Κόσμος

Elisa Leonida Zamfirescu: Ποια είναι η γυναίκα-θρύλος που τιμάει σήμερα η Google

Η Elisa Leonida Zamfirescu είναι σήμερα το τιμώμενο πρόσωπο για τη Google. Τα 131 χρόνια από τη γέννηση της Ρουμάνας μηχανικού Elisa Leonida Zamfirescu τιμά με το σημερινό της doodle της η μηχανή αναζήτησης.

Η Google τιμάει σήμερα με ένα μοναδικό Doodle την Elisa Leonida Zamfirescu. Λέγεται ότι είναι μια από τις πρώτες γυναίκες μηχανικούς. Η Elisa Leonida Zamfirescu γεννήθηκε πριν από 131 χρόνια, και η Google την τιμάει τη συγκεκριμένη μέρα με ένα Google Doodle. Είναι μάλθστα η γυναίκα που στα 86 χρόνια ζωής της, κατάφερε με τη σκληρή δουλειά και την επιμονή της να κυριαρχήσει και να επιβάλει την παρουσία της σε παραδοσιακά ανδρικά «κάστρα».

Λέγεται πως η Elisa Leonida Zamfirescu ήταν η πρώτη γυναίκα μηχανικός στον κόσμο, αν και μία Ιρλανδή, η μηχανικός Alice Perry, αποφοίτησε έξι χρόνια πριν τη Zamfirescu, το έτος 1906.

H μηχανικός Elisa Leonida Zamfirescu γεννήθηκε στην περιοχή Galati της Ρουμανίας, σαν σήμερα στις 10 Νοεμβρίου 1887. Ο πατέρας της ήταν στρατιωτικός, ενώ η μητέρα της ήταν κόρη ενός Γάλλου μηχανικού. Ο αδελφός της ήταν ο μηχανικός Dimitrie Leonida. Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω προκαταλήψεων κατά των γυναικών στις επιστήμες, απορρίφθηκε από τη Σχολή Γεφυρών και Δρόμων στο Βουκουρέστι.

Όμως, το έτος 1909 έγινε δεκτή στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνολογίας του Βερολίνου, ενώ αποφοίτησε το 1912, με πτυχίο μηχανικής και έγινε μία από τις πρώτες γυναίκες μηχανικούς σε οπλόκληρη την Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, έγινε μέλος του Ερυθρού Σταυρού. Μετά τον πόλεμο, η Elisa Leonida Zamfirescu επέστρεψε στο Γεωλογικό Ινστιτούτο. Συμμετείχε σε διάφορες μελέτες, μεταξύ των οποίων και μερικές που προσδιόρισαν νέους πόρους άνθρακα, σχιστόλιθου, φυσικού αερίου, χρωμίου, βωξίτη και χαλκού.

Δίδασκε παράλληλα φυσική και χημεία.

https://youtu.be/7YfigP4wvRQ

newsit.gr

Back to top button