Καστοριά

Νυχτερινή βόλτα στη νύμφη του Θερμαϊκού (βίντεο)

Η Θεσσαλονίκη μια σύγχρονη μεγάλη πόλη, με πάνω από 1 εκατ. κατοίκους, είναι το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Βόρειας Ελλάδας. Βρίσκεται σε απόσταση πέντε ωρών από την Αθήνα, κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια και στην περιοχή υπάρχουν ίχνη ζωής από εκείνη την εποχή.

Σύμβολο της πόλης είναι ο  Λευκός Πύργος. Δεσπόζει στην παραλία και φιλοξενεί τώρα, ως μουσείο, θαυμάσιες συλλογές που αφορούν την βυζαντινή ιστορία της Θεσσαλονίκης. Κτίστηκε το 1500 μ.Χ. περίπου και ήταν μέρος του αμυντικού συστήματος της πόλης.

Το σύγχρονο στοιχείο αναμειγνύεται αρμονικά με την ιστορία, όπως αυτή αποτυπώνεται στους αρχαιολογικούς χώρους, στις βυζαντινές της εκκλησίες, στα ενδιαφέροντα μνημεία της. Η πόλη σφύζει από ζωή όλες τις ώρες της ημέρας, ενώ ιδιαίτερα το βράδυ αποκτά ένα άλλο χρώμα, καθώς η πόλη είναι γνωστή για την ποιοτική της ψυχαγωγία.

Μια πόλη μύθος απο αυτες που όλοι θέλουμε να επισκεφτούμε έστω και για μια φορά στην ζωή μας και πολύ περισσότερο να περάσουμε σε αυτή εστω και μια νύχτα απο την ζωή μας. Μια πόλη που σε συνεπαίρνει απο την πρώτη στιγμή απο την μυρωδιά της και από την απλή ομορφιά της. Ετσι και αλλιώς αυτό ειναι πάντα το ζητούμενο σε κάθε τι. Η απλότητα.

Ωραίες είναι οι πόλεις με τα φανταχτερά αρχαία μνημεία που σε ταξιδεύουν στον χρόνο (όχι πως η Θεσσαλονίκη δεν διαθέτει και απο αυτά) αλλά η Θεσσαλονίκη σε ταξιδεύει στον χρόνο παίζοντας με το μυαλό σου και της αισθήσεις σου.

Βασικός λόγος σε αυτό παίζουν οι μυρωδιές. Έρευνες εχουν αποδείξει πως η όσφρηση είναι η αίσθηση που αποτυπώνει της περισσότερες πληροφορίες στο υποσυνείδητο του ανθρώπινου εγκεφάλου και η Θεσσαλονίκη διαθέτει πολλές και από πολλούς διαφορετικούς προορισμούς. Μυρωδιές της Πόλης, μυρωδιές του Πόντου, μυρωδιές της Ηπείρου και μυρωδιές της Ανατολής δημιουργούν ενα σπάνιο χαρμάνι που όμοιο του δεν θα συναντήσεις πουθενά αλλού.

Εάν είσαι επισκέπτης της πόλης η μέρα σου θα κυλήσει τόσο γρήγορα που δεν θα το πιστεύεις και ενώ βρίσκεσαι σε μια μεγαλούπολη το μόνο που θα στο υπενθυμίζει είναι η τεράστια κίνηση στους δρόμους στις ώρες αιχμής.

Η ομάδα up drones μας ταξιδεύει στην όμορφη Θεσσαλονίκη από ψηλά.

tvxs.gr

2 Comments

  1. Μια και μιλάμε για ” νυχτερινή βόλτα ” στη Θεσσαλονίκη , φαντάζεσθε τον υποβλητικό , υποβλητικότατο , φωτισμό της παραλίας από τον Λευκό Πύργο μέχρι το Μέγαρο Μουσικής , να τον είχαμε κι εμείς στη δική μας παραλία π.χ από Νομαρχία μέχρι Αναψυκτήριο Ντολτσού ;

    Πόσο θα κόστιζε η τοποθέτηση παρόμοιων στύλων φωτισμού με παρόμοιες λάμπες σαν στη Θεσ/νίκη ;
    Δεν έχω πάει στο Άμστερνταμ , ακούω όμως ότι οι κατασκευαστές του φωτισμού της νέας παραλίας Θεσ/νίκης , αντέγραψαν από φωτισμό του Άμστερνταμ .

    Μπορεί η Καστοριά να αντιγράψει τη Θεσσαλονίκη ;

    1. Πριν από κάποια χρόνια σε βραδινή καλοκαιρινή πτήση προς το αεροδρόμιο Μακεδονία, είδα από το παράθυρο του αεροπλάνου μία πανέμορφη φωτισμένη πόλη και αναρωτήθηκα ποια ήταν αυτή.
      Ψάχνοντας το περιοδικό της αεροπορικής εταιρείας που έδειχνε την διαδρομή, ανακάλυψα με μεγάλη μου ευχαρίστηση ότι η πόλη που θαύμαζα από ψηλά, ήταν η Καστοριά !!!
      Ήταν τόσο όμορφα φωτισμένες οι δύο παραλίες της Χερσονήσου, αλλά και οι κεντρικοί δρόμοι, που σου έδιναν μία υπέροχη αίσθηση και την επιθυμία να την επισκεφτείς με την πρώτη ευκαιρία.

      Από τότε και μέχρι σήμερα πιστεύω ότι όποιο φαναράκι έσπασε, έσπασε.
      Όποια λάμπα κάηκε, κάηκε.
      Και αν ξαναπεράσουμε από ψηλά με αεροπλάνο κάποιο καλοκαιρινό βράδυ, θα δούμε η σκοτάδι, η κάποια ελάχιστα φώτα στο βάθος να τρεμοπαίζουν.

      Και η μόνιμη δικαιολογία είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτά.
      Λεφτά πάντα υπάρχουν και ούτε κοστίζουν κανένα τρελό ποσό η αντικατάσταση των φαναριών και των σπασμένων λαμπών.
      Αυτά που δεν υπάρχουν είναι οργάνωση, καλαισθησία, διάθεση για δουλειά και όραμα.

Back to top button