Καστοριά

Εορταστικό πρόγραμμα διαρκείας (του Βασίλη Λ. Κωνσταντίνου)

Το θέμα που θα αναφερθώ σήμερα είναι λίγο δύσκολο. Θέλω να εκφράσω μία προσωπική άποψη  αλλά επειδή αφορά τους  μαγαζάτορες και Δήμο, οι οποίοι  πρέπει να έχουν θέληση διάθεση και κυρίως οικονομικό όφελος να κάνουν κάτι ή όχι. Ας έλθουμε στο θέμα.
Πολλά  μαγαζιά κάνουν κάποιες άτυπες υπαίθριες   γιορτές (κακόηχο το γουρουνοχαρές)  και σ΄ αυτές προσφέρουν στην πελατεία τους  σουβλάκια , πανσέτες , λουκάνικα και κυρίως τσίπουρο και κρασί δωρεάν. Μέσα στους πελάτες τους παρεισφρέουν δυστυχώς και μερικοί συστηματικοί τζαμπατζήδες. Ειδικά κάποιοι ξένοι που έρχονται με πρόθεση να την βγάλουν τζάμπα και ζητούν επιτακτικά και φορτικά στηνόμενοι επί ώρα πάνω από τις ψησταριές είναι μια θλιβερή και μίζερη εικόνα.
Είναι στο χέρι του καταστηματάρχη να το διαχειριστεί και αν και δεν μου αρέσει προσωπικά η εικόνα, δεν μου πέφτει λόγος τι θα κάνει. Το κυριότερο  όμως είναι  η μουσική η οποία δίνει ιδιαίτερο εορταστικό χρώμα. Όλοι έχουμε λίγο πολύ μάρτυρες του θαυμασμού των ξένων για την χαρούμενη και ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που δημιουργείται. Και αισθανόμαστε βέβαια περηφάνια όταν το ακούμε. Οι καταστηματάρχες όμως πρέπει να βάλλουν το χέρι στην τσέπη. Φυσικά δεν είναι υποχρεωμένοι. Αν όμως έκαναν μια κοινή διαφήμιση αυτών των γιορτών και μπορούσαμε να το αναπαράγουμε κοινοποιήσουμε ώστε να μην είναι υπόθεση λίγων ημερών για τον τουρίστα αλλά όλων των διακοπών πιστεύω ότι θα ήταν καλό.
Να στείλουμε μήνυμα ότι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός από τα καρναβάλια η Καστοριά προσφέρει κάτι ιδιαίτερο. Μιλώ σαν πολίτης που συνομιλώ με εν δυνάμει επισκέπτες και ακούω μερικές φορές παράπονα για την ελλιπή  ενημέρωση. Φυσικά δεν έχω καμία απαίτηση να  κάνουν κάτι οι άλλοι που θα τον πληρώσουν αυτοί. Αγωνιώ μόνο για τον τόπο αυτό και αν είχα ένα τέτοιο μέσο θα το διαφημίζαμε όπως όλοι και εγώ ,ειδικά μέσω των social media. Όλοι πιστεύω θα έχουμε όφελος αν η Καστοριά γίνει ελκυστική για πολλές μέρες.
Χάσαμε την ευκαιρία με την δημιουργία μιας γνωστής αλλά Τρίκαλα γιορτής όπου συρρέουν από πολλά μέρη με λεωφορεία για να απολαύσουν μέρες ξεγνοιασιάς. Ας βρούμε κάτι δικό μας που θα επιμηκύνει την τουριστική εορταστική χειμωνιάτικη περίοδο.

 

 

 

 

 

Back to top button