Ο Μίμης, η Άννα και η Έλλη ζωντάνεψαν με τις πινελιές των μελών του Συλλόγου «Φίλοι Εικαστικών Τεχνών Καστοριάς».
Αν είχα ένα τίτλο να έδινα, στη «γιορτή τέχνης» στο 5°Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς αυτός θα ήταν: «..γύρνα τον χρόνο πίσω και κοίτα τις πρώτες μαθητικές αναμνήσεις …!»
Η ιδέα γεννήθηκε από ανάγκη να καλυφθούν τα κενά με τέχνη και μπόλικη αγάπη για τα παιδιά μας!.
Η τελική πρόταση “αγκαλιάστηκε” από τον σύλλογο μας και έγινε πράξη από τον Διευθυντή του 5ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς κύριο Παντελή Μπέλλο, για μια “εικόνα τέχνης” που θέλουμε να δώσουμε στους μικρούς μαθητές της Β’ τάξης.
Εμείς, που η εμπειρία μας έδειξε ότι τα λιτά, απέριττα και Ελληνικά, μπορούν να γίνουν και μοντέρνα και διαχρονικά.
Στις σημερινές μέρες , αναζητούμε την εικόνα και το νόημα, που μας το δίνουν οι αναμνήσεις και οι θύμησες άλλων εποχών στη σύγχρονη εποχή.
Αν μια εικόνα συνοδεύει την συλλογική μνήμη των μαθητικών χρόνων των προηγούμενων γενεών, αυτή είναι σίγουρα η εικόνα του Μίμη, της Έλλης της Άννας.
Σας προσφέρουμε να ζήσετε έστω και για Μία μέρα το όνειρο των παιδικών αναμνήσεων, μέσα από τις εικόνες μας, όπως το βιώσαμε και εμείς όσο δημιουργούσαμε.
Την πραγματικότητα την ξέρουμε. Ας αφήσουμε την παιδική ανάμνηση να μας οδηγήσει για λίγο στο όνειρο.
– Λίγα λόγια για την “Ιστορία” των αναμνήσεων μας :
– Το μακροβιότερο ελληνικό αλφαβητάριο υπήρξε το «Αλφαβητάριο(ν)» των Ι.Κ. Γιαννέλη και Γ. Σακκά, σε εικονογράφηση του Κ. Γραμματόπουλου, που κυκλοφόρησε το 1955.
Το «Αλφαβητάριο(ν)» κατάφερε να επιβιώσει για περισσότερο από 20 χρόνια (1955-1978), με παρεμβολή το 1973 του Αλφαβηταρίου Α΄ (Κολοβού, Παπανδρέου, Ανδρουτσοπούλου-Τσουρέκη) και του Αλφαβηταρίου Β΄ (Πορφύρη, Μπαϊρακτάρη). Στη διάρκεια αυτών των χρόνων το περιεχόμενό του παρέμεινε αμετάβλητο χωρίς να σημειωθεί οποιαδήποτε τροποποίηση.
Ο Κ. Γραμματόπουλος που ανέλαβε την εικονογράφηση του βιβλίου ήταν κάτοχος της έδρας στη Χαρακτική Σχολή Καλών Τεχνών και συγχρόνως έφερε μαζί του πολύτιμη εμπειρία από την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων και περιοδικών.
Οι «ήρωες» του, ο Μίμης, η Άννα, η Έλλη και η μικρή Λόλα αποτελούν μορφές αφαιρετικά σχεδιασμένες με μονοχρωμία. Το αποτέλεσμα του εκπληκτικό, κάνει τις φιγούρες να φαίνονται «κολλημένες» πάνω στο βιβλίο.
Αυτό, ίσως, που δε γνωρίζουν πολλοί είναι πως τα μοντέλα που εικονίζονται στο βιβλίο (Άννα και Μίμης) είναι τα ίδια τα παιδιά του κ. Σακκά, τα οποία ο κ. Γραμματόπουλος έστηνε για να ποζάρουν. Η πληροφορία μεταφέρεται αυτούσια όπως αναφέρθηκε από την ίδια την κ. Ναννίνα Σακκά-Νικολακοπούλου δασκάλα-συγγραφέα, κόρη του κ. Σακκά.
Τέλος, στο πνεύμα των δημιουργικών στιγμών, μία εκδήλωση, μία κουβέντα, λίγη μουσική, πινέλα, χρώματα και μανταρίνια …. και όλα γίνονται αλλιώς, γιατί το μαζί είναι πιο δυνατό από το μόνοι μας!
Με διάθεση για προσφορά
Σύλλογος: «Φίλοι Εικαστικών Τεχνών Καστοριάς»
Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 5ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς ευχαριστούν από καρδιάς την Νίνα και Δώρα Χαρίτωνος και όλους τους εθελοντές της ομάδας «Φίλοι Εικαστικών Τεχνών Καστοριάς», που ζωντάνεψαν θύμισες και στόλισαν το σχολείο.
Μας μπερδέψατε με τη δράση σας. Ενώ ο τίτλος (της ανάρτησης τουλάχιστον) είναι τίτλος από γνωστό βιβλίο της πασίγνωστης συγγραφέως Αγγελικής Βαρελλά, δεν αναφέρετε πουθενά το βιβλίο της Α.Β. από όπου προέρχεται ο τίτλος και, αντιθέτως, αφιερώνετε σε άλλη συγγραφέα τη δράση σας. Αυτό δεν είναι δεοντολογικό, εκτός αν δεν καταλαβαίνουμε σωστά.
Θα μπορούσατε λοιπόν να μας εξηγήσετε;