Ένα επετειακό δρώμενο που άργησε να γίνει
Η ιστορία πάντα παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον και μάλιστα όταν περάσουν πολλά χρόνια, διότι αφενός μυθοποιείται, αφετέρου νοσταλγείτε. Όταν δε η ιστορία αυτή συνδέεται με ευχάριστα γεγονότα και επιτυχίες που ξεπερνούν τα τοπικά ή εθνικά σύνορα τότε αποκτά μεγαλύτερο και νοσταλγικότερο ενδιαφέρον. Φυσικά οι Επιτυχίες-Νίκες ενός οργανωμένου συνόλου, όπως ήταν και είναι ο Ν.Ο.Καστοριάς, δεν έρχονται ούτε ξαφνικά ούτε από το πουθενά. Είναι μια δύσκολη επίμονη και επίπονη προσπάθεια στην οποία συμβάλουν μεν κυρίως οι αθλητές, που την πετυχαίνουν, αλλά από πίσω υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως οι προπονητές οι διοικητικοί παράγοντες, οι οικογένειες, το περιβάλλον, το παράδειγμα των παλαιοτέρων αθλητών κ.ο.κ. Όλα αυτά μαζί και πολλά άλλα δημιουργούν το κλίμα την κουλτούρα και το σθένος στις νεότερες γενιές, να συνεχίσουν την δημιουργική πορεία, βελτιώνοντας, προσθέτοντας και αφαιρώντας συμπεριφορές, νοοτροπίες, πρακτικές κ.λπ. προς όφελος όλων μας.
Όπως κάθε ανθρώπινο δημιούργημα, ξεκινά με ευγενείς δημιουργικές και ιδεαλιστικές προθέσεις, έτσι και ο Ν.Ο.Κ. ξεκίνησε το 1958, πριν εξήντα περίπου χρόνια, το δημιουργικό του ταξίδι στην πόλη μας. Φυσικά μέσα στην δημιουργική του πορεία υπήρξαν επιτυχίες, χαρές, λύπες, αποτυχίες, λάθη, πικρίες, παραλείψεις, εντάσεις, διαγραφές, αντιπαλότητες και ένα σωρό άλλες ενέργειες και συμπεριφορές που υπάρχουν σε όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες και κοινωνίες. Ανεξάρτητα όμως από όλα τα γνωστά και άγνωστα αρνητικά χαρακτηριστικά που στιγμάτισαν αυτό το ιστορικό σωματείο, το έργο του και ο απολογισμός του ήταν όχι μόνο θετικός, αλλά πάρα πολύ χρήσιμος και παραγωγικός τόσο για την ιδιαίτερη πατρίδα μας την Καστοριά όσο και για την Ελλάδα και τον αθλητισμό.
Στην συνοπτική ομιλία του για τα εξήντα χρόνια δράσης του Ν.Ο. Καστοριάς, ο Γεν. Γραμματέας του Δ.Σ. Επικ. Καθηγητής Δημ. Φωτιάδης αναφέρθηκε σε γενικές γραμμές, στα ευχάριστα αλλά και τα δυσάρεστα γεγονότα που συνέβησαν στον εξηντάχρονο βίο του Ν.Ο.Κ., δίνοντας έτσι την ευκαιρία κυρίως στους νέους αθλητές, να πάρουν μια γεύση από την πολυτάραχη ιστορική διαδρομή ενός ζωντανού και δραστήριου σωματείου, με τόση μεγάλη προσφορά στα αθλητικά δρώμενα μιας ακριτικής περιοχής, που βίωσε έντονα τις παρενέργειες και επιπτώσεις ενός αχρείαστου ανώφελου και καταστροφικού εμφυλίου πολέμου.
Η νυν διοίκηση που πλαισιώνεται και από παλαίμαχους αθλητές, δείχνει ότι η νοοτροπία και οι εμπειρία των παλαιών αθλητών και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, φέρνει μια άλλη νοοτροπία στα διοικητικά δρώμενα. Ας ελπίσουμε ότι οι νεώτερες διοικήσεις, θα λάβουν υπόψη τους τις συμπεριφορές κάποιων, ευτυχώς ολίγων, κυρίως πρώην διοικητικών παραγόντων, που έβλαψαν την καστοριανή κωπηλασία εκών άκων και δεν θα επαναλάβουν τα λάθη τους. Οι παλαίμαχοι κωπηλάτες έχουν ένα διαφορετικό αξιακό κεφάλαιο, το οποίο εάν αξιοποιηθεί κατάλληλα, θα αποβεί προς όφελος όχι μόνο του Ομίλου αλλά και όλης της τοπικής κοινωνίας.
Η επέτειος αυτή, ας γίνει αφορμή να καταγραφεί η ιστορία του ένδοξου αυτού σωματείου της Καστοριάς, εν είδη λευκώματος, ως μια πολιτισμική παρακαταθήκη, χρήσιμη για όλους και κυρίως για την νεολαία που θα συνεχίσει το έργο των προκατόχων τους.
Τέλος, θέλοντας να τιμήσουμε την μνήμη κάποιων παλαιών αθλητών που εγκατέλειψαν πρόωρα και ξαφνικά το αγαπημένο τους άθλημα, μνημονεύουμε μερικά ονόματα που θυμόμαστε: Τζελαλής Κωνσταντίνος αθλητής, Γεωργίου Κωνσταντίνος αθλητής και διοικητικός παράγοντας, Μπέκος Χρήστος αθλητής, Μπατσόπουλος Μιχάλης αθλητής, Μπουτσιάδης Σπύρος αθλητής, Κράγιας Χρήστος αθλητής. Θα τους θυμόμαστε και θα τους μνημονεύουμε.
Συγχαρητήρια λοιπόν στην νυν διοίκηση για το ιστορικό δρώμενο, και σ’ όλους τους αθλητές διακριθέντες και μη, ευχόμενοι ολόψυχα συγχαρητήρια, να συνεχίσουν δε, με την ίδια όρεξη και στο αθλητικό έργο και εμείς θα είμαστε εδώ να τους συνδράμουμε και να τους βοηθάμε όσο μπορούμε, προβάλλοντας το έργο τους.
ΦΩΤΟ:
Τετράκωπος εφήβων 1969, που τους στέρησαν την πανελλήνια νίκη και δεν τους έστειλαν στην ΙΤΑΛΙΑ να εκπροσωπήσουν την ΕΛΛΑΔΑ. Πηδ. Ζάχος Ηλίας, επίκωπος Μαυρίδης Κ. ,2. Τζημόπουλος Χ. 3. Μηντσούλης Γ. 4. Πουλιόπουλος Λ.
Για την ιστορία καταγράφουμε ότι: Τα δύο άλλα πληρώματα εφήβων που διεκδικούσαν την εθνική εκπροσώπηση ήταν, ο Ναυτικός Όμιλος Κέρκυρας και το Βασιλικό Ναυτικό. Ήταν κι’ αυτό ένα από τα μελανά γεγονότα που στιγμάτισαν την 60χρονη ιστορική διαδρομή του Ν. Ο. Καστοριάς.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΟΥΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
Οικονομολόγος, Επίκουρος Καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων, Προϊστάμενος του Ερευνητικού Τομέα Τεχνολογίας Γούνας και δέρματος του Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας (ΚΤΕ) Δυτικής Μακεδονίας, με σημαντικό συγγραφικό έργο και αρθρογραφία σχετικά με τον κλάδο της Γούνας και όχι μόνο. Υπήρξε αθλητής του Ν. Ο. Καστοριάς, με πανελλήνιες διακρίσεις.