Ελλάδα

Κοτζιάς για Ζάεφ: Θα του τράβαγα τα αυτιά με όλους τους τρόπους

«Η δήλωση του Ζάεφ είναι και παραβίαση ακόμα και της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, δεν είναι απλώς της συμφωνίας που θα γίνει» δήλωσε ο επικεφαλής της κίνησης Πράττω και πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Αντέννα και στον Νίκο Χατζηνικολάου και ερωτηθείς για την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι άνοιξε το κουτί της Πανδώρας με τις δηλώσεις Ζάεφ και ότι βάζει από το παράθυρο θέμα μειονότητας, ο κ. Κοτζιάς απάντησε: «Υπάρχει μια διεθνής συμφωνία που δεν έχει επικυρωθεί ακόμα. Άρα, δεν υπάρχει. Είμαστε στη διαδικασία της επικύρωσης. Δεν είναι καλό να αποδέχεται η αξιωματική αντιπολίτευση τις ερμηνείες που δίνει κάποιος ή κάποιοι στα Σκόπια, γιατί η μάχη είναι για να φτιάξεις μια συμφωνία, αλλά και για την ερμηνεία της».

Επίσης, ανέφερε πως ο Ζόραν Ζάεφ θα αλλάξει το νυν άρθρο 49 που μιλάει για «Μακεδόνες» στη γειτονιά.

Εστιάζοντας στη συμφωνία των Πρεσπών ανέδειξε ως σημαντικά δύο πράγματα: «Στη συμφωνία των Πρεσπών, λέει ότι δεν παρεμβαίνουν τα κράτη μεταξύ τους με οποιαδήποτε πρόσχημα ή τρόπο στις εσωτερικές υποθέσεις και στη δικαιοδοσία του άλλου. Το τι γλώσσα θα διδάσκονται στην Ελλάδα είναι στη δική μας δικαιοδοσία. Δεν του πέφτει λόγος. Δεύτερον είναι το άρθρο 12, που λέει να αλλάξει το σύνταγμά της: στο άρθρο 49 του συντάγματος της η πΓΔΜ λέει ότι θα προστατεύει το μακεδονικό έθνος στη γειτονιά της».

Σε ερώτηση τι θα έκανε αν ήταν υπουργός την ημέρα που έγινε η δήλωση, απάντησε: «Θα του τράβαγα τα αυτιά με όλους τους τρόπους, και από το ΝΑΤΟ, και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και από τον Νίμιτς». Σε αυτό το σημείο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών έκανε ειδική αναφορά στον Νίμιτς, λέγοντας πως «ενεργοποιήθηκε και καλά έκανε, και του υπενθύμισε ότι παραβιάζει δύο σημεία, και της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, αλλά και της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Ερωτηθείς αν είναι πολύ ικανοποιημένος από την αντίδραση της κυβέρνησης, είπε πως συνομίλησε με τον Νίμιτς και παρενέβη.

Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από τη Βουλή και επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας πως «όλοι αυτοί που δεν έκαναν σωστή διαπραγμάτευση θέλουν να καταδικάσουν εμάς».

Σε ό,τι αφορά τον Πάνο Καμμένο, είπε πως είναι ο τελευταίος που θα ήθελε εκλογές και σημείωσε πως από την παρατήρηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ αυτό που συγκράτησε «είναι ότι δεν είπε ότι θα ρίξει την κυβέρνηση γιατί γνωρίζει ότι δεν μπορεί».

Μάλιστα, έστειλε το μήνυμα πως αυτό που έχει σημασία για τη χώρα είναι με νηφαλιότητα και ηρεμία να τα αντιμετωπίζουμε αυτά, γιατί εμείς πρέπει να τους κερδίσουμε για μας και να μην τους αφήσουμε να κερδηθούν από τρίτους.

Σε ερώτηση για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών, ο κ. Κοτζιάς ξεκαθάρισε πως δεν έκανε τίποτα στο υπουργείο Εξωτερικών χωρίς να συζητήσει με τον πρωθυπουργό και συμπλήρωσε: «Στην περίπτωση όμως των Ρώσων διπλωματών εκκλήθηκα από τον πρωθυπουργό μαζί με συνεργάτες και μου ανακοινώθηκε η απόφασή του να γίνει απέλαση».

Σε ό,τι αφορά την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, επανέλαβε πως είχε ενημερώσει τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών δύο φορές. «Τον ενημέρωσα. Δεν του ζήτησα άδεια ούτε τον ρώτησα. Του έκανα φιλική ενημέρωση, όπως έκανα στους Ιταλούς και στους Αλβανούς, στους Αιγύπτιους και στους Λίβυους» κατέστησε σαφές, λέγοντας πως η πρώτη φορά ήταν στην Κρήτη, όταν ήρθε επίσκεψη το καλοκαίρι μετά το πραξικόπημα του 2016, και η δεύτερη φορά ήταν στη Σμύρνη, πριν από μερικούς μήνες.

Ακόμα, τόνισε την ανάγκη παρουσίας και της ελληνικής ναυτικής δύναμης και η διαμόρφωση συμμαχιών που θα εξισορροπούν την ισχύ στην περιοχή.

Σε ερώτηση αν φοβάται για ένα θερμό επεισόδιο με αφορμή την έρευνα στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Κοτζιάς απάντησε πως η δουλειά του υπουργού Εξωτερικών δεν είναι να φοβάται, αλλά να είναι σοβαρός, νηφάλιος και να βλέπει ποια μέτρα πρέπει να πάρει. Υπενθύμισε πως τα μέτρα που πήραμε ήταν να συνεννοηθούμε με τις χώρες οι εταιρείες των οποίων αξιοποιούν και εκμεταλλεύονται με την Κυπριακή Δημοκρατία τα κοιτάσματα στην ΑΟΖ, να έχουν παρουσία και να προστατεύσουνε την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση αν πρέπει να γίνει τώρα η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο επικεφαλής του Πράττω είπε: Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Το ένα είναι τι παίρνεις από μια συνάντηση και το δεύτερον αν η ίδια η συνάντηση είναι κέρδος. Εκφράζοντας τη γνώμη του, επισήμανε πως η ελληνική πολιτική πρέπει να είναι ήρεμη, νηφάλια και να κρατά ανοιχτούς διαύλους της συζήτησης και του διαλόγου με την Τουρκία, και όχι να απαντά με τον ίδιο τρόπο στους Τούρκους. Οι Τούρκοι θέλουν το παιχνίδι του αλληλοκαβγά και του αλληλοτσακωμού, το δικό μας παιχνίδι είναι της ήρεμης δύναμης που τους επιβάλει έναν τρόπο συμπεριφοράς που δεν είναι δικός τους.

ΑΠΕ

Back to top button