Καστοριάφωτορεπορτάζ

Ο Γιώργος Πετκανάς στα “Smart Trikala” και τον «Μύλο των Ξωτικών» (φωτογραφίες)

 Smart Trikala ή έξυπνη πόλη ονομάζεται η πρωτεύουσα του Δήμου Τρικκαίων αφού οι τεχνολογικές καινοτομίες της, έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα ελληνικά δημοτικά δεδομένα και όχι μόνον!

Μετά από πρόσκληση του φίλου Δημάρχου Δημήτρη Παπαστεργίου -τον οποίο ευχαριστώ θερμά- και με αφορμή την έναρξη του μεγαλύτερου θεματικού χριστουγεννιάτικου πάρκου στη χώρα μας, του «Μύλου των Ξωτικών» είχα την ευκαιρία να ζήσω από κοντά το μεγαλύτερο τεχνολογικό φαινόμενο Δήμου στην Ελλάδα!
Η κατατοπιστική ενημέρωση και ξενάγηση από αυτοδιοικητικούς τεχνοκράτες, αφήνει άφωνους και τους πιο έμπειρους συμμετέχοντες στους ΟΤΑ της χώρας, αφού μέσα από τον θάλαμο επιχειρήσεων του Δήμου Τρικκαίων παρακολουθείται:
1. Ολόκληρος ο δημοτικός φωτισμός led με εντοπισμό real time κάθε καμένης λάμπας.
2. Το σύνολο του δικτύου ύδρευσης και η λειτουργία των αντλιοστασίων με απεικόνιση, καθώς και η μέση ωριαία κατανάλωση ρεύματος.
3. Η ορθή μετακίνηση του στόλου υπηρεσιακών οχημάτων, με στόχο συντομότερων διαδρομών και σκοπό την οικονομία καυσίμων.
4. Τα σημεία αποκομιδής απορριμμάτων με ανακύκλωση και εικόνα του κάθε κάδου ξεχωριστά που τυχόν έχει γεμίσει.
5. Η απορροή των λυμάτων και η λειτουργία των αντλιών προώθησης ακαθάρτων υδάτων, με συντονισμό για χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος.
6. Οι εδαφοβελτιωτικές τάσεις με ένδειξη θερμοκρασίας αέρα, εδάφους, pha και αυτόματη επιλογή ποτίσματος, όταν απαιτείται στους δημοτικούς κήπους.
Στην είσοδο του Δημαρχείου βρίσκεται το e-ΚΕΠ μοναδική συσκευή στην Ευρώπη που εκδίδει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα την έκδοση όλων των πιστοποιητικών δημοτών, χωρίς την απασχόληση εργαζομένων.
Στον Δήμο Τρικκαίων απασχολούνται 700 περίπου εργαζόμενοι και στο «Μύλο Ξωτικών» 150 άτομα που επιλέγονται κατόπιν κλήρωσης, μετά την κατάθεση αιτήσεων στον οικείο Δήμο.
Να σημειωθεί πως η σημερινή Δημοτική Αρχή το έτος 2014 παρέλαβε χρέος 50 εκατομμυρίων και έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες του Δημάρχου Τρικκαίων, οι οφειλές μειώθηκαν κατά 50% με στόχο την επόμενη 4ετία να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο οφειλές! Και όλη αυτή η ωφέλεια προκύπτει μετά από την αρχική επιλογή του Δημήτρη Παπαστεργίου να μετατρέψει τα Τρίκαλα σε Smart City!

 

 

One Comment

  1. Η τοπική αυτοδιοίκηση θέλει όραμα, διοικητικές ικανότητες, μεράκι, αγάπη για τον τόπο και πολλές ώρες δουλειάς πέρα από το ωράριο εργασίας του κάθε μισθωτού η μη μισθωτού αιρετού, όπως και του κάθε υπαλλήλου.

    Αυτά απέδειξαν στα Τρίκαλα, όπου έκαναν το αυτονόητο.
    Δηλαδή δημιούργησαν μια ομάδα ικανών ανθρώπων, οι οποίοι ανέλαβαν τον Δήμο και πήραν μία πολύ μέτρια επαρχιακή πόλη, την οποία έκαναν πρότυπο πόλης σε όλη την Ελλάδα.

    Εμείς αντίθετα, αδιαφορήσαμε για τα κοινά και το θέμα συζήτησής μας πριν από κάθε εκλογές, ήταν να “στηρίξουμε” τον κάθε φίλο, συγγενή, γείτονα, πελάτη, γνωστό, κλπ, χωρίς να υπολογίζουμε αν έχει τις ικανότητες και αν μπορεί πραγματικά να προσφέρει έργο στον τόπο μας.

    Ας ελπίσουμε ότι βλέποντας τέτοια παραδείγματα σαν τον Δήμο Τρικκαίων, θα βάλουμε λίγο μυαλό στα κεφάλια μας ξεχνώντας τις προσωπικές φιλίες – συμπάθειες -συγγένειες -υποχρεώσεις, και θα διαλέξουμε τους αποδεδειγμένα ικανούς, όποιοι κι αν είναι αυτοί.

    Προσωπικά δεν μ’ενδιαφέρει καθόλου πως θα λέγονται ο Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.
    Σε όποιο ψηφοδέλτιο δω ικανά άτομα, θα τα ψηφίσω ακόμα κι αν δεν έχω προσωπική σχέση μαζί τους.
    Και σε όποιο ψηφοδέλτιο δω…ανακύκλωση μετριότητας η ανικανότητας, θα το πετάξω στον κάλαθο τω αχρήστων για… ανακύκλωση χαρτιού.

    Κάπως έτσι νομίζω ότι πρέπει να σκεφτόμαστε, αν θέλουμε να πάει η πόλη μας μπροστά.

Back to top button