Αποκλειστικό: Η Καστοριά σύντομα θα αποκτήσει νέο Πολιτιστικό Κέντρο

 

Τέλη Δεκεμβρίου 1999, λίγο πριν το Μιλένιουμ, ήταν η τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Καστοριάς

Από τότε ο πολιτισμός στην Καστοριά έμεινε άστεγος και περιφέρεται σε λύσεις ανάγκης {Δημαρχείο, ΤΕΙ, ΕΔΗΚΑ (μας τελείωσε και αυτή), Επιμελητήριο, σχολικές αίθουσες εκδηλώσεων κ.ά.}. Όνειρο κάθε Καστοριανού εδώ και δύο δεκαετίες είναι η δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου κέντρου πολιτισμού. Φαίνεται λοιπό ότι αυτή η ώρα έφτασε και είμαστε πολύ κοντά στην υλοποίηση.
Επειδή οι καιροί είναι …πονηροί, το προσεχές διάστημα μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο και θα ακούμε πολλές υποσχέσεις, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση τα πράγματα δεν είναι έτσι, δεν αναφερόμαστε σε μια ακόμη προεκλογική “φούσκα”.
Είναι σύμπτωση η χρονική συγκυρία και έχει να κάνει με την ψήφιση, εδώ και λίγο καιρό, ενός νέου νόμου που επιτρέπει πλέον να πραγματοποιούνται έργα από τους δήμους, όχι με την καθιερωμένη προκήρυξη διαγωνισμού, αλλά με απευθείας αναθέσεις σε εταιρίες του δημοσίου, οι οποίες όμως δρουν με όρους του ιδιωτικού τομέα, είναι ευέλικτες και αποτελεσματικές, παρακάμπτοντας τη γάγγραινα της γραφειοκρατίας.
Έτσι λοιπόν, αναμένεται να ξεκινήσει επίσημα, συνεργασία του Δήμου Καστοριάς με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ με σκοπό την ανέγερση Πολιτιστικού Κέντρου στην πόλη της Καστοριάς. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΦΟΥΙΤ οι συζητήσεις από τις δύο πλευρές έχουν αρχίσει ήδη εδώ και πολλούς μήνες, έχουν γίνει αυτοψίες σε χώρους, αρχικά σχέδια και πλάνα έχουν συζητηθεί και αναμένονταν το πράσινο φως για να προχωρήσει η υλοποίηση, το οποίο και ήρθε με τον νέο νόμο.

Για να καταλάβουμε τη διαφορά, ένα τέτοιο έργο αν γίνει με διαγωνισμό (που στη συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να είναι διεθνής) στην καλύτερη των περιπτώσεων θα υλοποιηθεί μέσα σε 4 χρόνια (για μελέτες, ενστάσεις και πάει λέγοντας). Τώρα όλα αυτά με τον νέο νόμο απλοποιούνται. Ενώ, με τους νέους όρους δόμησης, από τη στιγμή που θα αρχίσει να κατασκευάζεται, ελπίζουμε μέσα στο 2019, προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 5 μήνες! Μακάρι να είναι έτοιμο και να λειτουργήσει ακριβώς 20 χρόνια μετά το κλείσιμο του Πνευματικού Κέντρου.

 ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΦΟΥΙΤ – Αποκλειστικό: Πού θα κατασκευαστεί το νέο Πολιτιστικό Κέντρο, ποιο το κόστος, η χωρητικότητα και πότε θα ξεκινήσει

 

 

3 σχόλια

 1. Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε ?
  Την άλλη εβδομάδα θα μας ανακοινώσουν και την Αρχιτεκτονική Καστοριάς ?
  Την μεθεπόμενη μήπως θα αποκαταστήσουν και το Μαθιουδάκη ?
  Την επομένη της μεθεπόμενης μήπως ανοίξουν και τις βάνες του φυσικού αερίου ?
  Και την επομένη των εκλογών???? ….. ΘΑ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΩΡΙΝΩΝ … ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΣΟΪ ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ …. ΤΟ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ ΠΑΝΤΑ ΩΡΙΜΑΖΕΙ ΣΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ….. ΚΑΙ Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΣΤΙΣ 8000 ΠΛΗΘΥΣΜΟ . !!! ΜΕ ΤΟΣΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ …. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΤΟΣ ΣΤΟ ΒΑΡΕΛΙ

 2. Πολύ καλό για να είναι αληθινό…αλλά ελπίζουμε να είναι.

  Είναι γεγονός, ότι τον τελευταίο καιρό γίνονται αμέτρητα έργα στην περιοχή μας, όπως το Λιμάνι της ξηράς, η σιδηροδρομική σύνδεση, η επέκταση του αεροδρομίου Αριστοτέλης με δεύτερο διάδρομο για να εξυπηρετούνται οι διεθνείς πτήσεις, ο εμπορευματικός σταθμός του αεροδρομίου από όπου θα γίνεται η διακίνηση των εμπορευμάτων προς την Αλβανία και τα Σκόπια (ως επί το πλείστον τούβλα, τσιμέντα και οικοδομικά υλικά), το φυσικό αέριο που θα δοθεί στα σπίτια όλης της Περιφερειακής ενότητας, το πολυμηχάνημα της λίμνης (που δεν παραλήφθηκε), το πολιτιστικό κέντρο, και άλλα πολλά που δεν μπορούμε να τα θυμηθούμε όλα, γιατί…είναι πάρα πολλά….
  Ίσως ακούσουμε σύντομα και για το τούνελ της Κλεισούρας.

  Κάπου διάβασα,
  Οι μόνοι άνθρωποι που δεσμεύονται πραγματικά από τις προεκλογικές υποσχέσεις τους, είναι οι ψηφοφόροι που τους πιστεύουν.

  Ελπίζουμε να μην είναι έτσι…

 3. Καλά πού απευθύνετε ο κ. Αγγελής;
  Τι νομίζει ότι είμαστε; Ταγκανίκα; Και δίνει καθρεφτάκια στους Ιθαγενείς.
  Έλεος με τις ψεκασμένες νοοτροπίες και τις ψεκασμένες εξαγγελίες.
  Λίγη σοβαρότητα δε βλάπτει.