Η παραδοσιακή φάτνη στην πλατεία του Αγίου Πέτρου δεν είναι φέτος και τόσο… παραδοσιακή, αφού για πρώτη φορά είναι φτιαγμένη από άμμο. Συγκεκριμένα από 720 τόνους άμμου.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο Ρικ Βαράνο, ένας επαγγελματίας καλλιτέχνης που χρησιμοποιεί ως βασικό υλικό του την άμμο, καθοδηγούσε τρεις γλύπτες από την Ολλανδία, τη Ρωσία και την Τσεχία προκειμένου η φάτνη, με διαστάσεις 5,5 μέτρα ύψος και 16 μέτρα πλάτος, να πάρει σάρκα και οστά.
Τον 60χρονο Βαράνο, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του όλου εγχειρήματος, δεν τον πειράζει καθόλου εάν τον αποκαλεί κανείς «Κύριο Άμμο», διότι το υλικό αυτό είναι ολόκληρη η ζωή του και η αγάπη του. Ο Αμερικανός από τη Φλόριντα μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιταλίας.
«Είναι πολύ ιδιαίτερο να φτιάχνουμε ένα έργο σε ένα μέρος σαν κι αυτό, με τόσο μεγάλη ιστορία, τόσο μεγάλο πολιτισμό, τόση τέχνη και στη σκιά τέτοιων δημιουργών» είπε ο ίδιος σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, την ώρα που η ομάδα του εργαζόταν ήσυχα για να τελειώσει το έργο ενόψει των αποκαλυπτηρίων την 7η Δεκεμβρίου.
Φορτηγά μετέφεραν την άμμο, από την πόλη Τζεσόλο, στη βόρεια Ιταλία, κοντά στη Βενετία, στα μέσα Νοεμβρίου.
Οι γλύπτες κατάφεραν να της δώσουν μορφή χρησιμοποιώντας ακόμα και οδοντιατρικά εργαλεία για να σμιλεύσουν τα λεπτότερα μέρη του έργου.
«Αυτό που διαχωρίζει εμάς τους επαγγελματίες από τον μέσο άνθρωποι που παίζει στην παραλία είναι ότι κατανοούμε πώς να κολλήσουμε την άμμο για να παραμείνει ενωμένη» εξήγησε ο Βαράνο.
Μια μεγάλη τέντα θα προστατεύει τη φάτνη από τη βροχή και πλαστικές κουρτίνες θα τοποθετούνται στην περίπτωση μιας καταιγίδας ή ισχυρών ανέμων, πριν από την αποσυναρμολόγησή της τον Ιανουάριο.
ΑΠΕ