Άργος ΟρεστικόΚαστοριάΠροκηρύξειςτελευταίες ειδήσειςΦλώρινα

27 προσλήψεις στο ΚΕΦΙΑΠ Άργους Ορεστικού – Μεγάλη αναβάθμιση με ανάπτυξη 20 κλινών και τη λειτουργία του με κλειστή νοσηλεία (ρεπορτάζ)

Μηνύματα αισιοδοξίας ότι “τα δύσκολα στο χώρο του ΕΣΥ έχουν παρέλθει” και ότι το επόμενο χρονικό διάστημα “θα γίνουν περισσότερα πράγματα σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και του εξοπλισμού των νοσοκομειακών μονάδων”, εξέπεμψε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, από την Φλώρινα. Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το νοσοκομείο “Ελένη Δημητρίου” και η 3η ΥΠΕ, όπου βραβεύτηκαν 15 γιατροί από την Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, οι οποίοι στήριξαν με τις εφημερίες τους τη λειτουργία της Παιδιατρικής Κλινικής και της Νεφρολογικής Μονάδας του ακριτικού νοσοκομείου, δήλωσε ότι “καταφέραμε να μην ανασταλεί κανένα κρίσιμο τμήμα ή κλινική σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας και πολύ περισσότερο εδώ στην Φλώρινα”. “Έμεινε όρθιο το ΕΣΥ” συμπλήρωσε ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε: “διασώσαμε την δημόσια περίθαλψη σε πείσμα όσων έλεγαν οι Κασσάνδρες όλο το προηγούμενο διάστημα”.
Ο υπουργός Υγείας υπενθύμισε ότι “σχεδόν δύο εκατομμύρια ανασφάλιστοι συμπολίτες μας έχουν σήμερα ισότιμη πρόσβαση χωρίς διακρίσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώραςκαι ανέφερε ότι από δω και στο εξής χρειάζεται “να επιταχύνουμε τα βήματα αναβάθμισης των υπηρεσιών του, να μειώσουμε τις επιβαρύνσεις που έχουν επιβληθεί στους πολίτες και να περιορίσουμε τις ανισότητες σε ό,τι αφορά την φροντίδα υγείας σε άγονες και παραμεθόριες περιοχές όπως η Φλώρινα που βρίσκεται στην εσχατιά της Ελλάδας”.
Αναφερόμενος στους γιατρούς που με την δουλειά και τις εφημερίες που πραγματοποιούσαν στην Παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Φλώρινας, προκειμένου να μην κλείσει ούτε μια μέρα, σημείωσε, ότι πρόκειται για πράξη υψηλής ευαισθησίας και προσφοράς και “οφείλουμε ως πολιτεία να τιμούμε τους ανθρώπους αυτούς. Ο κρίσιμος παράγοντας είναι οι άνθρωποι και στην λειτουργία της κλινικής για την οποία μιλάμε αυτοί έκαναν την διαφορά” κατέληξε. Για 14 μήνες μόνιμοι γιατροί του ΕΣΥ, από νοσοκομειακές μονάδες της κεντροδυτικής Μακεδονίας αλλά και κέντρα υγείας της Θεσσαλονίκης, μετακινούνταν στην Φλώρινα προκειμένου να στηρίξουν την λειτουργία της Παιδιατρικής κλινικής.
Στο πρόβλημα της μη προσέλκυσης γιατρών στα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας, ανάφερε, ότι “χρειάζεται απλόχερα μια νέα δέσμη κίνητρων για να έρθουν οι γιατροί στην περιφέρεια”, ενώ, υπενθύμισε, ότι η πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Θόδωρου Καρυπίδη, να ενισχύει με επίδομα ενοικίου τους γιατρούς, που κάνουν το αγροτικό τους στην περιφέρεια, “είναι προς την σωστή κατεύθυνση”.
Ο κ. Ξανθός, μίλησε με τιμητικά λόγια για τον νέο διοικητή του νοσοκομείου, τον Φλωρινιώτη Χρήστο Παπούλκα, που επισήμως αναλαμβάνει από σήμερα τα καθήκοντά του, ενώ δεν δίστασε να αναφερθεί με αυτοκριτικό τόνο στα διοικητικά προβλήματα που προέκυψαν στο πρόσφατο παρελθόν και την παύση του προηγούμενου διοικητή, σημειώνοντας ότι “είχαμε μια ατυχή επιλογή την προηγουμένη περίοδο η οποία μας δημιούργησε προβλήματα, το αντιληφθήκαμε, κι υπήρξε η απομάκρυνσή του από το νοσοκομείο”.
Παρουσία του υποθργού, υπογράφτηκε μνημόνιο επιστημονικής συνεργασίας, από τον Θανάση Ευαγγελίου, διευθυντή της Δ΄ Παιδιατρικής κλινικής του ΑΠΘ, του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, με την Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου Φλώρινας. “Ο πόνος δεν γνωρίζει σύνορα και ορισμένους από τους μικρούς ασθενείς μας που νοσηλεύουμε μέχρι σήμερα, από το γειτονικό Μοναστήρι, το Πρίλεπ και την Κορυτσά, θα μπορούσαμε, με την συμβολή την δική μας, να τους εξυπηρετούμε στο νοσοκομείο της Φλώρινας”, κατέληξε ο κ. Ευαγγελίου.
Νωρίτερα, ο κ. Ξανθός, επισκέφθηκε το κέντρο Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) στο Αμύνταιο Φλώρινας, ένα από τα επτά αντίστοιχα κέντρα που κτίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και που σήμερα μετά από προσπάθειες έχει καταφέρει να λειτουργεί ως το μοναδικό δημόσιο κέντρο αποκατάστασης στην βόρεια Ελλάδα. Στο ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου, λειτουργεί μια από τις τέσσερις πτέρυγες δυναμικότητας 25 κλινών και σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός στην διοίκηση, στους γιατρούς και τους εργαζόμενους του κέντρου, από τις αρχές του 2019 δρομολογείται η ενίσχυσή του, με 25 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, με στόχο τον διπλασιασμό της δυναμικότητας των κλινών του. Διαπίστωσε ότι στο τομέα της αποκατάστασης το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται αρκετά πίσω, αφού συνολικά η αποκατάσταση παραχωρήθηκε στις υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα. “Στόχος μας είναι να καλύψουμε αυτή την απόσπαση με την ενίσχυση όχι μόνο του ΚΕΦΙΑΠ του Αμυνταίου, αλλά και των υπόλοιπων κέντρων που υπάρχουν στην χώρα”, σημείωσε.
Ο υπουργός Υγείας συνοδευμένος από τον διοικητή της 3ης ΥΠΕ Γιώργο Κίρκο, περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις του κέντρου, συνομίλησε με ασθενείς και άτομα με αναπηρία, που βρίσκονται στο στάδιο της αποκατάστασης, ενώ άκουσε τους προβληματισμούς τους.
Αργά το απόγευμα επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Πολυδύναμου Ιατρείου Πρεσπών και παρακολούθησε την  παράδοση ενός ασθενοφόρου οχήματος, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της ακριτικής περιοχής.

Σπύρος Κουταβάς

Ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Σταύρος Γιαννακίδης αναφέρει:

1) Το ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ Αμυνταίου, το μοναδικό Δημόσιο Κέντρο Αποκατάστασης ανά την Ελλάδα που λειτουργεί με κλειστή νοσηλεία με 20 κλίνες και με την ενίσχυση του, σε ένα μήνα, με άλλους 25
Νέους Επιστήμονες με Γνώση και Δυνατότητες Προσφοράς, όπως και με άλλα 15 μη ιατρικό επικουρικό προσωπικό,Θα μπορεί να λειτουργεί με 50 κλίνες και μελλοντικά να αναπτυχθεί με 100 κλίνες.
2) Το ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ Άργους Ορεστικού σε ένα μήνα, θα στελεχωθεί με 17 Επιστήμονες Π.Ε. κ Τ.Ε. Όπως και με 10 στελέχη μη ιατρικό επικουρικό προσωπικό , το οποίο θα σημάνει την λειτουργία του με κλειστή νοσηλεία και ανάπτυξη 20 κλινών .
Τα 2 Δημόσια ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου και Άργους Ορεστικού διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο στην Δημόσια μετανοσοκομειακή φροντίδα σε όλη την Ελλάδα, με πολλαπλασιαστικά θετικά οφέλη για όλους και όλες.
3) Το Γ.Ν Φλώρινας αφήνει πίσω για πρώτη φορά τα δύσκολα,αφού στελεχώνεται με επιπλέον 13 μόνιμους Ιατρούς του ΕΣΥ .
Σήμερα παρουσία του Υπουργού, διορίστηκε ο νέος Διοικητής του νοσοκομείου και 3 Μόνιμοι Ιατροί 2 Παιδίατροι Διευθυντής κ Επιμ Α ‘και Νεφρολόγος Επιμ Α ‘.
Το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν περισσότερα πράγματα σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και του εξοπλισμού του νοσοκομείου.
4) Το Όραμα μας παίρνει σάρκα και οστά για την Αναβάθμιση και στελέχωση του Πολυδύναμου Περιφ.Ιατρείου στον Λευκώνα Πρεσπών, όπως η ενίσχυση του με Ιατρικό , νοσηλευτικό,παραιατρικό προσωπικό και επίσης με δύο οδηγούς ασθενοφόρου και φυσικά για πρώτη φορά εξοπλίζεται με ασθενοφόρο.

 

Back to top button