ΓούναΕκδηλώσειςΚαστοριά

Ακαδημία “Θωμάς Μανδακάσης” στο 3ο Φεστιβάλ Γούνας με δύο περίπτερα (φωτογραφίες – βίντεο)

Η Ακαδημία Γραμμάτων & Τεχνών Καστοριάς «Θωμάς Μανδακάσης» συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία στο 3ο Φεστιβάλ Γούνας Καστοριάς που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 1-3 Νοεμβρίου 2018 στο Εκθετήριο Γούνας Καστοριάς, με την επιμέλεια δύο ιδιαίτερης σημασίας θεματικών περιπτέρων ιστορικού περιεχομένου, αριθμώντας ως σήμερα 6 επιτυχημένες συμμετοχές σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις κύρους. Ειδικότερα δε το πρώτο θεματικό περίπτερο, το οποίο παρουσιάστηκε είχε θεματολογία τον βίο και το έργο του καστοριανού μουσουργού Βασίλειου Ν. Δόικου (1906-1995), με την παρουσίαση ιστορικών τεκμηρίων από την κοινωνική και καλλιτεχνική του διαδρομή, ευγενική παραχώρηση του υιού του κ. Νικόλαου Β. Δόικου, Αρχιτέκτονα-Συγγραφέα. Το δεύτερο περίπτερο, το οποίο επιμελήθηκε η Ακαδημία ήταν του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Προφήτης Ηλίας» στα πλαίσια του πρωτοκόλλου συνεργασίας που συνάφθηκε μεταξύ των φορέων το 2016 και είχε και αυτό ιστορικό θεματικό χαρακτήρα με την παρουσίαση σε ειδικά καλαίσθητα μπάνερ των πρώτων εκθέσεων γούνας που πραγματοποιήθηκαν στη Καστοριά από το 1976 μέσα από σπάνια έντυπα και φωτογραφίες που για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν στο κοινό. Την γραφιστική σχεδιαστική τεχνογνωσία για την δημιουργία των δύο περιπτέρων προσέφερε ανιδιοτελώς ο πρόεδρος της Ακαδημίας κ. Ιωάννης Τσακιρίδης, με την επεξεργασία και αξιοποίηση του αρχειακού υλικού ενώ την τεκμηρίωσή του Περιπτέρου Ιστορίας Εκθέσεων Γούνας ανέλαβε ο Δρ. Λεωνίδας Πουλιόπουλος, ο οποίος επί σειρά ετών ασχολείται ερευνητικά με την ιστορία του κλάδου της καστοριανής γουνοποιίας. Τα περίπτερα που παρουσιάστηκαν από την Ακαδημία και τους επιμελητές της, απέσπασαν την ευαρέσκεια και τις ευμενείς κρίσεις της Διοίκησης του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Προφήτης Ηλίας» και των επισκεπτών του Φεστιβάλ, δικαιώνοντας με τον πιο ικανοποιητικό τρόπο τις προσπάθειές της Ακαδημίας για την διάσωση, καταγραφή και ανάδειξη του πλούσιου ιστορικού πολιτιστικού αποθέματος της Καστοριάς.
Η Ακαδημία μας ευχαριστεί εγκάρδια τον πρόεδρο του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς κ. Ιωάννη Κορεντσίδη αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ που για ακόμη μια φορά έδειξαν το έμπρακτο ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη τους για το έργο που επιτελεί η Ακαδημία μας, δημιουργώντας εποικοδομητικές γέφυρες συνεργασίας με την υποστήριξη πρωτότυπων και καινοτόμων δράσεων που ωφελούν τόσο τον κλάδο αλλά και συμβάλουν στην ανάδειξη της ιστορίας και πολιτισμού του τόπου μας.
ΦΩΤΟ (επάνω): Οι επιμελητές του Περίπτερου Ιστορίας των Εκθέσεων Γούνας του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς “Προφήτης Ηλίας” κ. Ιωάννης Τσακιρίδης και Δρ. Λεωνίδας Πουλιόπουλος, οι οποίοι συνέδραμαν για την σχεδίαση, τεκμηρίωση και οργάνωσή του
υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Γραμμάτων & Τεχνών Καστοριάς “Θωμάς Μανδακάσης” και του Μανδακάσειου Ιστορικού της Αρχείου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ-ΒΙΝΤΕΟ

Πάνος Κλαζίδης

Α’ ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΟΥ ΜΟΥΣΟΥΡΓΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΔΟΙΚΟΥ (1906-1995)

Το ιστορικό θεματικό περίπτερο με ειδικό αφιέρωμα στην ζωή και το έργο του καστοριανού μουσουργού Βασίλειου Ν. Δόικου (1906-1995) με την παρουσίαση ιστορικών τεκμηρίων από την κοινωνική και καλλιτεχνική του διαδρομή, ευγενική παραχώρηση του υιού του κ. Νικόλαου Β. Δόικου, Αρχιτέκτονα-Συγγραφέα.

https://1.bp.blogspot.com/-Q52cfexwFK8/W_SiKs1b5iI/AAAAAAAANNE/GJJV78k0nmkTNd5z9TC-uoweZckr55pzACLcBGAs/s1600/DSC_7617.jpghttps://1.bp.blogspot.com/-paES4nnmv5A/W_Si8vrpx1I/AAAAAAAANNM/gZqSDPNIC48Q5umdr-pgwD_pjG2bGF8rQCLcBGAs/s1600/DSC_7596.jpg

Β’ ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 

ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΓΟΥΝΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΓΟΥΝΟΠΟΙΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ “ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ” 

Δείτε μεγάλη σειρά φωτογραφιών στο mandakasis-academy.blogspot.com

Back to top button