ΑγροτικάΚαστοριάφωτορεπορτάζ

Πλήθος αγροτών σε ομιλία της Ολυμπίας Τελιγιορίδου (ρεπορτάζ – φωτογραφίες – βίντεο)

Οι ανοιχτές τιμές τόσο στο βαμβάκι όσο και στο γάλα είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και γίνονται ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση από το υπουργείο, δήλωσε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Όλγα Τελιγιορίδου από την Καρδίτσα.

Η κ. Τελιγιορίδου ζήτησε να προσπαθήσουν να έχουν μία πιο συγκεκριμένη στάση και οι παραγωγοί και να μην δέχονται αυτό το φαινόμενο, ενώ σημείωσε ότι, στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για το βαμβάκι, γίνονται ενέργειες ώστε να συνδεθεί η τιμή του προϊόντος με την ποιότητά του. Επί του βαμβακιού δεν θέλησε να πει κάτι παραπάνω αλλά σημείωσε ότι τον Ιανουάριο θα έχουμε απτά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής.

Σε ότι αφορά στο γάλα σημείωσε ότι είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Και πρόσθεσε ότι πολλές φορές, ακόμα και όταν στα συμβόλαια με τους παραγωγούς δεν είναι ανοιχτή η τιμή, με διάφορα τεχνάσματα στο τέλος της εκκαθάρισης είναι διαφορετική από την αναγραφόμενη στο συμβόλαιο.

Είναι ένα θέμα, συνέχισε, που το γνωρίζουμε και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε, με τα μέσα που διαθέτει το υπουργείο. Το οποίο, σημείωσε, δεν μπορεί να κάνει διατίμηση, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να ασκήσουμε πίεση και προς τους γαλακτοβιομήχανους και προς τους εκκοκκιστές, ώστε να σταματήσει αυτό το φαινόμενο. Κλείνοντας υπογράμμισε ότι οι ομάδες παραγωγών και οι Συνεταιρισμοί είναι όπλο κατά των ανοικτών τιμών.

Η κ Τελιγιορίδου βρέθηκε την Παρασκευή στην Καρδίτσα, προσκαλεσμένη, μαζί με τον κ. Χαρ. Κασίμη, Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και  Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, ως κεντρικοί ομιλητές εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Συνεταιρισμός σε συνεργασία με το υπουργείο.

Η υφυπουργός αναφέρθηκε στις προκλήσεις για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Πρωτογενούς Τομέα ενώ ο Γενικός Γραμματέας είχε ως αντικείμενο την Νέα ΚΑΠ 2021-2027.

Το ποσοστό εξωτερικής σύγκλισης

Ο κ. Κασίμης σε δηλώσεις του μετά από αυτές της υφυπουργού και με αντικείμενο την νέα ΚΑΠ, είπε ότι δεν έχουμε καταλήξει ακόμα στο βάθος της εξωτερικής σύγκλισης, αλλά σίγουρα δεν θα είναι πλήρης, όπως η αρχική πρόταση που θα ήταν και καταστροφική για την χώρα μας.

Η νέα βελτιωμένη πρόταση, ανέφερε, μιλά για σύγκλιση κατά 50% για τις χώρες μέλη που εμφανίζονται κάτω από το μέσο όρο των κοινοτικών ενισχύσεων. Τις τελευταίες ημέρες, υπογράμμισε επανέρχεται η αρχική πίεση από τις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, είμαστε σε ανοιχτή διαπραγμάτευση και αισιοδοξώ ότι θα καταλήξουμε σε μία πρόταση του 50% της σύγκλισης, κατανεμημένη σε όλα τα κράτη μέλη και όχι μόνο σε αυτά τα οποία είναι πάνω από το μέσο όρο.

Πρόταση αύξησης των συνδεδεμένων ενισχύσεων

Απαντώντας σε ερώτηση για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, ο κ. Κασίμης ανέφερε ότι η νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που τις αφορά προβλέπει αύξηση του προϋπολογισμού που θα πηγαίνει σε αυτές από το 8 στο 10%, συν 2% αν η αύξηση πηγαίνει στις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες. Το ποιες συνδεδεμένες ενισχύσεις θα βάλει κάθε χώρα είναι δικό της θέμα και όχι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πλήθος κόσμου στην ημερίδα

Η ημερίδα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και  Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Καρδίτσας και συγκέντρωσε το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τον ασχολούμενων με τον κτηνοτροφικό κλάδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου γέμισε και ήταν αρκετές δεκάδες ανθρώπων που παρακολούθησαν όρθιοι την εκδήλωση και τις ομιλίες των δύο εκ των πλέον αρμοδίων για να αναπτύξουν την αγροτική πολιτική και τις προοπτικές της.

Πριν την εναρξη των κεντρικών ομιλιών είχαμε σύντομους χαιρετισμούς, από την βουλευτή Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κατσιαβριά-Σιωροπούλου, τον αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Τσιάκο, τον δήμαρχο Καρδίτσας κ. Αλεξάκο, τον πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχο Μουζακίου κ. Κωτσό, και τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού κ. Βαϊοπουλο.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ακόμα ο δήμαρχος Παλαμά κ. Σακελλαρίου, ο αντιδήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Αργύρης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Καπράνας, ο συντονιστής της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αντωνίου και εκατοντάδες κτηνοτρόφοι.

Π.Κ.

karditsalive.net

 

 

Back to top button