Καστοριά

Ένας Kαστοριανός και μία Αργείτισσα σήμερα στο TEDx (φωτο)

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται το TEDxUniversityofMacedonia. Στους ομιλητές ξεχωρίζει η συμμετοχή του Νίκου Παναγιώτου, ενώ στο καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης θα εμφανιστεί το συγκρότημα των Stringless, όπου μέλος  είναι η Δωροθέα Μιχαήλ.

Γνώρισε τους ομιλητές του TEDxUoM2018: Νίκος Παναγιώτου

Είναι Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της θερινής ακαδημίας με τίτλο Thessaloniki International Media Summer Academy. Στο παρελθόν διετέλεσε υπότροφος στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και σε πανεπιστήμια της Τουρκίας, του Λουξεμβούργου, της Ιαπωνίας και της Κίνας. Το πάθος του για έρευνα και σωστή πληροφόρηση του κοινού ανταμείφθηκε από τη Google η οποία αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την πρότασή του σχετικά με τις μελλοντικές δυνατότητες της ψηφιακής δημοσιογραφίας.

Ο καθηγητής κι ερευνητής Νίκος Παναγιώτου συγκαταλέγεται επισήμως στους ομιλητές της εκδήλωσης του TEDxUoM2018. Σκοπός του είναι η γεφύρωση του χάσματος ή εναλλακτικά του «κενού» ανάμεσα στο γεγονός και στην είδηση που προωθείται στο δέκτη.

Ποια εφόδια πιστεύετε ότι οφείλει να διαθέτει ο σύγχρονος δημοσιογράφος;

Πρέπει να βρούμε ξανά τη σχέση του μέσου με το κοινό. Απαιτούνται παρεμβάσεις πολυεπίπεδες, διακριτό στίγμα της έντυπης δημοσιογραφίας έναντι των άλλων μέσων, προσθετική αξία κλπ παράγοντες που κρίνουν το παρόν και το μέλλον της έντυπης δημοσιογραφίας. Όσο τα ΜΜΕ αναπαράγουν αυτά που ο χρήστης βρίσκει δωρεάν στο διαδίκτυο δεν έχουν μέλλον. Ο δημοσιογράφος, ο οποίος επικοινωνεί με το κοινό πρέπει να γνωρίζει τα χαρακτηριστικά, να παρακολουθεί και να αφουγκράζεται, να μεταδίδει, και το κυριότερο να αναλύει, να επεξηγεί. Δεν αρκεί πλέον να μεταδώσεις κάτι, πρέπει να μπορείς να το σημασιοδοτήσεις.

Βραβευτήκατε και πλέον υποστηρίζεστε από τη Google για την ερευνητική σας πρόταση. Ποιο είναι το περιεχόμενό της και τι ακριβώς αποτέλεσε για σας πηγή έμπνευσης;

Η έρευνα προτείνει μια καινοτόμα προσέγγιση για την αντιμετώπιση ενός καίριου προβλήματος για τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς, της απώλειας κοινού παρά το ότι έχει αυξηθεί η χρήση των τεχνολογιών πρόσβασης στην πληροφόρηση και την επικοινωνία. Πηγή έμπνευσης αποτέλεσαν καθημερινά απλά ερεθίσματα παρατηρώντας τον κόσμο. Είναι το μεγαλύτερο εφόδιο που μπορεί και πρέπει να έχει ένας κοινωνικός επιστήμονας. Ο διασυνδεδεμένος χρήστης είναι στο επίκεντρο της έρευνας μου ως ο πλέον κρίσιμος και καθοριστικός παράγοντας στο νέο αυτό περιβάλλον. Η ερευνητική μου πρόταση και το τελικό παραδοτέο που δημιουργήθηκε συνιστά ένα νέο τρόπο προσέγγισης και αξιοποίησης των εμπειριών του κοινού εφαρμογή που ενοποιεί τα ειδησεογραφικά περιβάλλοντα με τα οποία ο χρήστης είναι διασυνδεδεμένος. Έτσι η πρόσβαση σε ειδησεογραφικό περιεχόμενο είναι πιο εύκολη, πιο αποτελεσματική για τον χρήστη και εξατομικευμένη. Η πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί καλύπτει ένα κενό που υπάρχει αυτή τη στιγμή, δίνοντας πολλαπλές δυνατότητες τόσο στους ειδησεογραφικούς οργανισμούς όσο και στους χρήστες. Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και πιστεύουμε ότι η εφαρμογή θα απαντήσει σε κρίσιμα ζητήματα για τους ειδησεογραφικούς και όχι μόνο οργανισμούς.

Ποιες θεωρείτε ότι είναι ορισμένες από τις προκλήσεις της διαδικτυακής δημοσιογραφίας;

Το μέλλον εξαρτάται από το παρόν και τις απαντήσεις που δίνουμε στις παρούσες προκλήσεις. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι το υπάρχον μοντέλο είναι πεπερασμένο. Εάν δεν υπάρξουν νέες πρωτοβουλίες, ένα άλλο δημοσιογραφικό μοντέλο θα ενταθεί η κρίση που βιώνουμε στα ΜΜΕ και στον τρόπο άσκησης της δημοσιογραφίας. Η διαδικτυακή δημοσιογραφία στην Ελλάδα ακολουθεί πρακτικές που είναι πεπερασμένες και αυτό που κάνουν πολλές φορές είναι να αναπαράγουν την κρίση. Ωστόσο υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις οι οποίες δείχνουν το μέλλον. Το μέλλον είναι το περιεχόμενο, όχι τα κλικς, όχι μόνο η τεχνολογία αλλά η αφήγηση. Το να μπορείς να αφηγηθείς αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που πλέον είναι πολλά και ιδιαίτερα εντυπωσιακά. Αυτή είναι και η κύρια πρόκληση της διαδικτυακής δημοσιογραφίας: όχι απλά να αποκτήσεις τεχνικές γνώσεις αλλά να μπορείς να δημιουργήσεις περιεχόμενο. Αυτό είναι που λείπει σήμερα. 

Strignless

Το γυναικείο πολυφωνικό συγκρότημα Stringless ασχολείται με τον ήχο που παράγει το ανθρώπινο σώμα, κατά κύριο λόγο η φωνή, αντικαθιστώντας όλα τα μουσικά όργανα. Η πολυφωνία είναι το ζητούμενο, σε τραγούδια που είναι ήδη έτσι δοσμένα , αλλά και σε απρόβλεπτα κομμάτια, έτσι ενορχηστρωμένα, ώστε να είναι “κομμένα και ραμμένα” στα μέτρα των στριγγλών! Το υλικό που χρησιμοποιούν στο πρόγραμμά τους, προέρχεται από την ελληνική αλλά και ξένη παράδοση. Είναι ένα ταξίδι από τα βουνά του Καυκάσου, ως την Πίνδο και τα Καρπάθια. Από τις ακτές της Μικράς Ασίας, μέχρι τις ακτές της γηραιάς Αλβιώνας, απ’τη βαλκανική ως την ιβηρική χερσόνησο. Πειραματίζονται με τις ιερές θεραπευτικές μουσικές από την Ινδία όπως και με τις μελωδίες των σούφι. Παίζουν με νεότερα κομμάτια παρμένα από τις οπερέτες της πρώτης δεκαετίας του 1900, το σύγχρονο θεατρικό τραγούδι, τα ρετρό του ‘30, αλλά και τον Τσιτσάνη ή διάσημα μοτίβα από τις ελληνικές ταινίες του ’60. Το μουσικό σχήμα STRINGLESS ξεκίνησε την πορεία του το 2012 δίνοντας δύο συναυλίες στο νησί της Ικαρίας, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Πολιτισμικών Διαλόγων «ΙΚΑΡΟΣ». Έκτοτε έχει βρεθεί σε διάφορους χώρους, μουσικές και θεατρικές σκηνές, φεστιβάλ και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το TED είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός αφιερωμένος σε ιδέες που αξίζει να διαδοθούν μέσα από μικρές, δυναμικές ομιλίες (18 λεπτά ή λιγότερο). Το TED ξεκίνησε το 1984 στην Καλιφόρνια ως ένα συνέδριο με κεντρικό άξονα την Τεχνολογία, την Ψυχαγωγία και το Design. Σήμερα καλύπτει πλέον όλα τα πεδία – από την επιστήμη και την τέχνη, μέχρι την επιχειρηματικότητα και τα παγκόσμια ζητήματα- σε περισσότερες από 100 γλώσσες. Το ετήσιο συνέδριο TED προσκαλεί κορυφαίους στοχαστές και οραματιστές του κόσμου να μιλήσουν για 18 λεπτά κατάγράφοντας τις ομιλίες τους με σκοπό τη δωρεάν διάθεσή τους στο TED.com. Στους TED ομιλητές περιλαμβάνονται οι Bill Gates, Al Gore, Jane Goodall, Elizabeth Gilbert, Sir Richard Branson, Nandan Nilekani, Philippe Starck, Ngozi Okonjo-Iweala, Isabel Allende και ο πρώην Πρωθυπουργός της Βρετανίας Gordon Brown.

To TED έχει ιδρύσει το ετήσιο TEDPrize, όπου εξαιρετικά άτομα με την επιθυμία να αλλάξουν τον κόσμο θα έχουν την ευκαιρία να θέσουν τις επιθυμίες τους σε δράση, καθώς και το TEDx, το οποίο προσφέρει σε άτομα ή ομάδες έναν τρόπο για να φιλοξενήσει τις τοπικές, αυτο-οργανωμένες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. Επίσης, το πρόγραμμα TEDFellows, βοηθάει άτομα από όλη την υφήλιο που έχει παγκοσμίως καινοτόμες ιδέες να γίνουν μέρος του TED Community και, με τη βοήθεια τους, να διογκώσουν τα αξιοσημείωτα έργα και τις δραστηριότητες τους.

Back to top button