Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Καστοριά: “Αγαπητέ καταστηματάρχη…”

Αγαπητέ καταστηματάρχη
σου γράφω ένα γράμμα για να σε ευχαριστήσω για την προσπάθειά σου να κάνεις κάτι για το κάπνισμα. Είμαι ένας από αυτούς που έχω χάσει φίλους και συνήθειες λόγω καπνίσματος.Δεν μπορούσα ποτέ να απαιτήσω μόνος μου την εφαρμογή του νόμου. Ήξερα ότι μόλις θα πήγαινα να πω κάτι την απάντηση. “Δεν θα χάσω εγώ την πελατεία” με αποστόμωνες. Φυσικά δεν θέλω να χάσεις την πελατεία σου ούτε και ήθελα να κάνεις χάρη σε μένα και να υποστείς οικονομική ζημιά. Δεδομένη της κρίσης στην πόλη μας ούτε που μου πέρασε από το μυαλό να γίνω αιτία του κακού για σένα. Έκανα όμως κάτι αυτονόητο. Έφευγα από το μαγαζί!
Ευτυχώς κάπου υπήρχε δυνατότητα να καθίσω χωρίς στον γυρισμό να υποστώ το ταπεινωτικό,”βγάλε τα ρούχα σου έξω και πήγαινε στο μπάνιο”. Αυτό προσωπικά το είχα αποδεχθεί και έτσι κυλούσε η ζωή. Έλα όμως που θέλουμε να κάνουμε τουριστική την πόλη μας. Οι τουρίστες όμως δεν πολυκαταλάβαιναν γιατί πρέπει να υποστούν αυτό το μαρτύριο της απέναντι καπνίστριας ή του καπνιστή! Αυτό ήταν για μερικούς σοκ. Δεδομένου ότι σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη αλλά και σε άλλες πόλεις ο αντικαπνιστικός νόμος είναι κάθετος απορούν για την εικόνα που παρουσιάζουμε εμείς. Πως λοιπόν θα τους κάνουμε εμείς να ξεχάσουν την συνήθειά τους να μπαίνουν σε ένα μαγαζί και να βγαίνουν χωρίς να χρειάζονται αερισμό-μπάνιο για να επανέλθουν; Πως θα τους κάνουμε από κήρυκες της ομορφιάς της πόλης μας να είναι δυσαρεστημένοι και παραπονεμένοι; Βλέποντας δε και την τάση στα γύρω κράτη να εφαρμόζουν τον νόμο εμείς μοιραία ‘υποβιβαζόμαστε”. Τέλος δεν θα σου πω το αυτονόητο για μένα και για σένα.
Δεν θέλω να είμαι παθητικός καπνιστής. Δεν θέλω ούτε το συζητώ να ρουφώ υπολείμματα καπνού από τους διπλανούς μου. Όλοι οι παγκόσμιοι οργανισμοί Υγείας έχουν καταλήξει ότι είναι βλαβερός. Δεν με πειράζει καθόλου αν καπνίζεις έξω. Είναι δικαίωμά σου. Εάν και αυτή η προσπάθεια ατονίσει εγώ θα βρω άκρη πηγαίνοντας στα λίγα μαγαζιά που δεν καπνίζουν εσύ όμως πως θα βρεις άκρη με του επισκέπτη της πόλης που θα “στολίσει” την πόλη μας για την μη εφαρμογή του νόμου; Μία απορία στην πιθανή ερώτηση πως θα τα βγάλουμε πέρα. Κάπως πρέπει να υπάρχει τρόπος γιατί στα κράτη που εφαρμόζουν τον νόμο υπάρχουν μαγαζιά ακόμη ! Τέλος Ελπίζοντας πως αυτή η κίνηση υπενθύμιση του συλλόγου σου θα είναι προς όφελος και δικό σου και δικό μου σε ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Βασίλης Κωνσταντίνου
Φίλος πολλών καταστηματαρχών μεν, αντικαπνιστής δε!
ΥΓ: Δεν γράφω για την συνήθεια κάποιων μανάδων, πατεράδων να κάνουν γενέθλια τα παιδιά και να καπνίζουν, θα είμαι λίγο… απότομος.

 

 

Back to top button