Άργος ΟρεστικόΕκδηλώσειςΚαστοριά

Η μεγάλη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της «Ορεστίδος» (σειρά φωτογραφιών)

Σκοπός της εκδήλωσης μας, ήταν η προετοιμασία όλων μας να υποδεχθούμε το πραγματικό μήνυμα των Χριστουγέννων, το οποίο είναι μήνυμα, ταπείνωσης, ειρήνης, αγάπης, αλληλεγγύης και καταλαγής.
Ας θυμόμαστε πάντα ότι ο Χριστός γεννήθηκε σε μία φτωχική φάτνη της Βηθλεέμ, ανάμεσα σε ταπεινούς βοσκούς.
Κι ας στρέψουμε, τις μέρες αυτές, το βλέμμα μας στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, στους αδύναμους, στους μοναχικούς στους δυστυχείς.
Ας δώσουμε αγάπη , αλληλεγγύη και ζεστασιά.
Η εκδήλωση μας αυτή είχε και ένα άλλο χαρακτήρα. Να θυμίσουμε στους παλαιότερους και να γνωρίσουμε στους νεότερους, την σημασία των καλάντων, αλλά και των εθίμων του δωδεκαημέρου, που δυστυχώς σήμερα ξεθωριάζουν και αυτά μέσα στην λαίλαπα της παγκοσμιοποιημένης θολής υποκουλτούρας του Αη βασίλη της Κόκα – κόλα, του σκοταδισμού, της πλαστικής λάμψης ευτελών καταναλωτικών δώρων και προϊόντων, τα οποία πετιούνται μετά την γιορτή στον κάλαθο των αχρήστων.
Απολαύσαμε αυτήν την όμορφη ατμόσφαιρα των Χριστουγεννιάτικων ρυθμών, που μόνο η μουσική μπορεί να δημιουργήσει και να μας ταξιδέψει, μέσα από χριστουγεννιάτικους ύμνους, κάλαντα και τραγούδια, στο πνεύμα των Χριστουγέννων, μαζί με την λειτουργική βίωση αποσπασμάτων από τα έθιμα του δωδεακημέρου.
Πολύτιμοι οδηγοί σε αυτό το χριστουγεννιάτικο ταξίδι μας ήταν η Νεανική Χορωδία της Ορεστίδος, η Μεικτή Πολυφωνική Χορωδία της Ορεστίδος, Η Χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών της πόλης μας «Η Κύζικος», η Εύξεινος Λέσχη Μεσοποταμίας και η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου μας.
Σε όλους αυτούς θερμές ευχαριστίες για την παρουσία τους και την συμμετοχή τους στην Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση μας.
Ευχαριστίες βέβαια οφείλουμε και στον Δήμο μας για την βοήθεια και συνεργασία του στην οργάνωση της εκδήλωσης μας.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης μας, για πρώτη φορά φέτος, λειτούργησε και η Έκθεση Χριστουγεννιάτικων έργων ζωγραφικής, από τους μικρούς ζωγράφους του Παιδικού Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Ορεστίδος, υπό την δνση και διδασκαλία της Ζωγράφου κ. Νίνας Χαρίτωνος.
Επίσης και έκθεση χειροποίητης φάτνης των μαθητών των σχολείων της πόλης μας, οι οποίοι συμμετείχαν σε σχετικό πρόγραμμα αναβίωσης της παραδοσιακής φάτνης, το οποίο υλοποίησε ο σύλλογος μας, σε συνεργασία με την Δνση Αθμιας Εκπαίδευσης και τα σχολεία της πόλης μας.
Το αποτέλεσμα, όπως διαπίστωσαν και οι πολυάριθμοι θεατές της εκδήλωσης, που κατέκλυσαν το Πολιτιστικό Κέντρο, ήταν πέρα από τις προσδοκίες μας. Καταπληκτικά τα έργα των παιδιών, με φαντασία και καλλιτεχνική αρτιότητα, μας ταξιδεύουν έμας τους μεγαλύτερους στα νεανικά μας χρόνια, τότε που τα κάλαντα που ψέλναμε στα σπίτια των συμπολιτών μας, συνοδευόταν πάντοτε από την χειροποίητη μας φάτνη.
Αξίζουν συγχαρητήρια και ευχαριστίες στους δασκάλους και σε όλα τα παιδιά, για την ευαισθησία και το υψηλό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα της προσπάθειας τους.
Ελπίζουμε , και σαν σύλλογος θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την συνέχιση αυτής της δράσης, σε συνεργασία με τους άξιους εκπαιδευτικούς μας.
Την φανταστική αυτή χριστουγεννιάτικη εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η Βουλευτής της Ν.Δ Καστοριάς κ. Μαρία Αντωνίου, ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Στέργιος Φιλιάδης, πρόεδροι και εκπρόσωποι πολλών συλλόγων της πόλης μας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιέλαμβανε:
Εμφάνιση της Νεανικής Χορωδίας της «Ορεστίδος» με το ακόλουθο πρόγραμμα:
1.Edelweiss R. Rodgers
2. Happy Cristmas J. Lenon
3. Somme were in my memory J. Williams Σολίστ: Ελένη Γιλαντζίδου
4. Singing T. Gammessom
5. Τι γλυκιές φωνές μαζί με την Μεικτή Πολυφωνική Χορωδία της Ορεστίδος
6. ΄Αγια Νύχτα μαζί με την Φιλαρμονική του Δήμου
Την Χορωδία διηύθυνε η Αργυρώ Χαραλάμπους. Στο πιάνο συνόδευσε η κ. Τάτη Κωνστάντου.

Η Μεικτή Πολυφωνική Χορωδία της «Ορεστίδος», στη συνέχεια, μας παρουσίασε παραδοσιακά κάλαντα, ύμνους και χριστουγεννιάτικα τραγούδια, υπό την Διεύθυνση του Μαέστρου της Ντίνου Ταμβάκη :
Ξεκίνησε το πρόγραμμα της μαζί με την Νεανική Χορωδία της Ορεστίδος με το τραγούδι « Τι γλυκιές φωνές»
Και συνέχισε με:
1. Απολυτίκιο Χριστουγέννων
2. Καλήν εσπέρα άρχοντες
3. Το Έλατο
4 Στη γωνιά μας κόκκινο
5 Τι γλυκιές φωνές που ακούω
6 Γλυκειά Μητέρα του Χριστού
7 Φελίς να βιντάλ
8 Τέλος σε σύμπραξη με την Φιλαρμονική του Δήμου και την Νεανική μας Χορωδία ακούστηκε το Άγια Νύχτα

Το Πρόγραμμα χορωδίας Συλλόγου Μικρασιατών ‘Η ΚΥΖΙΚΟΣ’ περιελάμβανε Κάλαντα της Μ.ΑΣΙΑΣ που έλκουν την Καταγωγή τους από την ΕΙΡΕΣΙΩΝΗ και στηρίζονται πάνω στη ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΥΜΝΟΓΡΑΦΙΑ (Βυζαντινούς Πλάγιους Ήχους) γι’αυτό έχουν ιδιαίτερη αξία.
Ενίοτε, αποτέλεσαν τρόπο αντίστασης στον κατακτητή ως ένα μέσο ενημέρωσης και ειδοποίησης μεταξύ των μελών μιας κοινότητας.
Στην ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑ συναντούμε τα εξής: ” ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ – ΠΡΩΤΟΥΓΕΝΝΑ” (´ολης της ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ σε ρυθμό 2/4 και γύρισμα ρυθμού σε επιβραδυνόμενο ρυθμό…
“ΚΑΛΛΑΝΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΑΡΤΑΚΗΣ”, (το ΚΑΛΗΝ ΕΣΠΕΡΑ με διαφορετική Μελωδία)
”ΚΑΛΛΑΝΤΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ ΑΡΤΑΚΗΣ” (Πολύ ιδιαίτερα Κάλαντα, που τονώνουν το ΕΘΝΙΚΟ και ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ της Προποντίδος)
”ΤΡΕΙΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΙ” (Πολύ Σπάνια Κάλαντα Παραδοσιακά από τη Ναυτική Παράδοση της ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΟΣ,
”ΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ” ( Πρωτοχρονιάτικα Κάλλαντα της Ευρύτερης Περιοχής ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΟΣ, της ΜΥΣΙΑΣ {Βορειοδυτικά Παράλια Μ.ΑΣΙΑΣ}.

Την φιλαρμονική του Δήμου μας που εμφανίστηκε στη συνέχεια διδάσκει και διευθύνει ο αρχιμουσικός Γιάννης Βασιλειάδης
Το Πρόγραμμα που μας παρουσίασε ήταν:
1.derlezi (Ο καιρός των τσιγγάνων)
2.το έλατο-
3.Angeles song-
4.κάλαντα Χριστουγέννων-
5. Τρίγωνα κάλαντα
6. Αγία νύχτα μαζί με τις χορωδίες της Ορεστίδος
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε:Ευξείνου Λέσχης Μεσοποταμίας, παρουσιάζοντας το δρώμενο των Μωμόγερων ενθουσιάζοντας το κοινό με την βιωματική αναπαράσταση αυτού του πανάρχαιου δρώμενου του δωδεκαημέρου.
Καλά Χριστούγεννα, Αίσιο , ευτυχές και δημιουργικό το νέο έτος με υγεία και χαρά για όλους!

Back to top button