Ελλάδα

Το παραμύθι της Μύρτιδος, δια χειρός Ηλία Μαμαλάκη

Ένα παραμύθι για την ζωή της Μύρτιδος, ενός κοριτσιού που έζησε στην Αθήνα το 430 π.Χ

Συγγραφέας του βιβλίου «Η Μύρτις και η μελόπιτα» είναι ο Ηλίας Μαμαλάκης, ο οποίος εμπνεύστηκε την ιστορία του από την Μύρτιδα, τη νεαρή Αθηναία που την γνωρίσαμε χάρη στη δουλειά της επιστημονικής ομάδας του καθηγητή Μανώλη Ι. Παπαγρηγοράκη, που κατάφερε να αναπλάσει το πρόσωπο του κοριτσιού μετά από πολυετή έρευνα.

«Τούτο το παραμύθι είναι μία ημέρα από την ζωή της Μύρτιδος. Ένα κοριτσάκι που έζησε στα χρόνια της άνθισης της Δημοκρατίας, τον χρυσό αιώνα του Περικλή. Πριν ξεκινήσετε να διαβάζετε, κλείστε τα μάτια και φανταστείτε την εικόνα της Αθήνας τότε: Πλακόστρωτοι δρόμοι χωρίς ηλεκτρικό, ούτε νερό στα σπίτια. Μόνο φωνές ανθρώπων και ζώων. Ούτε καυσαέρια, ούτε άλλη ρύπανση. Τα παιδιά δεν έχουν κινητά, ούτε ηλεκτρονικά παιχνίδια. Παίζουν με ό, τι βρουν στο δρόμο, ελεύθερα και ζωηρά. Μέσα από την περιπλάνηση της Μύρτιδος αναδεικνύεται η καθημερινή ζωή των Αθηναίων του 5ου αιώνα π.Χ., αλλά και οι διατροφικές τους συνήθειες. Τι έτρωγαν, πώς μαγείρευαν, τι τρόφιμα ήταν διαθέσιμα και πώς; Μια διαφορετική ζωή… που έκανε τα παιδιά να βιώνουν το περιβάλλον… την οικογένεια… το πολίτευμα…» γράφει ο Ηλίας Μαμαλάκης στο εισαγωγικό του σημείωμα.

Ο Μανώλης Ι Παπαγρηγοράκης γράφει στο εισαγωγικό σημείωμά του παραμυθιού: «Πολλά από αυτά τα ερωτήματα της καθημερινής ζωής της Μύρτιδος στην Αθήνα του 430 π.Χ. βρίσκουν την απάντησή τους στο όμορφο παραμύθι με την γλαφυρή αφήγηση του φίλου μου Ηλία Μαμαλάκη, που με τη γνωστή και απαράμιλλη γραφή του, μας μεταφέρει στην εποχή της, βλέποντας την κίνηση στην αγορά, θαυμάζοντας τον ιερό βράχο, ακούγοντας τους ήχους της πόλις και της εξοχής καθώς και το τρέξιμο της και του φίλου της Μέμου με τις σκανταλιές και τις περιπέτειες τους που μας ξυπνά την επιθυμία να γίνουμε συνοδοιπόροι σ΄ αυτό τους το ταξίδι…»

Το παραμύθι του δημοσιογράφου – συγγραφέα Ηλία Μαμαλάκη «Η Μύρτις και η μελόπιτα»  Μια μέρα στην αρχαία Αθήνα με οδηγό την Μύρτιδα, έχει εικονογραφήσει ο Γιώργος Χατζηβασιλάκης και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός.

ΑΠΕ

Back to top button