Καστοριά

Ποιοι είναι οι πραγματικοί “πειρατές” (του Σάκη Καρανικολόπουλου)

Πειρατές δεν είναι τα site διαμοιρασμού, πειρατές είναι οι εταιρείες που εκμεταλλεύονται την πνευματική ιδιοκτησία (προσοχή όχι το πνευματικό δικαίωμα. Εκεί ναι, υπάρχει θέμα κλοπής της ιδέας).
Θυμαστε τα DVDαδικα; Οι εταιρειες τοτε βγαζαν απο το σινεμα, ξαναπουλαγαν την ταινια στις συνδρομητικες, ξαναπουλαγαν την ταινια σε DVD, ξαναπουλαγαν την ταινια στη tv και αφου τα βγαζαν επι 3 λεγαν τους αλλους πειρατες!
Ποσα απο αυτα παιρνανε οι σεναριογραφοι ομως που τους ανηκει το πνευματικο δικαιωμα που το χαρακτηριζουν ιδιοκτησια και το μετατρεπουν σε εμπορευμα;
Θυμαστε την ΑΕΠΙ: Την εταιρεια διαχειρισης πνευματικης ιδιοκτησιας που προσφατα αποκαλυφθηκε το σκανδαλο τους; Που ενα κομματι το πουλαγαν σε CD, μετα το ξαναπουλαγαν στα ραδιοφωνα και μετα το ξαναπουλαγαν σε οποιον το αναμετεδιδε δημοσια ακομα και στις καφετεριες. Αλλα τελικα οι πειρατες ειναι τα site διαμοιρασμου!
Ξερετε ποσα παιρνει ενας αγγαριομαχος προγραμματιστης στις εταιρειες software, που τελικα απεμπολει το δικαιωμα του στην ιδεα και το χειριζεται ως ιδιοκτησια η ετσιρεια του η οποια εξαναγκαζει πολλες φορες τους χρηστες να το αγορασουν;
Ποιος απο εσας ξερει το ονομα εστω του Project Manager του Adobe reader πχ. Κανεις! Ολοι ομως ξερετε την Adobe… Κι ομως τολμαν και μιλανε για πειρατεια!
Η αναγκαιοτητα και η αντιδραση σε ολο αυτο γεννησε τα torrentαδικα και το Linux/ελευθερο λογισμικο στη περιπτωση του software.
Αλλωστε ο κοσμος παντα προοδευε διασκευαζοντας προγενεστερες ιδεες. Τωρα τι; Στο ονομα της καπιταλιστικης αναπτυξης και του κερδους, θα κανουμε την ιδεα εμπορευμα για λιγους;

 

 

 

 

Back to top button