Καστοριά

Δημιουργία πολεμικού μουσείου στην Καστοριά

Η περιοχή της Καστοριάς, έπρεπε (ανάμεσα σε πολλά άλλα) να έχει ένα Πολεμικό Μουσείο. Υλικό άφθονο υπάρχει από τοπικές συλλογές και αποθήκες μουσείων και στρατοπέδων. Θέματα, άπειρα.
Από τους αρχαίους Ορέστες και τη συμμετοχή τους στο στρατό του Αλέξανδρου, την πολιορκία του Κελέτρου, τις Γοτθικές επιδρομές, τους αγώνες του Βουλγαροκτόνου, τους Νορμανδούς,τη μάχη της Πελαγονίας, τη Σερβική πολιορκία, τους Οθωμανούς, τους κλέφτες.
Νεώτερα χρόνια ; Μακεδονικός Αγώνας, Βαλκανικοί, απόσπασμα Δαβάκη, μάχη Κλεισούρας- Καστοριάς, εμφύλιος.
Η συμμετοχή της περιοχής σε πολεμικές συρράξεις και φόρο αίματος είναι τεράστια σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας. Την δημιουργία της έκθεσης και τη συντήρηση της, στα σύγχρονα πρότυπα του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης ή ακόμα καλύτερο από αυτό, θα είχε ο Στρατός, ως ανταπόδοση της απομάκρυνσης των μονάδων του από την περιοχή.
Φαντάζομαι οι πολυφωτογραφημενοι μας άρχοντες, μπορούν να το απαιτήσουν. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά. Διδακτικά και οικονομικά. Χώροι υπάρχουν πολλοί.
Νομίζω το πολύπαθο στρατόπεδο Μαθιουδάκη, που η Φωτογραφική λέσχη χρησιμοποίησε άριστα, είναι ο απόλυτα ενδεδειγμένος χώρος.
Φοβάμαι όμως πως είναι πιο εύκολο να φωνάζεις για τη Μακεδονία, παρά να χτίζεις για αυτή.

Ο Ρωμύλος Μαντζούρας με αφορμή τα εγκαίνια του Στρατιωτικού Μουσείου Βαλκανικών Πολέμων στη Θεσσαλονίκη (φωτο επάνω)

Υποστράτηγος Γρ. Γρηγοριάδης: Εγκαίνια του Στρατιωτικού Μουσείου Βαλκανικών Πολέμων (φωτογραφίες)

Back to top button