Ελλάδα

Οι χάρτινοι ήρωες της παιδικής μας ηλικίας (εικονες)

«Μικρός Σερίφης», «Μικρός Καου-μπόυ», «Μικρός Αρχηγός», 

υπερτεύχος «Μικρός Καου-μπόυ – Ντιάνα», «Γίγας του Φαρ Ουέστ», «Γεράκι του Τέξας», «Μικρός Σερίφης» τσέπης. Ολοι αυτοί οι τίτλοι, τα δυσθεώρητα για τα σημερινά δεδομένα κυκλοφοριακά νούμερα, όλα αυτά τα μικρά θαυμάσια περιοδικά τέμνονταν από μια κοινή συνιστώσα: φιλοξενούσαν όλα τις περιπέτειες της πλέον αγαπημένης παρέας της Άγριας Δύσης: της επονομαζόμενης θρυλικής τετράδας.

 

Η περιπέτεια στην Άγρια Δύση ξεκινά

Τζιμ Ανταμς (Δημήτρης Αδαμόπουλος), Πεπίτο Γκονζάλες, Ντιάνα Μόρισον, Τσιπιρίπο. Ο 18άχρονος Ελληνοαμερικανός σερίφης του Τέξας και οι αχώριστοι φίλοι του απέκτησαν ζωή στο χαρτί τον μακρινό Νοέμβριο του 1963 από την πένα του ήδη έμπειρου στον χώρο της λαϊκής λογοτεχνίας –και μετέπειτα σημαντικού εκδότη παιδικής λογοτεχνίας– Πότη Στρατίκη (ο οποίος τότε υπέγραφε με το ψευδώνυμο Κώστας Φωτεινός). Ο «Μικρός Σερίφης» με τα εντυπωσιακά εξώφυλλα του ζωγράφου Θέμου Ανδρεόπουλου έτυχε άκρατης θερμής υποδοχής από το παιδικό/νεανικό αναγνωστικό κοινό της εποχής. Αποτέλεσμα αυτού η κυκλοφορία ενός ακόμη περιοδικού, του «Μικρού Καου-μπόυ», αυτού που έμελλε να εκτινάξει τη φήμη των χάρτινων παιδιών του νόμου μα και το αισθητικό/καλλιτεχνικό επίπεδο των ελληνικών pulp αναγνωσμάτων σε απρόσιτα επίπεδα ποιότητας.

Η δημιουργική σύμπραξη του εξαιρετικού συγγραφέα λαϊκών αναγνωσμάτων Γιώργου Μαρμαρίδη (με σημαντική προϋπηρεσία και στη θρυλική «Μάσκα») και των Θέμου Ανδρεόπουλου/Κωνσταντίνου Ραμπατζή στην καλλιτεχνική διεύθυνση μας πρόσφερε απλόχερα μερικές από τις καλύτερες περιπετειώδεις νουβέλες που κυκλοφόρησαν ποτέ στο είδος. Και μια σειρά τευχών πραγματικά κοσμήματα χάρτινης αισθητικής. Οι ευφάνταστες σεναριακές ιδέες, τα ποικίλα περιπετειώδη στοιχεία, καθώς και μια αισθητά λιγότερη παιδική συγγραφική προσέγγιση σε σχέση με αυτή του Πότη Στρατίκη –ο οποίος παρέμεινε στη συγγραφή και στο τιμόνι του «Μικρού Σερίφη»– εκτίναξαν την αναγνωστική αποδοχή/απόλαυση στοχεύοντας και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

 

 

Γνωστές και άγνωστες φυλές Ινδιάνων, αδίστακτοι κακοποιοί, μυστηριώδεις χαρακτήρες του Φαρ Ουέστ, μοναχικοί πιστολέρο, συμμορίες ληστών και παράνομων Μεξικανών αποτελούσαν μερικούς μόνο από τους αντιπάλους της αχώριστης παρέας (μας). Μεγαλύτεροι αντίπαλοί τους ο Τούρκος δυνάστης/αρχικακοποιός Ελ Ατατούρκ –ο μοναδικός αντίπαλος που ο Τζιμ Ανταμς μισεί θανάσιμα– και ο Ελ Καπιτάν που τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του αποσκοπούν στην κατάκτηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα θαυμαστά κατορθώματα του 18άχρονου ελληνόπουλου και της ομάδας του ανέθρεψαν γενιές παιδιών και ενθουσιάζουν έως και σήμερα, μένοντας ταυτόχρονα μακριά από τις ανείπωτες υπερβολές της αντίστοιχης παρέας του «Μικρού Ήρωα». Οι αστείρευτες γκάφες του καλοκάγαθου Πεπίτο Γκονζάλες, η παροιμιώδης εξυπνάδα και η γενναιότητα του 12χρονου Τσιπιρίπο, η ομορφιά και το ακατάπαυστο θάρρος της μελαχρινής αμαζόνας Ντιάνας Μόρισον, ο πανέξυπνος σκύλος τους Μπικ, μα κυρίως οι ικανότητες και η ακατάβλητη προσήλωση του αρχηγού τους στον νόμο, στις ηθικές αξίες και στα ιδανικά του συντρόφευσαν γενιές αναγνωστών.

 

 

Τα περιοδικά με τις περιπέτειες της θρυλικής τετράδας θριάμβευσαν σε κάθε επίπεδο τη δεκαετία του ’70 με πάμπολλους τίτλους, ενώ συνέχισαν απτόητα έως τα μέσα της επομένης. Εκτοτε όμως οι πωλήσεις ακολούθησαν πτωτική πορεία, τα κόμικ κέρδισαν ολοκληρωτικά σχεδόν τις προτιμήσεις των αναγνωστών, οι επαναλήψεις των ιστοριών αποτελούσαν μόνιμη κατάσταση και κάπου εκεί, παρά τις ακόμη αξιέπαινες και άκρως φιλότιμες προσπάθειες των συντελεστών, η αυλαία έπεσε. Οχι άδοξα όμως. Οι τίτλοι τέλους έπεσαν οριστικά με το κλείσιμο του «Μικρού Σερίφη» στις 17 Δεκεμβρίου 1991. Οι υπόλοιποι τίτλοι είχαν ολοκληρώσει την εκδοτική τους διαδρομή λίγο νωρίτερα.

Τέλος (αλλά όχι αμετάκλητο) εποχής

Τα χρόνια πέρασαν και τα παλιά αυτά περιοδικά έγιναν πολύτιμα κομμάτια συλλογών μα και πολλαπλών αναφορών για κάθε συλλέκτη/αναγνώστη του είδους. Τεύχη συνέχιζαν να αλλάζουν χέρια μεταξύ συλλεκτών και κάπως έτσι η μαγεία των περιπετειών αυτών συνέχισε να απλώνει τα πέπλα της σε μια μικρή μα σεβαστή μερίδα του αναγνωστικού κοινού. Φυσικό επόμενο ήταν τα τελευταία πέντε χρόνια να γευτούμε την έκπληξη μα και την ανείπωτη χαρά της κυκλοφορίας δύο νέων τευχών «Μικρού Σερίφη» (τεύχος 1.469, Ιδρυμα ΣΟΦΙΑ και τεύχος 1.470, Εκδόσεις Μικρός Ηρως), τεσσάρων συλλεκτικών τευχών «Μικρός Καου-μπόυ» (τεύχη 1219-1222) και ενός συλλεκτικού τεύχους «Μικρός Αρχηγός» (839), τα οποία περιλάμβαναν παλιές και νέες περιπέτειες υπό τη φροντίδα του γράφοντος και του Παναγιώτη Πλαφουτζή (δημιουργού του εξαίρετου magazine «Μικρός Σερίφης» το οποίο αριθμεί ήδη 13 τεύχη).

 

 

Όμως κάθε μύθος για να μην ξεχαστεί πρέπει να ζήσει ξανά. Έτσι λοιπόν τον Δεκέμβριο του 2016 η συνεργασία του γνωστού συγγραφέα Κωνσταντίνου Ρωμοσιού με τον εξαιρετικό σχεδιαστή Κώστα Φραγκιαδάκη είχε αποτέλεσμα την κυκλοφορία τριών νέων νουβελών με τη θρυλική τετράδα κάτω από τον νέο τίτλο «Άγρια Δύση». Περιπέτειες με κλασική υφή, έμπνευση, σεβασμό στους χαρακτήρες των ηρώων αλλά και με μικρή ανανεωτική διάθεση. Αυτές τις υπέροχες, διαχρονικές ιστορίες –επεξεργασμένες ξανά από τους δημιουργούς τους– καθώς και μια νέα ακυκλοφόρητη μπορείτε να απολαύσετε στο βιβλίο «Νέος Μικρός Καου-μπόυ: Ο Ναγουάλ», το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον εκδοτικό οίκο Λιβάνη.

Το βιβλίο αποτελεί υψηλής ποιότητας έκδοση, πραγματικό απόκτημα για κάθε συλλέκτη/νοσταλγό. Διαβείτε άφοβα λοιπόν αυτό το χάρτινο, συναρπαστικό μονοπάτι που μας ανοίγουν διάπλατα ξανά οι μικροί υπερασπιστές του νόμου στις αφιλόξενες εκτάσεις της Άγριας Δύσης. Είναι διάσπαρτο με εκπλήξεις, γλυκιά νοσταλγία και συνάμα όμορφες συναρπαστικές στιγμές δράσης. Αποκτήστε το βιβλίο και αφεθείτε ξανά στη μαγεία…

 

 

Νέος Μικρός Καου-μπόυ: Ο Ναγουάλ

Κωνσταντίνος Ρωμοσιός

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Λιβάνη

ISBN: 978-960-14-3325-7

ΣΕΛ.: 368

ΤΙΜΗ: €14,00

Πηγή: Εφημερίδα Documento

koutipandoras.gr

Back to top button