Ο George, η Lajean και μια σπάνια έγχρωμη φωτογραφία της Καστοριάς της δεκαετίας του ’50

Ο George Clark και η Lajean Avery, ήρθαν στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1950, ως νεαροί εργαζόμενοι στο σχέδιο “Μάρσαλ” που χρηματοδοτούσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ για την ανοικοδόμηση της ρημαγμένης από τους πολέμους Ελλάδα. Στην Ελλάδα γνωρίστηκαν και παντρεύτηκαν, την οποία Ελλάδα γνώρισαν ταξιδεύοντας και φωτογραφίζοντας την. Μία από τις φωτογραφίες αυτές δείχνει την αρχή της οδού Νίκης στη Καστοριά. Μονοκατοικίες του ύστερου 19ου αιώνα και άλλες του Μεσοπολέμου με τις αυλές τους. Στο λιμανάκι που σχηματίζεται από την αποβάθρα των “μοτοριών” (εκεί όπου στεκόταν ο/η φωτογράφος) βλέπουμε πάρα πολλά καράβια , να σκεπάζουν σχεδόν όλη την επιφάνεια της λίμνης στο σημείο εκείνο.
Η φωτογραφία αυτή, πέρα από μια σπάνια έγχρωμη αποτύπωση της πόλης των αρχών του 50, μας δείχνει πόσο σημαντικά ήταν ακόμα τα πλεούμενα για τους κατοίκους.
Σ αυτό το σημείο θα ήθελα να εκθέσω δυο προβληματισμούς μου.
Α) Είναι τραγικό το ότι έχουν πια σχεδόν εξαφανιστεί τα παραδοσιακά πλεούμενα μας από τη λίμνη. Μια παράδοση αιώνων πάει περίπατο. Οι αρχές του τόπου δείχνουν διαχρονική αφασία για αυτά τα θέματα, άλλωστε ότι πλεούμενο Δημοτικής ή Περιφερειακής αρχής υπάρχει στη λίμνη στέκει δεμένο, παροπλισμένο, άχρηστο. Εδώ νομίζω είναι οι ιδιώτες που πρέπει να σκεφτούν χρήσεις για τα καράβια. Αν όχι για αλιευτικούς, για τουριστικούς σκοπούς σίγουρα. Έχουμε πολλούς ζωντανούς ξενοδόχους και επιχειρηματίες για κάτι τέτοιο. Αλίμονο αν οι Βενετοί πετούσαν τις γόνδολες για πλαστικές βάρκες….
Β) για να μην σπαταλάω και το χωροχρόνο σας, η μουσειακή σωτηρία των καραβιών. Όταν είχε γίνει στο παρελθόν, κρούση στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Πειραιώς για το Μουσείο γούνας, η απάντηση ήταν πως δεν χρηματοδοτούν Μουσείο βάναυσης τέχνης (εδώ χωράει πολύ συζήτηση βέβαια…). Ας κάνουμε μια πρόταση στο ΠΙΟΠ, για Μουσείο παραδοσιακής λιμναίας ναυπηγικής και αλιείας. Να σωθεί και η τέχνη, να συντηρηθεί κι ένα παραλίμνιο κρατικό αρχοντικό και να αποκτήσουμε ένα μοναδικό Μουσείο στον τόπο μας…
Ας θαυμάσουμε τουλάχιστον τα καράβια στη φωτογραφία…

Ρωμύλος Μαντζούρας
Στοιχεία για το ζευγάρι των Αμερικανών στη νεκρολογία τους από τους NY Times 
Για τα Μουσεία του Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς εδώ 
Η φωτογραφία είχε δημοσιευθεί μαζί με άλλες στην ομάδα του Facebook Παλιές φωτογραφίες της Ελλάδας.