Ελλάδα

Ασφαλιστικές εισφορές: Αυτά δίνει ο Τσίπρας – Τι υπόσχεται ο Μητσοτάκης

– Με φόντο… τις εκλογές, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζουν τις θέσεις τους για τα “καυτά” ζητήματα της… τσέπης των Ελλήνων – Μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές υπόσχεται ο πρωθυπουργός για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους – Δείτε αναλυτικούς πίνακες με τις μειώσεις ανά επαγγελματικό κλάδο – “Απαντά” με μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για όλους τους εργαζόμενους και εργοδότες η ΝΔ – Υπόσχεται μειώσεις στις σημερινές εισφορές κύριας σύνταξης κατά 25%

Μπορεί οι εθνικές εκλογές να μην έχουν προκηρυχθεί επισήμως, ωστόσο είναι φανερό πια πως διανύουμε προεκλογική περίοδο. Έστω και… ατύπως. Αυτό φάνηκε πεντακάθαρα και από την παρουσία που είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην Βουλή την Πέμπτη, 22.11.2018, στην συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά στην μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές, το οποίο και υπερψηφίστηκε αργά το ίδιο βράδυ.

Άλλωστε, δεν είναι μόνο οι βουλευτικές εκλογές που -σύμφωνα με το κυβερνητικό αφήγημα- θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Είναι και οι αυτοδιοικητικές και οι ευρωεκλογές που θα γίνουν τον Μάιο του 2019 και κάπως έτσι είναι λογικό οι μηχανισμοί κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να λειτουργούν, πλέον, σε προεκλογική κατεύθυνση.

Από την αρχή της ομιλίας του, στο στόχαστρο του Αλέξη Τσίπρα μπήκε η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και για αυτό ξεκίνησε απευθύνοντας δύο ερωτήματα προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης: «Και τώρα τι θα κάνετε χωρίς βαρβάρους;» και «Πού πήγε το 4ο μνημόνιο;».

Υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο που συζητήθηκε την Πέμπτη, 22.11.2018, στην Βουλή, επιβεβαιώνει ότι η οικονομία ανακάμπτει, η κυβέρνηση και τις συντάξεις δεν περικόπτει, και αναδρομικά έδωσε και κοινωνικό μέρισμα θα ξαναδώσει και τις αδικίες αποκαθιστά, ενώ αποδείχθηκαν φρούδες οι ελπίδες της αντιπολίτευσης που καταστροφολογούσε. «Με το νομοσχέδιο που καλείται να ψηφίσει η εθνική αντιπροσωπεία προχωράμε σε σημαντικές ελαφρύνεις για 250.000 μη μισθωτούς» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Οι ελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας είναι οι εξής

– Μείωση των εισφορών για κύρια σύνταξη κατά 33% για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

– Βελτίωση του καθεστώτος των εκπτώσεων στις εισφορές για τους νέους επιστήμονες.

– Μείωση στο ελάχιστο την εισφορά για εφάπαξ, και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2017, για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς.

Δείτε στην συνέχεια του κειμένου ολόκληρη την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή

Ειδικά στο κομμάτι που αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές, ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε αναλυτικούς πίνακες στην Βουλή, που δείχνουν πώς θα κυμανθούν ανάλογα με τον εκάστοτε κλάδο.

Δείτε τους πίνακες για τις ασφαλιστικές εισφορές στο Newsit.gr

Back to top button