Καστοριά

Το παραδοσιακό έθιμο της κόλεντας τα χωριά που αργοσβήνουν και το βασικό ερώτημα στο τέλος της ημέρας…

Το παραδοσιακό έθιμο της Κόλεντας ετοιμάζεται να γιορτάσει η Κορησός την προσεχή Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018 οι ρίζες του οποίου χάνονται στα βάθη των αιώνων.
Αυτές τις ήμερες προσωπικά με τον θεσμικό ρόλο του Γραμματέως του Συλλόγου του χωρίου, που μου έκανε την τιμή να μου χαρίσει ο κόσμος με την ψήφο του, απέστειλα σε όλα τα ενημερωτικά διαδικτυακά σάιτ της Καστοριάς στιγμιότυπα που αφορούν προηγούμενες σεζόν από τον εορτασμό της συγκεκριμένης εκδήλωσης.
Αυτό έγινε για ένα λόγο! Διότι η επαρχία με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν ευρύτερα στην χωρά αργοσβήνει… με αποτέλεσμα ο πολιτισμός και η παράδοση να αποτελούν την τελευταία αχτίδα φωτός για τους ανθρώπους που βιώνουν σε αυτήν.
Η διατήρηση της παράδοσης και των εθίμων για μια περιοχή και η προσπάθεια μεταλαμπάδευσης αυτών από τις παλαιότερες γενιές στις νεότερες δεν αποτελεί απλά χρέος αλλά ιερό καθήκον. Όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τα κοινά παρά τα οποία προβλήματα συναντούμε και τις οποίες θύελλες κατά καιρούς καλούμαστε να δαμάσουμε οφείλουμε να δίνουμε δυναμικό παρόν στην προσπάθεια διαφύλαξης των ηθών και των εθίμων!
Διότι φίλες και φίλοι όταν ηγείται κάποιος ενός πολιτιστικού φορέα στο τέλος της ημέρας δεν θα ερωτηθεί ποσά παγκάκια και πόσες βρύσες έκανε… θα ερωτηθεί όμως τι πραγματικά έκανε για να κρατήσει την παράδοση και τον πολιτισμό σε αυτόν τον τόπο.
Δίνοντας ζωή στο χωρίο σου προσφέρεις και στον ίδιο σου τον εαυτό ψυχική ανάταση και ελπίδα.
Οι γιορτινές αυτές ήμερες προσκαλούν και προκαλούν όλους να αφήσουν στην άκρη τις οποίες προσωπικές αντιπαλότητες… και να βοηθήσουν στο να τιμήσουμε την γέννηση του Θεανθρώπου έτσι ακριβώς όπως τις αξίζει!
Καλές γιορτές σε όλους με υγεία.

Ο Υπογράφων Γραμματέας του Συλλόγου Αγίου Διονυσίου Κορησού
Θέμελης Αναστάσιος

Back to top button