Κοινωνικό μέρισμα: Υπολογίστε το ποσό που θα πάρετε (πίνακες)

Ανοίγει το πουγκί του υπερπλεονάσματος και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μοιράσει έως τα Χριστούγεννα κοινωνικό μέρισμα πάνω από 1 δισ. ευρώ σε περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Το μέρισμα θα διανεμηθεί με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, θα διαφέρει ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση των νοικοκυριών και θα κυμαίνεται από 300 έως 1.400 ευρώ.
Οι τελικές αποφάσεις για το χριστουγεννιάτικο «μπόνους» αναμένεται να κλειδώσουν μέσα στα επόμενα 24ωρα, καθώς στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν βγάλει χαρτί και μολύβι και υπολογίζουν το ύψος στο οποίο θα διαμορφωθεί το υπερπλεόνασμα του 2018, το οποίο για άλλη μία χρονιά έχει προκύψει από την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης αλλά και τη στάση πληρωμών που έχει κηρύξει το Δημόσιο στεγνώνοντας από ρευστό την αγορά. Ηδη στο 10μηνο το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού εκτοξεύτηκε στα 6,46 δισ. ευρώ και είναι σχεδόν διπλάσιο από τον στόχο που είχε τεθεί, αφού η κυβέρνηση δεν διστάζει να περικόψει άγρια ακόμη και τις δημόσιες επενδύσεις προκειμένου να εμφανίσει υψηλό περίσσευμα στον προϋπολογισμό για να διατεθεί μέσα στους επόμενους μήνες για προεκλογικές παροχές.

Το έκτακτο οικονομικό βοήθημα θα διατεθεί για τρίτη χρονιά από την κυβέρνηση, με έμφαση σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες (νέοι, άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες) που θεωρείται ότι αποτελούν εκλογική βάση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Για τη χορήγηση του μερίσματος η κυβέρνηση θα ακολουθήσει το περσινό μοντέλο, όπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά είχαν μοιραστεί 800 εκατ. ευρώ. Το 2017 το υψηλότερο εισοδηματικό κριτήριο ήταν στα 27.000 ευρώ, ενώ το περιουσιακό όριο ανερχόταν στα 180.000 ευρώ. Το δε κοινωνικό μέρισμα κλιμακωνόταν από 250 έως 1.350 ευρώ. Κατά μέσο όρο, τα νοικοκυριά είχαν λάβει τον περασμένο Δεκέμβριο 535 ευρώ.

Τα κριτήρια

Η συνέχεια στο aftodioikisi.gr