Καστοριά

Καστοριά: «Σταματώντας τη βία κατά των γυναικών»

Συνέντευξη με τον ψυχολόγο του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Καστοριάς κ. Βασίλειο Κιοσσέ 

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών η οποία ανακηρύχτηκε από τον Ο.Η.Ε. να τιμάται κάθε χρόνο  στις 25 Νοεμβρίου, η εφημερίδα “Ορίζοντες” επισκέφτηκε τα γραφεία του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καστοριάς.

Φυσικά, η βία κατά των γυναικών είναι ένα θέμα πολύ  μεγάλο και βαθύ το οποίο το συναντάμε σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

https://youtu.be/x8eNHtcw7e4

Για τη σωματική, ψυχολογική και λεκτική βία με την οποία έρχονται καθημερινά χιλιάδες γυναίκες μας μίλησε ο  ψυχολόγος του Κέντρου Συμβουλευτικής Βασίλειος Κιόσσες.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καστοριάς ξεκίνησε τη λειτουργία του το Νοέμβριο του 2013. Μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια, το Κέντρο έχει εξυπηρετήσει περισσότερες από 170 γυναίκες και έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 1.700 ατομικές συνεδρίες «Προσωπικά αισθάνομαι πως είναι ένα ταξίδι όλα όσα πραγματοποιούμε στο Κ.Σ.Γ. Το αντιλαμβάνομαι με έναν γονεϊκό τρόπο, όπως όταν προσέχεις ένα παιδί και το βλέπεις σιγά-σιγά να μεγαλώνει και να εξελίσσεται. Πλέον το νιώθω ότι έχουμε ενσωματωθεί στην τοπική κοινωνία», ήταν τα λόγια του κ. Κιοσσέ.

Η σιωπή δεν είναι χρυσός…

Αποτελεί κοινό μυστικό πως οι γυναίκες αισθάνονται ντροπή και δισταγμό, να ομολογήσουν σε κάποιον –ακόμα και εάν είναι ειδικός επί του θέματος- ότι είναι  θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Με σταθερά και δυνατά βήματα, το Κ.Σ.Γ. κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων αυτών των γυναικών, καθώς υπήρξε η σωστή ενημέρωση σχετικά με το τι ακριβώς είναι η δομή και τι βοήθεια μπορεί να προσφέρει «Η ντροπή είναι το κυρίαρχο συναίσθημα στην κακοποίηση, για μια γυναίκα που υφίσταται οποιοδήποτε είδος βίας. Νιώθει ότι κάτι δεν πάει καλά με την ίδια, ότι δεν τα έχει καταφέρει και αναλογιζόμενη όλα αυτά δεν ζητάει βοήθεια»,  εξήγησε ο κ. Κιοσσές και τόνισε πως η γυναίκα η οποία δέχεται τη βία πιστεύει –εσφαλμένα φυσικά- πως κατά κάποιον τρόπο την έχει ενεργοποιήσει η ίδια «Σκέφτεται πως η ίδια έχει…

Η συνέχεια στο orizontespress.gr

 

 

Back to top button