Ελλάδα

“Στην κρίση ο κόσμος αναζητά την αλήθεια”: Ο Σταύρος Σαλαμπασόπουλος λίγο πριν τη συναυλία στο Άργος Ορεστικό

«Στην περίοδο της κρίσης ο κόσμος έχει στραφεί προς το διαχρονικό, το αληθινό, το κλασικό, το οποίο είναι πάντα επίκαιρο. Ζήσαμε για πολύ καιρό στην επιφάνεια. Πλέον αναζητούμε την αλήθεια», αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διακεκριμένος τενόρος Σταύρος Σαλαμπασόπουλος.

Έχοντας εμφανιστεί στην Εθνική Λυρική Σκηνή και την Όπερα του Παρισιού, με ανώτατες κλασικές σπουδές, και έχοντας στο ενεργητικό του σημαντικές συνεργασίες και εμφανίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ο κ. Σαλαμπασόπουλος αγκαλιάζει καλλιτεχνικά δύο κόσμους. Ξεκινώντας από την κλασική μουσική και την Όπερα, διαπερνά με τη φωνή του το ρεπερτόριο κλασικών Ελλήνων και ξένων συνθετών και ερμηνευτών. Από τον Φρανκ Σινάτρα στον Αντρέα Μποτσέλι, τον Ζακ Μπρελ και τον Έρος Ραμαζότι, στις αγαπημένες ιταλικές καντσονέτες του Μάριο Λάντσα, αλλά και γνωστά τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών (Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Μουζάκης, Πλέσσας, Ξαρχάκος). Μας ταξιδεύει νοερά στο λαμπερό μας παρελθόν αλλά και τις μεγάλες σκηνές της Αμερικής και της Ευρώπης, αποδεικνύοντας στο κοινό ότι δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές και όρια στη μουσική.

«Ψάχνουμε να βρούμε λύσεις σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, σε φιλίες, σε σχέσεις, στα επαγγελματικά μας, μέσα από τις ρίζες μας. Αυτή η αναζήτηση είναι μία αφετηρία, μία αρχή. Η νέα γενιά είναι αυτή που θα μετουσιώσει αυτή την αναζήτηση. Θα φέρει την αναγέννηση, και αυτή θα έρθει με δύναμη και ορμή. Υπάρχει ένας οργασμός στην τέχνη αυτή την περίοδο στη χώρα. Θα πάρει χρόνο, αλλά τελικά οι άνθρωποι θα πιάσουν το σφυγμό και θα φτιάξουν το καινούριο» επισημαίνει ο τενόρος. ‘Αλλωστε, ο τίτλος του προγράμματός του, Come Prima (Όπως παλιά), δεν είναι τυχαίος.

Τι λείπει από την Ελλάδα; «Οι Έλληνες έχουν φοβερό ταλέντο. Αυτό που λείπει είναι οι υποδομές και οι οργάνωση, η οποία πρέπει να ξεκινάει από τις πρώτες τάξεις του σχολείου. Αντίθετα στο εξωτερικό ίσως σε ταλέντο να υπολείπονται σε πολλές περιπτώσεις, αλλά με την οργάνωση και τη μεθοδική δουλειά, καταφέρνουν πράγματι» επισημαίνει.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ο ίδιος μέσα από την τέχνη του, μέσα από το τραγούδι, μέσα από τη στάση του στη μουσική συμβάλλει στο να δημιουργηθούν ρωγμές στα τείχη που υψώνουν τα μυαλά των ανθρώπων, ανάμεσα στα μουσικά είδη.

«Στον κόσμο χρειάζεται κάποιος να κάνει τις συστάσεις ανάμεσα στα είδη, με τον σωστό τρόπο. Για παράδειγμα δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να ακούσει μία Ιταλική καντσονέτα και να μην τον κερδίσει. Αρκεί να το επιδιώξει. Το μόνο που χρειάζεται είναι να το δει, να το ακούσει και να το νοιώσει».

Ο τενόρος, Σταύρος Σαλαμπασόπουλος, ασχολήθηκε από πολύ μικρή ηλικία με τη μουσική, σπουδάζοντας πιάνο. Στη συνέχεια, ξεκίνησε σπουδές κλασικού τραγουδιού και μέσα σε έναν χρόνο έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο παιδικό τμήμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Αργότερα, βρέθηκε στο Παρίσι για σπουδές με υποτροφία του Γαλλικού Κράτους (Ecole Normale de Musique de Paris), ενώ παράλληλα εργάστηκε στην όπερα του Παρισιού (Opera de Paris). Έχει εμφανιστεί σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές και έχει συνεργαστεί με μεγάλες προσωπικότητες του χώρου της κλασικής μουσικής, της όπερας αλλά και της έντεχνης, crossover και ποπ μουσικής. Έχει ερμηνεύσει ρόλους κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου σε Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Ελλάδα και έχει συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή Φεστιβάλ.

   Ηλίας Παλιαλέξης

Συναυλία του τενόρου Σταύρου Σαλαμπασόπουλου στο Άργος Ορεστικό (βίντεο)

Back to top button