Πλησιάζουν οι γιορτές. Μέρες αγάπης. Να πάρουμε και να δώσουμε. Με οποιονδήποτε τρόπο. Ένας από αυτούς είναι και να περιποιηθούμε αυτούς που αγαπάμε. Και σαν γνήσια Ελληνίδα, και μάλιστα κατσαούνα, υπεύθυνα σας λέω ότι το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για περιποίηση είναι το καλό φαγητό. Να φάνε οι αγαπημένο μας και να ευχαριστηθούν. Ένα φαγητό που εγγυάται σίγουρα αποτελέσματα είναι και αυτό που θα σας προτείνω σήμερα. Χειμωνιάτικο, άνετα προσφέρεται και ως γιορτινό πιάτο, και προπαντός εύκολο. Χοιρινό με κάστανα λοιπόν. Αλλά αφού τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, ας δούμε πως γίνεται:
ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ
Υλικά:
1 ½ κιλό χοιρινό κρέας καθαρό (χωρίς λίπη)
2 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι πιπέρι
1 κούπα μαργαρίνη ή ελαιόλαδο
½ κιλό κρεμμύδια ολόκληρα καθαρισμένα
½ κιλό κάστανα ελαφρώς βρασμένα και καθαρισμένα
8- 10 μηλαράκια φιρίκια καθαρισμένα μέσα- έξω
1κούπα κρασί κόκκινο
1/2 κουταλάκι μπούκοβο
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
μαρινάτα:
1 κούπα κρασί κόκκινο
1 κουταλάκι πιπέρι
1/4 κουταλάκι κανέλα
Οδηγίες:
Κόβουμε το κρέας σε μικρούς κύβους και ανακατεύουμε με τα υλικά της μαρινάτας. Το βάζουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ.
Την επόμενη μέρα, στραγγίζουμε καλά το κρέας από τη μαρινάτα και την πετάμε.
Σοτάρουμε στη μαργαρίνη ή το ελαιόλαδο τα κάστανα και τα βγάζουμε σε πιάτο.
Στην ίδια μαργαρίνη σοτάτουμε και τα κρεμμύδια.
Προσθέτουμε και το κρέας και τα σοτάρουμε μαζί. Σβήνουμε με το κρέας με το κρασί, προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας και σιγοβράζουμε περίπου 30′, με την κατσαρόλα μας σκεπασμένη, για να φεύγει όσο το δυνατόν λιγότερος ατμός.
Μετά το πρώτο μισάωρο, προσθέτουμε και τα μηλαράκια και ξανασκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 20′.
Στο τέλος προσθέτουμε και τα κάστανα και σιβογράζουμε ώσπου να μείνει η σάλτσα του φαγητού πηχτή και χυλωμένη. Προσοχή! Μην το ξεχάσουμε και λιώσουν τα μήλα και τα κάστανα. Χρειάζεται περίπου 20′- 30′ επίσης.
Σερβίρουμε το φαγητό μας με συνοδεία από πιλάφι στο πιάτο και κόκκινο κρασί στο ποτήρι.
Καλή μας όρεξη! Τέλειο γιορτινό πιάτο. Για κάθε είδους γιορτή. Όχι μόνο χριστουγεννιάτικη, αλλά και όποτε γιορτάζουμε προσωπικά. Το έφτιαξα στα γενέθλιά μου και το ευχαριστηθήκαμε όλοι.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
Μαρία Παπαϊωάννου
masasoura.blogspot.com