Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Οι πολίτες παίρνουν θέση για τον Μεντρεσέ

  • Ολη αυτη η νοοτροπια του οχλου που επικρατει, ειναι μια μικρογραφια της γενικης αποψης που επικρατει σε μεγαλυτερη κλιμακα στην πολη και ο μονος χαρακτηρισμος που μπορει να δωθει ειναι ανατριχιαστικη. Δεν νοειται σε μια πολη οπως η Καστορια η οποια αναγερθηκε επι Ιουστιανου, αν οχι αρχαιοτερα, και πανω στην οποια εχουν αφησει το σημαδι τους τοσοι πολιτισμοι και διοικησεις, να ειναι αποδεκτη αυτη η πολιτιστικη παρακμη και να προτεινεται μαλιστα η απολυτη διαγραφη απο μερικους. Η Καστορια αποτελει ενα ζωντανο μουσειο Αρχιτεκτονικης, Πολιτισμου και Ιστοριας, τα οποια φαινεται να σταματησαν νεκρα στις ραγες τους μετα τον 19ο αιωνα και απο τοτε πληττεται απο ανεπαρκεις αποκαταστασεις και εγκληματα προς την Αρχιτεκτονικη, Αισθητικη και Λειτουργια. Εμβληματικα κτιρια τα οποια αποτελουσαν πυρηνες ζωης παρακμαζουν και ασφυκτιουν απο τα τερατουργηματα που εργολαβικα επιλεγουμε να ενεγειρουμε. Υπαρχουν τοσοι ταλαντουχοι νεαροι ανθρωποι, οι οποιοι ομως κολυωνται να δρασουν σε αυτη την πολη γιατι υπαρχει αυτη ακριβως η σαθρη νοοτροπια και αντιμετωπιση. Η Καστορια ειναι μια πολη η οποια βρισκεται στο χειλος του γκρεμου και ανθρωποι οι οποιοι προσπαθουν ανιδιωτελος να την επαναφερουν αιχμαλωτιζονται στην ακρη απο ανθρωπους που θελουν να την αφησουν να κανει ελευθερη πτωση επειδη “ετσι ξερουν και συνηθισαν”. Ιστορικο μοτιβο τραγικης καταστασης απο τραγικες νοοτροπιες.

Σχόλια από την ανάρτηση του ΦΟΥΙΤ για τον Μεντρεσέ στο Facebook, που ξεκίνησε μια μακρά συζήτηση για το μνημείο, όπου υπάρχουν και ακραίες θέσεις (να το γκρεμίσουμε εδώ και τώρα), αλλά και γόνιμες τοποθετήσεις συμπολιτών μας. Παραθέτουμε μερικές. Όλη η συζήτηση ΕΔΩΤο ευχάριστο είναι ότι μετά το δημοσίευμά μας ο χώρος καθαρίστηκε εξωτερικά.

  • Είναι ειλικρινά πάρα πολύ λυπηρό το θέμα, όχι μόνο όσο αναφορά τη κατάσταση του κτιρίου σήμερα, αλλά και όσο αναφορά τη κατάσταση που επικρατεί στα κεφάλια κάποιων που έκαναν τον κόπο να να εκφράσουν και να μοιράσουν Πολιτισμό μέσα απο τα σχόλια τους. Αντί να συνειδητοποιήσουμε πως κάθε διατηρητέο (και μη) κτίριο αυτής της πόλης, αποτελεί κομμάτι της ίδιας της πόλης και των ανθρώπων της και πως το κτίριο αυτό αποτελεί αδιαμφισβήτητο κομμάτι της ιστορίας της πόλης μας και μοναδικό στολίδι για όλους μας… Αντί να αναρωτηθούμε πώς μπορούμε να αναδείξουμε και να αγκαλιάσουμε τη πολιτιστική μας κληρονομιά σε κάθε μορφή της… Καθόμαστε και μιλάμε για μπουλντόζες.
    Καμία ελπίδα. Μεγάλη ντροπή.
  • Θα μπορούσε να ενταχθεί σε πρόγραμμα και να αναστηλωθεί,να στεγάσει από δημοτική βιβλιοθήκη και οτιδήποτε άλλο, θέλουμε δεν θέλουμε είναι πολιτιστική κληρονομιά τι σαν το έχτισαν Τούρκοι; Αυτά τα περί γκρεμίσματος είναι να μην πω τέλος πάντων. Με διαχείριση σωστή θα έφερνε έσοδα ένα τέτοιο κτίσμα αλλά στην Ελλάδα είμαστε…..
  • Σκεφτείτε έξυπνα για το πως μπορούμε να έχουμε έσοδα από ένα τέτοιο κτήριο και αφήστε τα λοιπά σχόλια.
  • το μέλλον της Καστοριάς μας είναι ο τουρισμός και η παιδεία
  • ΑΑ δηλαδή όπου εκτός Ελλάδας υπάρχει αρχαίος ελληνικός ναός να κατεδαφιστεί ε; Αντί να αναστηλώσουν ότι παλιο υπάρχει και να το κάνουν αξιοθέατο για τον τουρισμό εσείς θέλετε πάρκα και εκκλησίες ???????????? και στην τελική 500+ χρόνια υπάρχει αυτό εκεί, αποτελεί πλέον μέρος της ιστορίας της πόλης
  • αυτό που με ενόχλησε ήταν ο τρόπος που το παρουσιάζει ειδικά αυτή την εποχή που τα εθνικά θέματα και ο εξτρεμισμός του ισλάμ διαμορφώνουν μια κατάσταση εκρηκτική. Όλοι γνωρίζουμε τα προβλήματα του κλάδου της συντήρησης. Ο αρθρογράφος ας απευθυνθεί καλύτερα στα αρμόδια όργανα για να υπάρξει κάποια κινητοποίηση και οχι να μου το παρουσιάζει το θέμα, ωχ αμάν τι έπαθε το καλό κατάλοιπο του ισλάμ που σαν στόχο είχε τον εξισλαμισμό των Ελλήνων
  • Κανονικά δεν έπρεπε μέχρι σήμερα να υπάρχει εκεί.. Εκκλησία στην θέση του!!
  • μπουλντοζα τωρα.ολες οι πετρες και τα τουβλα σε ειδικη πρεσα να γινουν σκονη. να καθαριστει ο χωρος και να γινει ενα ωραιοτατο παρκο για παιδια

Καστοριά: Ένα μνημείο σπαράζει (φωτογραφίες)

 

 

One Comment

  1. Αν είναι δυνατόν τα σχόλια και οι συζητήσεις για το θέμα του Μεντρεσέ δημοσιευθούν και εκτός facebook .ώστε να ενημερωθούν και αυτοί που είναι μη χρήστες ή εναντίον του facebook.
    Τομ θέμα έχει τεράστια σημασία για την Καστοριά.
    Δρ Λεωνίδας Παπαδημητρίου
    Αντιδήμαρχος

Back to top button