ΕκδηλώσειςΚαστοριάφωτορεπορτάζ

Θυρανοίξια στον μεταβυζαντινό Ναό Παναγίας Ξενία Καστοριάς (σειρά φωτογραφιών)

Ο Σεβασμιώτατος τίμησε με το ανώτατο παράσημο της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς κ. Ανδρομάχη Σκρέκα

Χθες το απόγευμα, 26 Νοεμβρίου 2018, τελέστηκαν με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη τα Θυρανοίξια του Μεταβυζαντινού Ναού της Παναγίας στην περιοχή του Ξενία, στην πόλη της Καστοριάς. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ.Σεραφείμ, περιστοιχισμένος από κληρικούς του αλλά και από το ευσεβές ποίμνιό του, μέσα σε κλίμα ιερής συγκίνησης, τέλεσε την Ακολουθία των Θυρανοιξίων του Ιερού Ναού της Παναγίας. Ο Μεταβυζαντινός Ναός που χρονολογείται στο πρώτο μισό του 16ου αιώνος, συντηρήθηκε με περίσσια επιμέλεια και αγάπη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς.

Κατά τη διάρκεια του Αρχιερατικού Εσπερινού που ακολούθησε, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ.Σεραφείμ, τίμησε με το ανώτατο παράσημο της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, τον Σταυρό του Αγίου Μηνά, την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς κα. Ανδρομάχη Σκρέκα, ευχαριστώντας την για την συνεργασία αλλά και τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλει τόσο η ίδια όσο και τα στελέχη της Υπηρεσίας στην Καστοριά, για την ανάδειξη του πλούτου και της κληρονομιάς του τόπου.

Να σημειώσουμε ότι το τέμπλο του Ιερού Ναού κοσμείται από την επιβλητική εικόνα της Παναγίας, η οποία σύμφωνα με τις μαρτυρίες των περιοίκων δάκρυζε σε όλη τη διάρκεια του ηρωικού έπους του ΄40.

Την όλη λατρευτική και τιμητική εκδήλωση λάμπρυναν, οι άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Νικόλαος Δόικος και κ. Βασίλειος Σταμπουλίδης.

Ο Ιερός Ναός θα πανηγυρίζει 2 φορές το χρόνο: στις 20 Ιουνίου, εορτή της Συνάξεως της Παναγίας της Οδηγήτριας ο αγιογραφικός τύπος της οποίας συναντάται σε όλες τις εκκλησίες της Καστοριάς και στις 5 Δεκεμβρίου, εορτή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου. 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

 

imkastorias.gr

 

 

 

Back to top button