Ποιες φορολογικές παραβάσεις έχουν πρόστιμο και ποιες απαλλάσσονται

Ποιες φορολογικές παραβάσεις τιμωρούνται με πρόστιμο και ποιες απαλλάσσονται, εφόσον δεν αποδειχθεί δόλος.Μερικές από τις πλέον συνήθεις φορολογικές παραβάσεις είναι η μη έκδοση αποδείξεων, η μη υποβολή δηλώσεων ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης. Για αυτές επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα αλλά και 48ωρτο λουκέτο στην επιχείρηση.
Υπάρχουν όμως και άλλες οι οποίες αν και θεωρείται παράβαση δεν προβλέπεται η επιβολή προστίμου. Μερικές εξ αυτών είναι η απώλεια βιβλίου ή φορολογικού στοιχείου του το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί.
Οι παραβάσεις για τις οποίες η εφορία μπορεί να επιβάλει πρόστιμο στους φορολογούμενους κωδικοποιούνται σε απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, της ΑΑΔΕ.
Ειδικότερα, για καθεμία από τις παρακάτω παραβάσεις επιβάλλεται πρόστιμο στον φορολογούμενο ή οποιοδήποτε πρόσωπο, εφόσον υπέχει αντίστοιχη υποχρέωση από τον Κώδικα ή τη φορολογική νομοθεσία που αναφέρεται στο πεδίο εφαρμογής του:
1. Δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα ή υποβάλει ελλιπή δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα ή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει φορολογική υποχρέωση καταβολής φόρου.
2. Δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση.
3. Δεν υποβάλλει ή υποβάλει εκπρόθεσμα δήλωση παρακράτησης φόρου.
4. Δεν ανταποκριθεί σε αίτημα της Φορολογικής Διοίκησης για παροχή πληροφοριών ή στοιχείων.
5. Δεν συνεργαστεί στη διάρκεια φορολογικού ελέγχου.
6. Δεν γνωστοποιήσει στη Φορολογική Διοίκηση το διορισμό του φορολογικού εκπροσώπου του.
7. Δεν προβαίνει σε εγγραφή στο φορολογικό μητρώο ή εγγράφεται στο φορολογικό μητρώο περισσότερες φορές.
8. Δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις του.
9. Παραβιάζει ή παραποιεί ή επεμβαίνει κατά οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών.
10. Εκδίδει στοιχεία λιανικής πώλησης χωρίς τη χρήση φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού ή από φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό ο οποίος δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές.
11. Εκδίδει δελτία και αποδείξεις από το Ολοκληρωμένο Σύστημα Ελέγχου Εισροών – Εκροών, χωρίς τη χρήση εγκεκριμένου μοντέλου μηχανισμού σήμανσης.

newsit.gr

Σχολιάστε

Η διευθυνση email σας ΔΕΝ θα δημοσιοποιηθεί(ενημερωθείτε για την πολιτική ανάρτησης σχολίων στο fouit.gr απο εδώ) *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.