Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Καστοριά – Συνταγή: Μπακλαβάς (φωτογραφίες)

http://1.bp.blogspot.com/-jyblbgvfHI0/VmUlIChzqbI/AAAAAAAAGXQ/vWfpjezas9E/s1600/SAM_5121.JPG

Γιορτές μας έρχονται και το σπίτι θα μυρίσει οικογένεια μαζεμένη, φαγητό καλό και φυσικά γλυκό! Και όταν λέμε γλυκό στην Ελλάδα, ποιο είναι αυτό που μας έρχεται πρώτο στο μυαλό; Με κανέλα,μπόλικα καρύδια, και σιρόπι; Που παλαιότερα ήταν παρόν σε κάθε χαρά; Μα, ποιο άλλο από το μπακλαβά. Με μια καταγωγή που χάνεται στους αιώνες, είναι μακράν πρώτος σε προτίμηση από κάθε είδους άλλο γλυκό. Όταν υπάρχει μπακλαβάς, τα υπόλοιπα ωχριούν μπροστά του.
Και στη massassoura σας προτείνουμε έναν πολύ ωραίο, ζουμερό και νόστιμο μπακλαβά.
Υλικά:
1 κιλό φύλλο κρούστας
3 κούπες αμύγδαλα ασπρισμένα
4 κούπες καρύδια καθαρισμένα
3 κουταλάκια κανέλα τριμμένη
500γρ μαργαρίνη
ολόκληρα γαρίφαλα
σιρόπι:
6 κούπες ζάχαρη
6 κούπες νερό
2 βανίλιες
φλούδα από 1 λεμόνι

Οδηγίες:

Η συνταγή είναι για το μεγάλο ταψί του φούρνου. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175οC στις αντιστάσεις πάνω- κάτω. Χοντροκόβουμε τα αμύγδαλα και τα καρύδια στο μπλέντερ και τ’ ανακατεύουμε με την κανέλα.
http://3.bp.blogspot.com/-OgB1M39gEEE/VmUjL0vInLI/AAAAAAAAGWU/7Cy2ai77oFw/s1600/SAM_5069.JPG

Λιώνουμε τη μαργαρίνη και βουτυρώνουμε καλά το ταψί.

http://3.bp.blogspot.com/-kVCxn7Fc4bY/VmUjG7fyWvI/AAAAAAAAGWM/E2uJ5blmQOQ/s1600/SAM_5070.JPG

Στη συνέχεια, απλώνουμε και βουτυρώνουμε το καθένα πολύ καλά 4 φύλλα. Προσοχή! τα φύλλα δεν τα απλώνουμε σχολαστικά, παρά “αεράτα”. Έτσι, μένει αέρας μέσα και ψήνονται καλύτερα! Πασπαλίζουμε 3 κουταλιές γεμάτες από το μείγμα των ξηρών καρπών.

http://1.bp.blogspot.com/-vMT6vPMCYXw/VmUjNPe--LI/AAAAAAAAGWc/XuKMw9FCs1I/s1600/SAM_5071.JPG
Συνεχίζουμε με δύο φύλλα κάθε φορά πολύ καλά βουτυρωμένα, και πασπαλίζουμε με τους ξηρούς καρπούς, φροντίζοντας να τελειώσουν, ώσπου να φτάσουμε στα τέσσερα τελευταία φύλλα. Τα βουτυρώνουμε και τ’ απλώνουμε πάνω στο γλυκό. Κόβουμε μικρά κομμάτια σε ρόμβους και καρφώνουμε από ένα γαρίφαλο σε κάθε κομμάτι. Ραντίζουμε με την υπόλοιπη μαργαρίνη.
http://4.bp.blogspot.com/-hYksiGhMqgU/VmUj_YN5VQI/AAAAAAAAGWo/LqI-Py9RQT4/s1600/SAM_5072.JPG

Ψήνουμε στον φούρνο 40′, ή ώσπου να ροδίσει καλά. Όσο πιο αργά ψηθεί ο μπακλαβάς, τόσο το καλύτερο. Για να μην γίνουν τα φύλλα πολύ μαλακά όταν σιροπιαστεί.

http://1.bp.blogspot.com/-vKTGFilz62Q/VmUkF_c6uDI/AAAAAAAAGWw/WzvUYjsuNQA/s1600/SAM_5073.JPG

Μόλις βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο, βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι όλα μαζί για 5′.

http://3.bp.blogspot.com/-Ycw4VKTv6Rw/VmUkF5h-eYI/AAAAAAAAGW0/RPyzooB8VwI/s1600/SAM_5074.JPG

Κουτάλα- κουτάλα ρίχνουμε το καυτό σιρόπι στο ζεστό μπακλαβά. Φουσκώνει κι αφρατεύει έτσι

http://3.bp.blogspot.com/-Pu2TsLA7Gus/VmUlAyi0NGI/AAAAAAAAGXE/wSjGrxZCWlQ/s1600/SAM_5076.JPG

Αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν τον σερβίρουμε.

http://1.bp.blogspot.com/-jyblbgvfHI0/VmUlIChzqbI/AAAAAAAAGXQ/vWfpjezas9E/s1600/SAM_5121.JPG

Μύρισε το σπίτι γιορτές και χαρά φίλοι μου!

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

masasoura.blogspot.com

 

 

Back to top button