“Ζυμώματα” από το Σωματείο Καστοριανών Θεσσαλονίκης «ΤΟ ΚΕΛΕΤΡΟΝ»

Το Σωματείο Καστοριανών Θεσσαλονίκης «ΤΟ ΚΕΛΕΤΡΟΝ», στο   πλαίσιο  της  προσπάθειας να μεταδώσει την  παραδοσιακή μαγειρική, διοργάνωσε το π. Σάββατο 24 Νοεμβρίου  εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν  παιδιά  και ενήλικες  που  τους δόθηκε η ευκαιρία να μάθουν στην πράξη, πώς γίνεται  το  προζύμι, το  άνοιγμα του φύλλου της  πίτας (γκιουζλεμές), έκαναν  την γέμιση  (ζαχερές)  και  πήραν στο  ταψάκι  του  ο  καθένας  την πίτα του να την ψήσει στο σπίτι, αφού βέβαια έμαθαν  να κάνουν  τον κόθορο  με τα τρία δάχτυλα. Εν όψει  των  εορτών  τους δείξαμε  πώς  βάζουμε  την  αρμιά  το λάχανο, ώστε  να  κάνουν  τους σαρμάδες  και  την  υπέροχη  αρμιόπιτα.  Με μεγάλη χαρά  τους  προσφέραμε  σπιτική αρμιόπιτα  και ζεστό ζυμωτό  ψωμί με  προζύμι από  τα  χέρια της  προέδρου.

Η παρουσία των  παιδιών και των νεαρών αγοριών και κοριτσιών  που θέλησαν να συμμετέχουν με  πολύ ενδιαφέρον και  ερωτήσεις, μας έδωσε χαρά και ελπίδα  πως  τα παιδιά  ενδιαφέρονται  και  επιθυμούν να συνεχίσουν την παράδοση, αρκεί να τους δίνουμε  την  ευκαιρία  και να είμαστε εκεί  να τους διδάσκουμε  με  υπομονή  και  αγάπη για  τον  τόπο μας, την  μοναδική Καστοριά μας. Ευχαριστούμε όλους  όσους  συμμετείχαν  και μας  ενθάρρυναν να συνεχίσουμε.

Για το Δ.Σ

Η Πρόεδρος

Ουρανία Λιόγανου – Εμμανουηλίδου

Περισσότερα στο fonikastorias.gr

 

shares