Καστοριά

Καστοριά: Ο Άγιος Νικόλαος των ψαράδων (φωτογραφίες)

Μικρός μονόκλητος, ξυλόστεγος βυζαντινός Ναός του ΙΕ΄ αιώνος (;), κτισμένος επάνω στον βράχο (δίπλα στη Σπηλιά του Δράκου) στην παραλίμνια διαδρομή προς την Ιερά Μονή Παναγίας Μαυριωτίσσης, αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο, Αρχιεπίσκοπο Μύρων της Λυκίας, προστάτη των Ψαράδων της Ορεστιάδος λίμνης της Καστοριάς.
Η ύπαρξη χώρου εγκαταβιώσεως στην βάση του Ναού, μαρτυρεί ασκητική παρουσία σε χρόνους ανθίσεως και ακμής του μοναχισμού στην παλαίφατο Ιερά Μονή Παναγίας Μαυριωτίσσης (1082), σύμφωνα με το αγιογραφικό: «εν ερημίαις πλανώμενοι και όρεσι και σπηλαίοις και ταις οπαίς της γης» (Εβρ. ια΄ 39).
Ο Ναός φέρει εσωτερικά ξυλόγλυπτο επιχρυσομένο τέμπλο (εικονοστάσιο) (1800) με τις εικόνες του Κυρίου, του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου (δεξιά), της Υπεραγίας Θεοτόκου Βρεφοκρατούσης και του Αγίου Νικολάου (αριστερά) και άνωθεν αυτών, του Εσταυρωμένου και των εικόνων της Θεοτόκου και του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου (λυπηρά).
Και εφέτος εορτάσθηκε πανηγυρικώς η ιερά μνήμη του Πάτρονος Αγίου, με τον Μεγάλο Εσπερινό μετ΄ Αρτοκλασίας την παραμονή και την Θεία Λειτουργία την Πέμπτη 6η Δεκεμβρίου 2018, που ετέλεσε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Σωτηρίου, εφημέριος Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αποσκέπου, πλήθος ευσεβών Καστοριέων τίμησε με την παρουσία του τις λατρευτικές εκδηλώσεις, την επιμέλεια του Ναού και της πανηγύρεως έχει επί σειρά ετών η κ. Θεοδότα Φωτιάδου.
Αποτελεί παράδοση η φροντίδα και η προσωπική επίβλεψη των Ιερών Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Παρεκκλησίων της πόλεως Καστοριάς από ευσεβείς Κατοίκους της, τους οποίους τίμησε με τον Σταυρό της Υπεραγίας Θεοτόκου της Οδηγητρίας κατά την 17η Μαΐου 2003 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ.
Βασίλειος Στυλιάδης, θεολόγος
Πηγές: Χειρόγραφος Κώδιξ της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας (1996 – σήμερον), Πράξις σξζ΄, 125 φ.
Φωτογραφίες: Α. Κεφαλάς

ΦΟΥΙΤ

 

Back to top button