ΓούναΚαστοριά

Γουνεργάτες Καστοριάς: Ζητάμε μέσω του ΟΑΕΔ ένα έκτακτο επίδομα των 1.000 Ευρώ

 

Σήμερα παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των άλλων αστικών κομμάτων να πείσουν τους εργαζόμενους ότι η επικαλούμενη «ανάπτυξη» ή « μεταμνημονιακή εποχή» όπως την αποκαλούν θα βελτιώσει τη ζωή μας, η καθημερινότητα αλλά και τα ίδια τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους.
Επιβεβαιώνεται και από τον κλάδο της γούνας ότι η ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών, των επενδύσεων και των εξαγωγών όχι μόνο δεν συμβαδίζει με αυξήσεις μισθών και ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά αντίθετα πατάει στην ένταση της εκμετάλλευσης και συνοδεύεται από αξιώσεις των βιομηχάνων για μονιμοποίηση και παραπέρα εμβάθυνση των αντεργατικών χτυπημάτων όλης της προηγούμενης περιόδου.
Οι γουνεργάτες, οι αυτοαπασχολούμενοι γουνοποιοί, οι συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν ασήκωτα βάρη. Η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας είναι ασυμβίβαστη με την ανάκτηση των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια. Στο έδαφος του καπιταλισμού είτε σε συνθήκες κρίσης, είτε σε συνθήκες ανάπτυξης, αυτοί που κερδίζουν είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Αξιοποίησαν στο έπακρο τα προνόμια που τους χορήγησαν όλες οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για να είναι , (ανταγωνιστικοί) και ξεζούμισαν τους γουνεργάτες, στηριγμένοι στο διαρκώς ενισχυμένο αντεργατικό οπλοστάσιο, αξιοποιώντας την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, ανθρώπινου δυναμικού, επιδοτούμενα προγράμματα, μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες (Βαλκάνια, Ρωσία κ.α.) που μεθόδευσαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, αλλά και την στήριξη του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, αυξάνοντας την ανεργία στον κλάδο μας οδηγώντας στην ολοκληρωτική καταστροφή μικρών γουνοποιών, οικοτεχνιών και την αύξηση της κερδοφορίας των μεγαλογουνοποιών.
Σήμερα η ανεργία στον κλάδο μας αγγίζει το 50%. Χάθηκαν τα τελευταία χρόνια πάνω από 4.000 θέσεις εργασίας. Από τα παραπάνω, γίνεται φανερό πως τίποτε θετικό δεν προκύπτει για τη ζωή των εργαζομένων. Αντίθετα δουλεύουν με ατομικές συμβάσεις εργασίας, χωρίς δώρα, άδειες , ασφάλεια, το φαινόμενο επιστροφής μέρους του μισθού και των δώρων που καταβάλλονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς γενικεύεται και μονιμοποιείται, κάτω από το φόβο των εργαζόμενων να μην χάσουν τη δουλειά τους.
Εκατοντάδες άνεργοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές βασικές τους ανάγκες.
Ζητάμε μέσου του ΟΑΕΔ ένα έκτακτο επίδομα των 1.000 Ευρώ για τον έκαστο άνεργο γουνεργάτη, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Διεκδικούμε:
> Κατάργηση του νόμου Βρούτση – Αχτσιόγλου. Πλήρη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
> Υπογραφή των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα.
> Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.
> Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.
> Πλήρης έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές για την τήρηση μέτρων προστασίας υγιεινής για τους εργαζόμενους του κλάδου μας στους χώρους εργασίας.
> Επιδοτούμενο χρόνο ανεργίας καθόλη τη διάρκεια της ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλους τους άνεργους.
> Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα σε όλους τους εργαζόμενους.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΩΝ ΓΟΥΝΑΣ-ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ- ΔΕΡΜΑΤΟΣ-ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

 

Back to top button