Άργος ΟρεστικόΕκδηλώσειςΚαστοριάΚοζάνη

“Οι Ηλίθιοι” του Νιλ Σάιμον στο Άργος Ορεστικό με ελεύθερη είσοδο

Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα μικρό χωρίο της Ουκρανίας, το Κουλιέντσικοφ. Ο δάσκαλος Λεόν Τολτσίνσκι καταφθάνει στο χωρίο και μετά από μερικές επεισοδιακές συναντήσεις με τους όχι και τόσο ευφυείς κατοίκους του χωριού θα βρει το σπίτι του νέου του εργοδότη, Ζουμπρίτσκι. Εκεί θα γνωρίσει τη σύζυγό του Λένια και την κόρη τους Σοφία την οποία και θα ερωτευθεί παράφορα. Θα παρατηρήσει όμως πάλι ότι και αυτή είναι το ίδιο αν όχι περισσότερο αδαής όσο και οι υπόλοιποι. Σύντομα θα ανακαλύψει ότι η ηλιθιότητα των κατοίκων δεν είναι συμπτωματική.

“Οι Ηλίθιοι” του Νιλ Σάιμον

από τη  Θεατρική Αναζήτηση Πτολεμαΐδας

Σάββατο 17 Νοεμβρίου στις 20 :30
Πολιτιστικό Κέντρο Άργους Ορεστικού

Είσοδος Ελεύθερη

Η πρώτη παράσταση δόθηκε στο Μπρόντγουεϊ της Νέας Υόρκης στις 6 Απριλίου του 1981 στο θέατρο “Ευγένιος Ο’ Νιλ”. Τη σκηνοθεσία υπέγραψε ο Μάικ Νίκολς και τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμήνευσαν οι Τζον Ρουμπινστάιν, Χάρολντ Γκουλντ, Φλόρενς Στάνλεϊ και Πάμελα Ριντ.
Θρυλείται ότι το έργο γράφτηκε στα πλαίσια ενός διακανονισμού στο διαζύγιο του Νιλ Σάιμον από τη σύζυγό του. Ο Σάιμον της παραχωρούσε τα κέρδη του από την επόμενη θεατρική του δουλειά και έτσι αποφάσισε να γράψει ένα υποδεέστερο έργο που δεν θα ανέβαινε για πολλές παραστάσεις. Με δεδομένο ότι το έργο κατέβηκε μετά από 40 παραστάσεις, πέτυχε το στόχο του. Έκτοτε βέβαια το έργο έχει ανεβεί αμέτρητες φορές από θιάσους σε όλο τον κόσμο.
Το 1990 και με την άδεια του συγγραφέα το έργο μεταφέρθηκε σε μιούζικαλ. Εκτός από το ανανεωμένο λιμπρέτο, τη μουσική και τα 14 τραγούδια, προσετέθη και ένας επιπλέον χαρακτήρας.

Χαρακτήρες:
Λεόν Στεφάνοβιτς Τολτσίνσκι
Σοφία Ιρένα Ελένια Ζουμπρίτσκι
Γκρεγκόρ Μιχαήλοβιτς Μπρεζνόφσκι Φιοντόρ Γιουσέκεβιτς (τον αποκαλούν “Κόμη Γκρεγκόρ”)
Δόκτωρ Νικολάι Ζουμπρίτσκι
Λένια Ζουμπρίτσκι
Κάτι Κάτι Σνέτσκι
Μίσκιν
Σλόβιτς-Μπεν Μακόλεϊ
Γιέντσνα
Ο Μάγιστρος

Back to top button