Ελλάδα

Στην όμορφη Θεσσαλονίκη των εορτών…

Ναι, “ μύρισαν” Χριστούγεννα (και) στη Θεσσαλονίκη! Μπορείς να το δεις, να το ακούσεις, να το γευτείς, να το αισθανθείς! Ιδιαίτερα αν κινείσαι εντός του ιστορικού κέντρου της πόλης δεν υπάρχει περίπτωση να μην σε αγγίξει το κλίμα ή και το πνεύμα των Χριστουγέννων, αλλά και της πρωτοχρονιάς και των Φώτων… Ένα τονωτικό, ανανεωτικό και σαφώς ελπιδοφόρο εορταστικό κλίμα.

Η πόλη φόρεσε τα γιορτινά της. Το ίδιο και τα εμπορικά καταστήματα αλλά και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, ουζερί κ.α.). Τα ξενοδοχεία από την πλευρά τους άρχισαν να υποδέχονται τους πρώτους επισκέπτες της περιόδου και να διαφημίζουν τα χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα ρεβεγιόν που προετοίμασαν για τις αντίστοιχες νύχτες.

Αυξημένη η τουριστική κίνηση

Οι πληρότητες των ξενοδοχείων για τις ημέρες των Χριστουγέννων είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές ενώ είναι ακόμη μεγαλύτερες για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και της περιόδου που ακολουθεί  καθώς αυξάνεται το ρεύμα των παλαιοημερολογιτών τουριστών από Βαλκάνια προς Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ) Ανδρέα Μανδρίνο, οι πληρότητες των ξενοδοχείων στη Θεσσαλονίκη για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, αγγίζουν το 90% ενώ τα Χριστούγεννα το 75%. Οι επισκέπτες -εκτός από την Ελλάδα- προέρχονται κυρίως από Κύπρο και Βαλκάνια ενώ ιδιαιτέρως χαμηλή είναι φέτος η προσέλευση από Τουρκία.

Την ίδια ώρα έντονη κινητικότητα παρατηρείται και στα τουριστικά πρακτορεία καθώς μπήκαν στη γραμμή εκκίνησης τα ταξιδιωτικά πακέτα που διαμόρφωσαν για τις ημέρες των εορτών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης, Βύρων Θεολόγη, Πράγα, Βιέννη και Βουδαπέστη είναι οι τρεις πρώτες πόλεις που επιλέγουν σταθερά οι Βορειοελλαδίτες για τις αεροπορικές τους αποδράσεις.  Αντίστοιχα στις οδικές εκδρομές, κυριαρχούν Σόφια και Βουκουρέστι ενώ επανακάμπτει ως προορισμός και η Κωνσταντινούπολη. Στους εντός συνόρων προορισμούς στις προτιμήσεις των Θεσσαλονικέων κυριαρχούν αυτοί που συνδυάζονται με κάποιο χιονοδρομικό κέντρο, όπως ο παλαιός Άγιος Αθανάσιος, το Σέλι, τα Τρία Πέντε Πηγάδια, το Μέτσοβο κ.α.

Στο επίκεντρο των εορτών η Αριστοτέλους

Το σημείο που θεωρείται καρδιά και αφετηρία της εορταστικής περιόδου στη Θεσσαλονίκη είναι η εντυπωσιακή κεντρική πλατεία Αριστοτέλους, όπου έχει στηθεί ένα φυσικό έλατο, ύψους 20 μέτρων, προερχόμενο από τις δασωμένες εκτάσεις του Ταξιάρχη Χαλκιδικής. Στον ίδιο χώρο έχουν τοποθετηθεί μια φάτνη, ξύλινα σπιτάκια για την ανάπτυξη δημιουργικών δραστηριοτήτων για παιδιά, ένα περίπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας, και γνώριμα παιχνίδια για μικρά και μεγάλα παιδιά (καρουζέλ, τρενάκι).

Το πρωτοχρονιάτικο πάρτι

Εκεί, στην πλατεία Αριστοτέλους, η αλλαγή του χρόνου θα γίνει εν μέσω μουσικής και χιλιάδων βεγγαλικών. Το πάρτι θα ξεκινήσει με τον Σταύρο Μπαϊράμη και ένα ελληνικό ποπ χορευτικό πρόγραμμα. Στις 21.30 στη σκηνή θα ανέβουν ο Μύρωνας Στρατής και η Ελισάβετ Σπανού για να ερμηνεύσουν δικά τους τραγούδια αλλά και εντυπωσιακές διασκευές.

Τη σκυτάλη θα πάρουν οι εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενοι ΜΠΛΕ, ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα ελληνικά συγκροτήματα. Μαζί τους στη σκηνή θα εμφανιστεί ως guest star, ο Ελληνο-Γάλλος soul – funk performer, Georges Perin. Το επίσημο πρόγραμμα προβλέπει ότι το πάρτι θα λήξει στη 1 τα ημερώματα. Ο… χρόνος θα δείξει!

Στο εορταστικό κλίμα και τον στολισμό του κέντρου συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά φέτος και οι τεράστιοι γερανοί που βρίσκονται σε δύο εργοτάξια (της Αγίας Σοφίας και του Πανεπιστημίου) του υπό κατασκευή μετρό Θεσσαλονίκης.  Οι γερανοί θα είναι φωτολουσμένοι καθ΄όλες τις νύχτες της εορταστικής περιόδου.

Βεβαίως υπάρχουν κι άλλες γωνιές που δίνουν τον δικό τους τόνο στην Χριστουγεννιάτικη Αγορά της πόλης. Όπως ο γνωστός από προηγούμενες χρονιές ΑΣΤΕΡΟΚΟΣΜΟΣ που (και) φέτος στήθηκε εντός των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ, ή η οδός Αγίας Σοφίας που τα βράδια μοιάζει ονειρική μ΄εκείνον τον μπλε ουρανό που τον “ συνθέτουν” χιλιάδες  αιωρούμενα λαμπιόνια.

Με τα πόδια…

Όλα αυτά αποκτούν μεγαλύτερη αξία για όσους επιλέξουν να κινηθούν στο κέντρο, όχι με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα αλλά μα τα πόδια. Μόνον έτσι μπορούν οι αισθήσεις να συλλάβουν όλο το μέγεθος των ήχων αλλά κυρίως των μυρουδιών που αναδύονται από τις παραδοσιακές αγορές του κέντρου, μυρουδιές από μπαχάρια, ούζα, τσίπουρα, κρασιά, ψημένα έως ψιλοκαμμένα κρέατα αλλά και φρεσκοαλεσμένους και αναλόγως σερβιρισμένους καφέδες. Είναι οι λεπτομέρειες που δίπλα στα λαμπιόνια και τις γιρλάντες δίνουν τον εορταστικό τόνο σε μια πόλη όμορφη και ανοιχτόκαρδη.

Εξάλλου τι είναι η Θεσσαλονίκη; Μια μεγάλη γειτονιά. Μια γειτονιά που μπορείς να την… περπατήσεις! Μόνος ή με παρέα. Κι αν είσαι τυχερός θα πέσεις πάνω σε μια από τις δεκάδες εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί γι΄αυτές τις ημέρες. Εκδηλώσεις που γίνονται σε διάφορα σημεία, ίσως και την ίδια ώρα, εκδηλώσεις θεατρικές, μουσικές, λογοτεχνικές, χορευτικές κ.α. Εκδηλώσεις σε αίθουσες ή δρόμους και πλατείες. Ανακαλύψτε τες. Απαραίτητος εξοπλισμός: Η καλή διάθεση. Αν δεν την έχετε, θα τη βρείτε!

Καλές γιορτές!

 

Των Μπάμπη Γιαννακίδη & Νικόλ Καζαντζίδου

ΑΠΕ

Back to top button