Οικουμενικό Πατριαρχείο και Εκκλησία Κρήτης ζητούν εξηγήσεις για τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου

– Αντιπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας Κρήτης έρχονται στην Αθήνα – Σκοπός να ενημερωθούν για τη συμφωνία που αφορά την εκκλησιαστική περιουσία και τη μισθοδοσία του κλήρου – “Αμφότεροι όσοι αναμειγνύονται σε αυτό το θέμα έχουν αρχίσει να προσγειώνονται”, τόνισε ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος

Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται στο ζήτημα της συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας μέσα στις επόμενες ημέρες. Αντιπροσωπείες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας Κρήτης έρχονται εκτάκτως στην Αθήνα, προκειμένου να ενημερωθούν για την εκκλησιαστική περιουσία και τη μισθοδοσία του κλήρου.

Τις ξεκάθαρες και ομόφωνες αποφάσεις της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, όπως αυτές διατυπώθηκαν στην έκτακτη συνεδρίαση της 10ης Νοεμβρίου 2018, θα μεταφέρει στον Υπουργό Παιδείας, στους Αρχηγούς των Κομμάτων και στους Κρήτες Βουλευτές όλων των κομμάτων, την ερχόμενη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018, επίσημη εξαμελής Συνοδική Αντιπροσωπεία.

Όπως τόνισε στον ΣΚΑΪ ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος για τις αφίξεις των αντιπροσωπειών: “Έρχονται οι αρμόδιοι να πληροφορηθούν τι σημαίνει αυτό το προσύμφωνο, όχι συμφωνία, που μπορεί να αλλάξει ή να καταργηθεί. Έχουν πέσει οι τόνοι και αμφότεροι όσοι αναμειγνύονται σε αυτό το θέμα έχουν αρχίσει να προσγειώνονται…”.

Αυτοκριτική Ιερώνυμου και… βολές

Κάνοντας ουσιαστικά την αυτοκριτική του, με ένα ρητορικό ερώτημα, ξεκίνησε χθες τις δηλώσεις του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Παιδείας κ.Γαβρόγλου, δηλώνοντας: «Προβληματίζομαι για τους χειρισμούς μου, αλλά είναι δυνατόν να υπάρχει σύμπτωση απόψεων, σύμπνοια σε ένα τόσο μεγάλο σώμα, όπως η ιεραρχία;».

Ωστόσο, αμέσως μετά την αυτοκριτική… ήρθαν οι αιχμές για τους «δελφίνους» που εποφθαλμιούν τον αρχιεπισκοπικό θρόνο και βρήκαν τη συγκεκριμένη στιγμή πρόσφορο έδαφος να εκδηλώσουν τις προθέσεις τους.

O κ. Ιερώνυμος δήλωσε: «Προβληματίζομαι για τους χειρισμούς μου, αλλά είναι δυνατόν να υπάρχει σύμπτωση απόψεων, σύμπνοια σε ένα τόσο μεγάλο σώμα, όπως η ιεραρχία;». Ακολούθως, ρώτησε: «Αποκλείετε εσείς ότι υπάρχουν προσωπικές επιδιώξεις ή άλλες σκέψεις;».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει αμφισβήτηση από την ιεραρχία στο έργο του, απάντησε: «Πιστεύω στο έργο μου, αυτό μου δίνει περισσότερη δύναμη σήμερα».

Στο πλαίσιο της συνάντησης του Αρχιεπισκόπου με τον Υπουργό Παιδείας, αποφασίστηκε να υπάρξει συγκρότηση επιτροπής ανάμεσα σε Εκκλησία και Πολιτεία, αναφορικά με την πρόταση των 15 σημείων της συμφωνίας κ. κ. Ιερωνύμου και Τσίπρα, στην οποία θα συμμετάσχουν και κληρικοί.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι είναι διασφαλισμένη η μισθοδοσία και τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των κληρικών.

Με πληροφορίες από dogma.gr

Newsit.gr