Καστοριά

Τρία χρόνια απογραφή των πελεκάνων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (αποτελέσματα – χάρτης)

  143 υγρότοποι σε 8 χώρες σε 1 απόγευμα

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Η 3η απογραφή πελεκάνων της ΝΑ Ευρώπης διεξήχθη στις 12 Μαΐου 2018 με μια συγχρονισμένη μέτρηση σε επτά χώρες της ΝΑ Ευρώπης, καθώς και στο τμήμα της διασυνοριακής λίμνης Μεγάλη Πρέσπα που ανήκει στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Η διεθνής αυτή απογραφή περιελάμβανε τα δύο είδη πελεκάνων, τον παγκοσμίως απειλούμενο αργυροπελεκάνο και τον ροδοπελεκάνο. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ) και υλοποιήθηκε χάρη στη συνεργασία διαφόρων οργανώσεων και εθελοντών από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, το Μαυροβούνιο, τη Ρουμανία, την Τουρκία και την Ουκρανία.

Πελεκάνοι καταγράφηκαν σε 110 από τους 143 υγρότοπους στους οποίους πραγματοποιήθηκε η απογραφή, καλύπτοντας σχεδόν όλο το δίκτυο των υγροτόπων που χρησιμοποιούν οι πληθυσμοί τους σε αυτή τη γωνιά του κόσμου που εκτιμάται ότι φιλοξενεί περίπου το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού του αργυροπελεκάνου.

Αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα υλοποιήθηκε με τη συμβολή πολλών και διαφόρων συμμετεχόντων μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

οι Φορείς Διαχείρισης 17 προστατευόμενων περιοχών, 6 δημόσιοι φορείς και 12 περιβαλλοντικές ΜΚΟ εκ των οποίων οι 7 είναι εταίροι του BirdLife International.

Συνολικά, 133 άτομα, προσωπικό από τις συνεργαζόμενες οργανώσεις μαζί με εθελοντές, κατέγραψαν 5.814 αργυροπελεκάνους και 26.936 ροδοπελεκάνους. Οι δυτικοί πληθυσμοί του αργυροπελεκάνου -αυτοί που βρίσκονται δηλαδή κυρίως σε παράκτιους υγρότοπους κατά μήκος της Αδριατικής και του Ιονίου και αποτελούν ξεχωριστό μετα-πληθυσμό- αποτέλεσαν το 15% του συνολικού αριθμού ατόμων του είδους που μετρήθηκαν το 2018.

Οι υγρότοποι της ΝΑ Ευρώπης λειτουργούν ως σημαντικά καταφύγια για υδρόβια πτηνά και ιδιαίτερα για πελεκάνους, ενώ την ίδια στιγμή η αξία καθενός από αυτά ενισχύεται από την εγγύτητά τους με άλλους υγρότοπους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, παρόλο που οι πελεκάνοι έχουν τις αποικίες αναπαραγωγής τους σε μόλις 20 περίπου υγρότοπους της ΝΑ Ευρώπης, χρησιμοποιούν πολύ μεγαλύτερο αριθμό για να καλύψουν όλες τις ανάγκες τους, ειδικά κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου.

Η υλοποίηση της απογραφής τόνισε για μια ακόμη φορά την εξαιρετική σημασία του συνεργατικού δικτύου φορέων και επιστημόνων από διάφορες χώρες που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εγχείρημα αυτό που κάλυψε δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα και για το οποίο χρησιμοποιήθηκαν από αυτοκίνητα και βάρκες μέχρι και ελαφρύ αεροσκάφος για τις αποικίες του Δέλτα του Δούναβη, οι οποίες εκτείνονται σε τεράστιους δυσπρόσιτους καλαμιώνες, απαίτησε ελάχιστους οικονομικούς πόρους, χάρη στην «επιστράτευση» τόσων ενθουσιωδών εθελοντών.

Η ΕΠΠ προετοιμάζει μια αναφορά αξιολόγησης των αποτελεσμάτων των 3 ετών της απογραφής, η οποία θα χρησιμεύσει ως βάση για τη συζήτηση και τις αποφάσεις που θα ληφθούν για τα επόμενα βήματα σε συνεργασία με όλους τους συμμετέχοντες φορείς.

Μπορείτε να βρείτε τα αποτελέσματα, τον κατάλογο των συμμετεχόντων και έναν χάρτη των υγροτόπων που καταγράφηκαν στην απογραφή του 2018 εδώ
 Στην Καστοριά οι καταγραφές γίνονται από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο

 

 

Back to top button