Ελλάδα

Ζητούν αποζημίωση 300.000 ευρώ από τους εισαγγελείς διαφθοράς

Συνολική αποζημίωση 300.000 ευρώ (50.000 ευρώ από τον καθένα εισαγγελικό λειτουργό επί δύο) για την ηθική βλάβη που υπέστησαν ζητούν η εισαγγελέας Ελένη Ράικου – που διετέλεσε επί χρόνια επικεφαλής στην εισαγγελία διαφθοράς – και ο σύζυγος της, Λάζαρος Καρνέσης, από την εισαγγελέα Ελένης Τουλουπάκη – η οποία τη διαδέχθηκε στην εισαγγελία διαφθοράς – και τους δύο επίκουρους εισαγγελείς διαφθοράς, Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη, με την αγωγή κακοδικίας που κατέθεσαν σε βάρος τους.

Η αγωγή αυτή θα συζητηθεί τον Μάρτιο του 2019 ατο ειδικό δικαστήριο αγωγών κακοδικίας.

Η Ελένη Ράικου υποστηρίζει ότι παραβιάστηκε η μυστικότητα της ανάκρισης, υπήρξε παραβίαση προσωπικών δεδομένων και προσβολή της προσωπικότητας του ζεύγους σχετικά με την υπόθεση της Novartis.

Η διαρροή που έγινε ήταν ότι στη λίστα των γιατρών που ελέγχονται για την υπόθεση της Novartis περιλαμβάνεται και ο Λάζαρος Καρνέσης.

Ο κ. Καρνέσης έχει δημόσια αρνηθεί οποιαδήποτε έκνομη σχέση με την εν λόγω εταιρεία, υποστηρίζοντας ότι έλαβε το 2009 το ποσό των 1.000 ευρώ μετέχοντας σε ομαδική μελέτη γιατρών για συγκεκριμένη εργασία για λογαριασμό της Novartis.

Την αγωγή κακοδικίας της Ελένης Ράικου χειρίζεται προσωρινά η αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου.

Το ειδικό δικαστήριο αγωγών κακοδικίας (άρθρο 99 του Συντάγματος) συγκροτείται από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Αρείου Πάγου, ως πρόεδρό του, έναν σύμβουλο της Eπικρατείας, έναν αρεοπαγίτη, έναν σύμβουλο του Eλεγκτικού Συνεδρίου, δύο τακτικούς καθηγητές από τις Νομικές Σχολών των Πανεπιστημίων της χώρας και δύο δικηγόρους, μέλη του ανώτατου πειθαρχικού συμβουλίου των δικηγόρων.

Τα μέλη του ειδικού δικαστηρίου αγωγών κακοδικίας για το επόμενο έτος θα κληρωθούν τον ερχόμενο μήνα από το ΣτΕ.

 ΑΠΕ

Back to top button