Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Καστοριά – Συνταγή: Καρυδόπιτα (φωτογραφίες)

https://3.bp.blogspot.com/-bhXrPhX79Do/WAzn8MIV-mI/AAAAAAAAIN4/AggW6YxyzHwzBcfv1tJIxez1a795UTS3gCLcB/s1600/SAM_7129.JPG

Όπως λέει και ο τίτλος της συνταγής μας σήμερα φτιάξαμε μια απίθανη καρυδόπιτα. η καρυδόπιτα είναι άλλο ένα παραδοσιακό γλυκό της ελληνικής κουζίνας, πολύ αγαπητό και νόστιμο. Είναι γλυκό για όλο τον χρόνο, αλλά τώρα που τα καρύδια είναι ακόμα φρέσκα, γίνεται ακόμα πιο νόστιμο. Εμείς το πειράξαμε λίγο το γλυκό, και του δώσαμε μια νότα πιο σύγχρονη και δεν πέσαμε έξω. Η σιροπιασμένη καρυδόπιτα λοιπόν, με την αέρινη σαντιγί και την επικάλυψη γλάσου σοκολάτας, έδωσε στο τραπέζι μας το τέλος που του άξιζε. Γιορτάζοντας με την οικογένεια τους εκπλήξαμε ευχάριστα και γι’ αυτό και σας την προτείνουμε:

Υλικά:
πίτα:
10 αυγά χωρισμένα
10 γεμάτα κουτάλια καρυδόψιχα τριμμένη (200γρ)
10 κουτάλια ζάχαρη
10 κουτάλια φρυγανιά τριμμένη
1 κουτάλι κανέλα
1 κουτάλι μπέικιν πάουντερ
1 σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ πορτοκάλι
σιρόπι:
3 κούπες ζάχαρη
3 κούπες νερό
1/2 λεμόνι
σαντιγί:
1 μεταλλικό κουτί σαντιγί Morfat
1/2 κουτί ζαχαρούχο γάλα
2 βανίλιες
γλάσο:
250γρ σοκολάτα κουβερτούρα
1 ποτήρι του κρασιού γάλα φρέσκο
1 ποτήρι του κρασιού ζάχαρη
250γρ βούτυρο αγελάδας ή μαργαρίνη

Οδηγίες:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις πάνω- κάτω στους 175οC.  Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ ή ταψί 32Νο.

https://2.bp.blogspot.com/-rmvoKqW3OzE/WAzmXAb0WQI/AAAAAAAAINY/ScKOTY_nHKEncqIM89EtV3hP_8vsGKvLgCLcB/s1600/SAM_7104.JPG

Χτυπάμε στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε έναν- έναν τους κρόκους.

https://3.bp.blogspot.com/-Yoaax892m60/WAzmV12kUwI/AAAAAAAAINU/lk9HEYlrbXw_6Wa3bbtAsPRqI4xV5zXOwCLcB/s1600/SAM_7119.JPG

Ανακατεύοντας απαλά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Απλώνουμε στο ταψάκι και ψήνουμε ώσπου να ροδίσει, περίπου 40′.

https://4.bp.blogspot.com/-l8SVcN5agwc/WAzmXBzpNmI/AAAAAAAAINc/I4_Ft0GMapYDjCn-v_ovVEKRZ5cTc2xiwCLcB/s1600/SAM_7120.JPG

Εν τω μεταξύ βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι μαζί για 10′ και αφήνουμε να κρυώσει.

https://4.bp.blogspot.com/-bBCcMmT65ZU/WAznDEhmBNI/AAAAAAAAINg/i7IuBl0NUUojTUS1xgyEZQcJCe6BTinrgCLcB/s1600/SAM_7121.JPG

Σιρπιάζουμε το γλυκό μόλις βγει από τον φούρνο με το κρύο σιρόπι.

https://2.bp.blogspot.com/-ZBpsSgDNOag/WAznHJU5OUI/AAAAAAAAINo/hmKPpjBMoLo9T-l-eiKfBhVevYe9TSboACLcB/s1600/SAM_7122.JPG

Αφήνουμε να κρυώσει η καρυδόπιτα πολύ καλά. Χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ τα υλικά της σαντιγί για 5′. Απλώνουμε πάνω από το γλυκό. Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά.

https://4.bp.blogspot.com/-pNIMSigiklA/WAznG0Crs-I/AAAAAAAAINk/18JGkLySkrYwQRTpRWIs2WbIj7ns2cj9gCLcB/s1600/SAM_7123.JPG

Στη φωτιά λιώνουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το γάλα. κατεβάζουμε από την φωτιά.

https://2.bp.blogspot.com/-VNF4NGXNHUU/WAznrG75B6I/AAAAAAAAINs/LAvPaSiSmeIdqoWZPOV4D_jVDYAd_h2kQCLcB/s1600/SAM_7124.JPG

Προσθέτουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε ώσπου να λιώσει και να ενσωματωθεί καλά στο γλάσο.

https://4.bp.blogspot.com/-_umgDA39XHk/WAznwLzfbSI/AAAAAAAAINw/dgp6-A9My3IcwK0WhDXRsIatQMmpJnhZQCLcB/s1600/SAM_7125.JPG

Αφήνουμε να κρυώσει καλά, και απλώνουμε το γλάσο πάνω στη σαντιγί. κρατάμε το γλυκό στο ψυγείο.

https://1.bp.blogspot.com/-lbqJqVh3fnY/WAznxe7DtHI/AAAAAAAAIN0/lfGbTJ6sDtEbQna4LrtDHtPwgKm1ZwETACLcB/s1600/SAM_7127.JPG

Σερβίρουμε!… και απολαμβάνουμε πολλά συγχαρητήρια! Όπως εγώ σήμερα.

https://3.bp.blogspot.com/-bhXrPhX79Do/WAzn8MIV-mI/AAAAAAAAIN4/AggW6YxyzHwzBcfv1tJIxez1a795UTS3gCLcB/s1600/SAM_7129.JPG

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ!
Μαρία Παπαϊωάννου

masasoura.blogspot.com

 

 

Back to top button