, διότι πάντα στέλνεται στα δικαστήρια ή στη φυλακή ένα μεμονωμένο άτομο, όπου επικεντρώνονται εκεί όλα τα φώτα της δημοσιότητας και των Μέσων Ενημέρωσης, αλλά στην ουσία η διαφθορά, η σαπίλα, ο χρηματισμός του πολιτικού συστήματος καλά κρατεί χρόνια τώρα και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και με τη σημερινή κυβέρνηση».

ΕΡΤ, ΑΠΕ

Back to top button