Ελλάδα

Έρευνα: Δημιουργοί και φιλμ με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία του κινηματογράφου

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας καινούριας ιταλικής έρευνας, ο «Μάγος του Οζ» (1939) είναι η ταινία της μεγάλης οθόνης που έχει ασκήσει τη μεγαλύτερη επιρροή στο κινηματογραφόφιλο κοινό και όχι μόνο, ενώ στη δεύτερη και τρίτη θέση ακολουθούν αντίστοιχα ο «Πόλεμος των ‘Αστρων»(1979) και το «Ψυχώ» (1960).

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της μελέτης, ο ‘Αλφρεντ Χίτσκοκθεωρείται ο πιο επιδραστικός σκηνοθέτης στην ιστορία του κινηματογράφου. Κάνοντας χρήση ενός ειδικού αλγόριθμου, οι ερευνητές του Τμήματος Επιστήμης των Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Τορίνο, με επικεφαλής τον δρα Λίβιο Μπιόγκλιο, υπολόγισαν μια «κλίμακα επιρροής» για τις περίπου 47.000 ταινίες που περιλαμβάνονται στη διαδικτυακή βάση του δημοφιλούς ιστοτόπου IMDb, στον οποίο μπορεί κανείς να δει ειδήσεις, αφιερώματα και άλλες πληροφορίες για τις δημιουργίες της 7ης τέχνης.

Η αξιολόγηση των ταινιών και των δημιουργών τους ως προς το βαθμό στον οποίο επηρέασαν και ενέπνευσαν -σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο- σινεφίλ και δημιουργούς σε ολόκληρο τον κόσμο, βασίστηκε κυρίως στις αναφορές για κάθε ταινία που βρίσκει κανείς στη βάση δεδομένων του IMDB.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα 20 κορυφαία φιλμ σε επιρροή έχουν όλα παραχθεί πριν το 1980 και είναι κυρίως αμερικανικά. Ακολουθούν σε επιρροή κατά σειρά τα βρετανικά, τα ιταλικά, τα γερμανικά, τα γαλλικά και τα ιαπωνικά φιλμ.

Η πρώτη «εκδοχή» του «Κινγκ Κονγκ» (1933), το «2001: Οδύσσεια του Διαστήματος» (1968), το «Μετρόπολις» (1927), ο «Πολίτης Κέιν» (1941), η «Γέννηση ενός έθνους» (1915), ο πρώτος «Φρανκενστάιν» (1931), «Η χιονάτη και οι επτά νάνοι» (1937), η «Καζαμπλάνκα» (1942), ο «Δράκουλας» (1931), ο «Νονός» (1972), τα «Σαγόνια του καρχαρία» (1975) και ο «Νοσφεράτου» (1922) συμπληρώνουν τη λίστα με τις πιο επιδραστικές ταινίες όλων των εποχών.

Χρησιμοποιώντας αντίστοιχη μέθοδο με αυτή που τους βοήθησε να ξεχωρίσουν τα φιλμ με τη μεγαλύτερη επιρροή, οι ερευνητές έφτιαξαν μια λίστα (βασισμένη επίσης στα στοιχεία της ιστοσελίδας IMDB) με τους πιο επιδραστικούς δημιουργούς ταινιών στην ιστορία του κινηματογράφου. Μετά τον Άλφρεντ Χίτσκοκ, ο οποίος κατέλαβε την πρώτη θέση, ακολουθούν οΣτίβεν Σπίλμπεργκ, ο Μπράιαν Ντε Πάλμα, ο Χάουαρντ Χόουκς, ο Τζον Φορντ, ο Μάρτιν Σκορτσέζε, ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ.

Με παρόμοιο τρόπο, η έρευνα ξεχώρισε τους πλέον επιδραστικούς ηθοποιούς (άντρες/γυναίκες) της μεγάλης οθόνης: Αναλυτικότερα, ανάμεσα σε περίπου 400.000 άντρες ηθοποιούς οι περιπτώσεις των οποίων μελετήθηκαν, οι τρεις πρώτοι που ξεχώρισαν ως «πρότυπα επιρροής» ήταν κατά σειρά οι: Σάμιουελ ΤζάκσονΚλιντ Ίστγουντ και Τομ Κρουζ.

Στη λίστα με τις πιο επιιδραστικές ηθοποιούς της μεγάλης οθόνης, την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Λόις Μάξγουελ και ακολουθούν οι Κάρι ΦίσερΜ.Ο’Σάλιβαν και Χάλι Μπέρι.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο περιοδικό «Applied Network Science».

ΑΠΕ

Back to top button